Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OGRZEWANIE PODŁOGOWE - jakie rury do ogrzewania podłogowego

KotSylwester

Recommended Posts

Gość TwojPan
Jeżeli chodzi o instalacje do podłogówki i nie tylko to Uponor, KAN, Rehau. Uponor jako jeden z nielicznych ma PE-Xa z warstwą antydyfuzyjną EVOH.

Capricorn ,rura Capri Floor -posiada także EVOH.dodatkowo jest 5-cio warstwowa.

Ma ktoś wiedzę o tej firmie,materiale,rozdzielaczach itd?

• Odpowiedzi 487
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Swoją droga to ja jeszcze nie słyszałem żeby komus rurka pod wylewka pękła, piszę o rurce bo na złączkach to sie zdarzają nieszczelności. Ale złączki to chyba mało kto w warstwie podłogi daje...

Mam w podłogówce jedną złączkę systemową Wavin, musiała być zainstalowana, gdyż zabrakło do rozdzielacza ok 2 m. Żeby nie rujnować całej pętli wykonawca zainstalował łącznik lecz wcześniej mnie o tym poinformował. Wszystko jest szczelne. Ale lepiej, żeby dla pewności ich nie było.

Mam w podłogówce jedną złączkę systemową Wavin, musiała być zainstalowana, gdyż zabrakło do rozdzielacza ok 2 m. Żeby nie rujnować całej pętli wykonawca zainstalował łącznik lecz wcześniej mnie o tym poinformował. Wszystko jest szczelne. Ale lepiej, żeby dla pewności ich nie było.

Skrecane nie powinny byc, zaprasowywane jak muszą to mogą byc.

Witam, widzę, że temat odgrzewany więc i ja chciałem zaproponować system ViPEX - czyli uniwersalny system do instalacji grzewczych i wody użytkowej.

Instalacja ogrzewania podłogowego, grzejnikowego i wody użytkowej - czy potrzebne są trzy oddzielne systemy instalacyjne? Nie, system ViPEX pozwala wykonać wszystkie instalacje przy użyciu tylko jednego typu rury - ViPEX , co obniża koszt inwestycji i jest gwarancją najwyższej jakości.

System ten cechuje:

- wygodny i szybki montaż dzięki optymalnie dopasowanym elementom systemowym

- wysokiej jakości komponenty zapewniają wysokie bezpieczeństwo eksploatacji i długą żywotność instalacji

- system objęty jest 10-letnią gwarancją

- możliwość zastosowania do instalacji grzejników, ogrzewania podłogowego i wody użytkowej

- maksymalne parametry pracy: temperatura 95°C i ciśnienie 10 bar  minimalny promień gięcia r=5×dz (ze sprężyną 2,5×dz)

- całkowicie wykluczona dyfuzja tlenu, pełne zespolenie warstwy aluminium z zewnętrzną i wewnętrzną warstwą PE-X

Więcej informacji na oficjalnej stronie www.viessmann.pl

Pozdrawiam!

• 2 weeks później...
  • 3 months później...
  • 2 months później...
Co do złączek zaprasowywanych to nie mam dobrych wspomnień. Może nie w podłogówce ale pod czyli woda. Poprzedni wykonawca, niech mu ziemią lekką będzie niby robił na markowych produktach ale nie przyłożył się. Jako że nie dożył, podłogówkę na szczęście już kto inny robił, Tynki były w międzyczasie poprosiłem więc by sprawdzili szczelnośc wody, bo obstawiałem że gdzieś mogli czymś przydzwonić tynkarze i wyjdą nieszczelności. Nieszczelności wyszły ale pokoleii na złączach, tzn pierwsze przyłatali, dalej syczy, kolejne przyłatali, dalej syczy. przy 5-6 się poddałem i sam na wku...rwie wyprułem wszystko i kazałem robić na nowo bez żadnych złączek. Wodę miałem w pexie, a mam w PP. wywaliłem 4k w błoto, a sprawiedliwości nie dojdę. Żadnych złączek pod podłogą. Zgrzewane ok, muszą być bo w calości się nie da, ale żadnych innych. Złączki niby włoskie, nie pamiętam, mosiądz może i włoski ale oring? Jaką mam gwarancję że nie z chin i co z nim się stanie za kilka lat? Oring to część wymienna która się zużywa, a raczej sama degraduje. I jak go wymienić za parę lat jak zacznie przeciekać? Moje zdanie. Żadnych złączek z oringami. Albo w całości albo zgrzewane.

Dobrej jakości kształtki prasowane (o-ringi zastosowane w ich konstrukcji), łączone zgodnie z zasadami producenta i przy wykorzystaniu rekomendowanych narzędzi, będą bezproblemowo pracowały w instalacji przez kilkadziesiąt lat - cały system, np. KAN-therm Press LBP projektowany i szacowany jest na około 50 lat eksploatacji.

Ze złączkami prasowanymi jest jeden problem . Są różne systemy . A każdy system ma swoje szczęki .

Niestety kultura techniczna w Polsce jest dość niska . Czytanie instrukcji uznawane jest za coś śmiesznego.

Niestety jeszcze tak jest, głównie chodzi o tzw. pseudo hydraulików.

Ale to pomału już się zmienia.

Profesjonalne ekipy bardzo często uczestniczą w szkoleniach organizowanych przez producentów, poza tym muszą też dbać o swoją renomę.

Ja jestem zwolennikiem systemów "push-fit" oraz axialnych ... tylko kliencie są przeciwnikami cen systemów axialnych :)

Popieram, np. system z nasuwanym pierścieniem - brak jakichkolwiek uszczelnień - zminimalizowane ryzyko popełnienia błędu.

Wbrew pozorom ich cena nie jest aż tak duża w porównaniu do systemów typu Press - chyba że będziemy porównywać się do wyrobów o niskiej jakości.

Przewagą dla wykonawców w przypadku systemów press-owych są plastyczne właściwości rury wielowarstwowej (AluPex) i możliwość jej dowolnego formowania (brak pamięci kształtu).

Natomiast w przypadku systemów axialnych faktem jest iż ma je w swojej ofercie znacznie mniej producentów a tym samym trudniej jest zakupic produkt niskiej jakości (chiński).

• 1 month później...

Dostałem propozycje wykonania podlogówki na systemach:

- COMAP AL-PEX 16-2mm,

- PEX Wavin,

- Hertz

- Frankische PE-RT 17x2mm,

Hertz wychodzi najdrożej, Wavin najtaniej. O Comap mieszane opinie. A co powiecie o Frankische? Czy skoro każdy z tych 4 producentów/instalatorów daje mi 10lat gwarancji, mam się czego obawiać? Czy podłogówka na najdroższym Hertzie będzie działać jakkolwiek lepiej?

Czy tylko da mi większy komfort psychiczny.

Czy gwarancja w przypadku rur OP jest tak istotna? Przecież bez ingerencji w jej strukturę sama się nie rozszczelni. Choćby nawet, to owa firma w ramach gwarancji pokryje koszt pex-a, nic więcej. Co z resztą poniesionych strat zalania domu, mieszkania, może nawet sąsiada? Moim zdaniem gwarancja na rury to chwyt reklamowy i nic po za tym.

Gwarancja na produkt udzielana przez producenta systemu + polisa OC na dostarczany produkt to dość istotna sprawa.

W przypadku wykorzystania markowego systemowego rozwiązania, z chwilą awarii instalacji wraz z jej wszystkimi następstwami (zalanie itp.) pokrywane są wszystkie koszty usunięcia awarii oraz przywrócenia stanu używalności inwestycji.