anetabo 12.03.2009 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 ....To nie jest tak,że rurka to rurka.Mozna by tak generalizowac ze wszystkim... .Auto też nie wybieram które tańsze i myslę,że raczej to logiczne podejście do tematu... Standardowy tekst każdego instalatora. Tylko czy możesz mi powiedzieć czym różnią się te rury? Ja powiem Ci czym różnią się samochody i wszystko inne co można rozróżnić, ale na 100% wiem, że nie powiesz mi jakie mam rury w podłogówce... Mieliśmy takiego Pana - załadował wszystko Multyramy i jak zobaczyliśmy faktyry to włosy dęba stanęły. Podłączył rozdzielacze (nota bene z allegro 3x tańsze niż w hurtowni i nie mógł się nadziwić, że ktoś robi takie rozdzielacze - Kusmet) i na tym skończył dzieło - podłogówkę mąż położył całą sam na diamondach. Później hydrulik się nie mógł nadziwić, że z takiego Diamonda można tak położyć podłogówkę - spytał czy może najmować na podwykonanie . Pastwieniu się z pomocą kompresora nie było końca - przecieki były a jakże, na złączkach Multyramy... po wymianie przeciekających na jakieś polskie 5x tańsze no-name wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 12.03.2009 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Oby grało długie lata.Miałem już kilka Chinckich rzeczy i raczej obecnie omijam je z daleka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 12.03.2009 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Herz, Wavin, Roth, Uponor, Henco, Tece, Kisan, Kan, to marki godne polecenia a rehau to nie...?? bez jaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 12.03.2009 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Kupowalem troche rzeczy w Platformie Budowlanej, kierownik dzialu hydraulicznego pomagal nam zakupach, zeszlo na Pex/Al/Pex. Mial na stanie dwie, jakies chinskie i jakies markowe (nie pamietam jakie), na rurkach sa nadruki z parametrami wytrzymalosci cisnienia przy temperaturze cieczy, nie pamietam wartosci, ale chinskie mialy pewna wytrzymalosc przy niskiej temperaturze, jak markowe przy wysokiej. Wybor nalezy do klienta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 13.03.2009 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 tak,i pewnie kilka innych firm też, nie sposób tak na szybko wszystkie wymienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzypp 13.03.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 witam ja mam PEX/AL/PEX w poniedziałek zalana wyleawką , o rury się nie martwie jedynie na dwa łączenia , czy spotkał się ktos ze takie łaczenie przepuszcza, firma Wavin jak się nie mylę tez miałem pruby przes zalewaniem 4 atmosfery, hydraulik muwił ze łaczenia mogą być i nie powinno nic sie dziac, jakies specjalne bez mozliwosci awarii. co wy na to ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioniur 13.03.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 dla mnie numer 1 to rura TECE miałem w rece rury Wavina/Kana/Kisana/Rehau TC ma najgrubsza scianke i wyglada naprawde solidnie. Dobre, niemieckie, bo robione w Polsce Scianka 2,2 mm - w innych 2mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 13.03.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 dla Tece i Wavina rury robione są w Strzegomiu, i mają bardzo dobrą jakość, a kto konkretnie ? może udałoby się kupić bezpośrednio od producenta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibac 13.03.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Dziś kupiłem PIPELIFA za 2,93 brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioniur 13.03.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 i tutaj się grubo mylisz, bardzo grubo, dla Tece i Wavina rury robione są w Strzegomiu, i mają bardzo dobrą jakość, bardzo dużo dla firm zlecających robi belgijska firma i na dodatek w Belgii, Henco, też najwyższa jakość, żółte rączki robią Metrixy, Diamondy i różne inne takie wynalazki, W Strzelinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioniur 13.03.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 dla Tece i Wavina rury robione są w Strzegomiu, i mają bardzo dobrą jakość, a kto konkretnie ? może udałoby się kupić bezpośrednio od producenta ? Od pracowników po 3,50 (bez gwarancji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 13.03.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 witam ja mam PEX/AL/PEX w poniedziałek zalana wyleawką , o rury się nie martwie jedynie na dwa łączenia , czy spotkał się ktos ze takie łaczenie przepuszcza, firma Wavin jak się nie mylę tez miałem pruby przes zalewaniem 4 atmosfery, hydraulik muwił ze łaczenia mogą być i nie powinno nic sie dziac, jakies specjalne bez mozliwosci awarii. co wy na to ?? Łączenia mogą ostatecznie(!) być ale tylko te dopuszczone do zalewania betonem no i prasowane (jak ognia unikać skręcanych). I nic nie ma prawa puścić - sami na kilkaset km rur praktycznie ani jednego przecieku z winy rury lub złączki (Rehau). Nie licząc oczywiście np gwoździ w rurach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 13.03.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Herz, Wavin, Roth, Uponor, Henco, Tece, Kisan, Kan, to marki godne polecenia A gdzie jest produkowany Kan, chyba w Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawos 03.07.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Ja polecam rurki WAVIN, rozdzielacze i zaworki kulowe FERRO-WEBERMAN, szafki podtynkowe KAN, kaloryferki aluminiowe KFA, FERROLI, pompy GRUNDFOS, zawory termostatyczne i odpowietrzniki HERZ. To są znane i dobre marki. Sam takie u siebie w instalacji ogrzewania je mam. Jeśli chodzi o cene: bardzo dobra, jeśli o jakość to bardzo wysoka. Na chińszczyźnie i pochodnych są złudne oszczędności. Dziwie sie że ludzie kupują tanizne nakręcając tym samym koniunktóre na takie wyroby. Zresztą jest takie powiedzenie: BIEDNY DWA RAZY PŁACI. I to sie sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 04.07.2009 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 ... Na chińszczyźnie i pochodnych są złudne oszczędności. Dziwie sie że ludzie kupują tanizne nakręcając tym samym koniunktóre na takie wyroby. Zresztą jest takie powiedzenie: BIEDNY DWA RAZY PŁACI. I to sie sprawdza. A ja Ci polecam zakup Porsche i tankowanie tylko na Shell paliwa V-power. Dziwię się ludziom kupującym Kiee Ceed i tankującym na Łukoil. To nie te czasy szanowny Kolego. Jeśli ktoś ma na tym etapie budowy pieniądze, żeby wywalić 2-3 razy tyle na materiały do hydrauliki to krzyżyk na drogę. Ciekawa jestem, czy cement też wszędzie dajecie I (jedynkę) i czy styropian kupowaliście tylko w kropki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 04.07.2009 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 anetabo: sprawdź najpierw ceny np. rury Wavin i dopiero się wypowiadaj, bo mylisz się mówiąc że cena jest 3 razy wyższa od chińszczyzny. (ja kupowałem po 2,69) A cement i styropian to owszem tylko I (jedynka) i tylko w kropki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 04.07.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 anetabo: sprawdź najpierw ceny np. rury Wavin i dopiero się wypowiadaj, bo mylisz się mówiąc że cena jest 3 razy wyższa od chińszczyzny. (ja kupowałem po 2,69) Przy tej cenie owszem... ale to tylko potwierdza teorię, że to ta sama rura... no i ta cena jest dostępna dla dobrze szukających i masowych wykonawców. Bardziej chodzi mi tu o wskazywane marki w cenach po 4-5zł za mb np. multyrama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.m. 04.07.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Potrzebuję 1200 m rury Pex do podłogówki. Zdecydowałem się na rurę Purmo Pex cena 3,07 brutto. I teraz pytanie czy lepiej wziąć ( krążki po 240 m lub 600 m ) 5 krążków x 240 m = 1200 m czy też 2 krążki x 600 m = 1200 m Z góry dziękuję za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 04.07.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Cement wszedzie I, jedynie na jastrych II bo taki sobie zazyczyl Pan robiacy podlogi a w kropki w styrobinie nie wierze. Dobre rury to nie duza roznica w cenie, jak sie dobrze poszuka to pewnie wyjdzie taniej niz w sklepie w ktorym by sie kupilo chinszczyzne. U siebie mam Kan, jak hydraulik przyszedl na kontrole polozonych rurek przed zalaniem, to powiedzial ze sa najlepsze na rynku. Na porsche caly czas zbieram mimo, ze wszystko idzie w dom, ale tak zbieram i zbieram by kiedys kupic i tankowac V-Powera na Shellu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 04.07.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Potrzebuję 1200 m rury Pex do podłogówki. Zdecydowałem się na rurę Purmo Pex cena 3,07 brutto. I teraz pytanie czy lepiej wziąć ( krążki po 240 m lub 600 m ) 5 krążków x 240 m = 1200 m czy też 2 krążki x 600 m = 1200 m Z góry dziękuję za informację Trudny wybor bo ukladac petle z 600m rury pod pacha nie jest wygodne. Wszystko zalezy jakie pomieszczenia i jakie petle, skoro tak dokladnie wiesz ze tyle potrzebujesz, to pewnie wiesz jakiej dlugosci beda petle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts