Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OGRZEWANIE PODŁOGOWE - jakie rury do ogrzewania podłogowego

KotSylwester

Recommended Posts

porównujesz do paliwa cóż a to też z motoryzacji

po co kupować audi czy mercedesa Polonezem albo Dacią też dojedziesz do celu

Ano dlatego, że nie dostaniesz już poloneza, a w dacii nie ma automatycznego parkowania, biksenonów podążających za torem jazdy i systemów kurtyn powietrznych.

A co ma rurka Wavin czy inna super-hiper markowa pex-al-pex czym się wyróżnia od diamond pex-al-pex patrząc na cechy fizyczne?

Co do samochodów porównaj dacie do merca A klasy a nie do s

zasadnicza różnica jakośc wykonania - reżim produkcyjny czyt. kontrola jakości

stopień usieciowienia polietylenu i jeszcze wiele innych

Ale najważniejsze każdy ma wybór..... :D

• Odpowiedzi 487
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co z sieciowaniem jakie macie w rurkach Pex A, Pex B, Pex C?

"Sieciowanie polietylenu polega na wytwarzaniu poprzecznych wiązań między łańcuchami polimeru w dwojaki sposób:

- W drodze napromieniowania dużą energią (promieniowanie elektronowe o energii 1 MV na 1 cm grubości polimeru);

- W drodze chemicznej, dzięki działaniu nadtlenków organicznych."

Tak więc polietylen sieciowany to praktycznie surowiec.

Nie słyszałem o pęknięciu rurki jeśli ktoś jej wcześniej nie potraktował mechanicznie.

Myślę, że i tak najważniejszy jest montaż i złączki.

Inna sprawa to, że nigdy nie dałbym głowy że ta czy inna rzecz nie jest chińska, nie wierzę napisom, reklamom i producentom, bo widziałem już wiele sztuczek stosowanych by chińskie było nie chińskie.

Ale jak komuś się lepiej żyje ze świadomością, że ma pod stopami dwa razy droższą rurę to nie chcę burzyć tego błogiego stanu.

Myślę, że i tak najważniejszy jest montaż i złączki.

Chyba masz rację!

Kupiłem rok temu rury Purmo wraz ze złączkami. Nie wiem, czy te złączki też są Purmo, bo nie ma na nich żadnych napisów.

Po roku "leżakowania" oringi we wszystkich złączkach rozsypały się w proch!

Aż strach pomyśleć, co by się działo, gdyby instalacja była zmontowana w terminie.

• 1 month później...

A kupujcie sobie chiński shit . Najlepiej w marketach... ;)

Sytuacja z dziś - rurka UsMetrix, ma jakiś rok, a pękła wewnątrz wzdłuż...jakby ktoś wziął nóż i rozciął wewnętrzną warstwę wzdłuż rurki. A widać początek pękania w innych miejscach - co ciekawe warstwa alu oraz zewnętrzna nietknięta. Jak uda mi się zrobić zdjęcie to wrzucę.

Kilkaset metrów zabetonowanej rury...

A kupujcie sobie chiński shit . Najlepiej w marketach... ;)

Sytuacja z dziś - rurka UsMetrix, ma jakiś rok, a pękła wewnątrz wzdłuż...jakby ktoś wziął nóż i rozciął wewnętrzną warstwę wzdłuż rurki. A widać początek pękania w innych miejscach - co ciekawe warstwa alu oraz zewnętrzna nietknięta. Jak uda mi się zrobić zdjęcie to wrzucę.

Kilkaset metrów zabetonowanej rury...

A - i inna sytuacja - ruraż solarny wykonany z pex-a(akurat ten firmowy, do 70 stC) w zwykłej szarej otulinie...co prawda firmowy, ale ciekaw jestem ile by wytrzymał.

• 2 weeks później...

Cieżko coś powiedzieć. Na forum są różne opinie. Instalatorzy raczej odradzają, inwestorzy robią i jak na razie nic sie u nich nie dzieje. Porównujac rurki zauwazyłem że Perfexim gorzej sie wyginał od Wawina . Był mniej plastyczny - gorsza pamięć kształru.

Ostatecznie róznica jeżeli jakaś jest wyjdzie za 10-20 lat jak nie wiecej . Jak na razie nikt tego nie dożył dlatego ciężko jest coś obiektywnie powiedzieć i zostje zdrowy chłopski rozum i stare porzekadło że cenia może być też miernnikiem jakości, a rzeczy do których jest trudny dostęp powinny byc dobrej jakości.

Tyle w teori a jak bedzie w praktyce będiemy pewnie mieli okazje się kiedyś sie obaj przekonać.

Cieżko coś powiedzieć. Na forum są różne opinie. Instalatorzy raczej odradzają, inwestorzy robią i jak na razie nic sie u nich nie dzieje. Porównujac rurki zauwazyłem że Perfexim gorzej sie wyginał od Wawina . Był mniej plastyczny - gorsza pamięć kształru.

Ostatecznie róznica jeżeli jakaś jest wyjdzie za 10-20 lat jak nie wiecej . Jak na razie nikt tego nie dożył dlatego ciężko jest coś obiektywnie powiedzieć i zostje zdrowy chłopski rozum i stare porzekadło że cenia może być też miernnikiem jakości, a rzeczy do których jest trudny dostęp powinny byc dobrej jakości.

Tyle w teori a jak bedzie w praktyce będiemy pewnie mieli okazje się kiedyś sie obaj przekonać.

Typowy tani chiński produkt, ja mam wavina , bo na całość podłogówki drozej o 1000 zł ale spie spokojnie.

Certyfikat wystawiaja ale ...... chinskie to chinskie , każdy wie o co chodzi. 8) 8)

Tu masz deklaracje co do producenta :

http://www.marbo.republika.pl/pex_deklaracja.jpg

tu towar poniżej 2 zł/mb

http://www.allegro.pl/item758954920_rura_pex_al_pex_16_perfexim_200mb_wysylka_gratis.html

Osobiscie wybrałem wavina,cena nie jest przeciez tak wysoka(ponizej 3 pln za metr).

Zanim zdecydowałem sie na jakiekolwiek rury pex przeliczyłem to sobie nastepujaco.

Cena pexu oraz robocizna hydraulika

Koszt wylewki posadzek(robocizna) piasek,cement,dodatki

koszt płytek,klei,robocizny

Na koniec pomyslałem sobie,przeciez to jest róznica w granicach 5 pln na metrze kwadratowym posadzki.

Natomiast ewentualna naprawa uszkodzen wynikajacych z zastosowania złej jakosci materiału napewno bedzie wieksza niz 500 pln(roznica w cenie pexu) dla przykładowych 100 m2 posadzki.

dzieki za tych kilka wypowiedzi i powiem jedno utwierdziliście mnie w tym, zeby jednak wziaśc wavina i tyle :-))

To ciekawe, że czytając wypowiedzi nie zawierające żadnych merytorycznych argumentów dałeś się nabrać na marketingowy bełkot. "trochę lepsze, też ok, fajniej się gną, chińskie to chińskie"... Musicie być nie lada fachowcami od materiałów plastycznych skoro tak fantastycznie potraficie zeskalować jakość rurek Pex, a także podważać certyfikaty ITB.

No i nieśmiertelne porównania w skali aby pokazać jakie to tanie są rurki 2 razy droższe. Dlaczego nie porównać ceny rurek do kosztu zapałek używanych do rozpalania kominka? Tylko zaraz wkładać to koszt połowy domu aby uzasadnić potężne przepłacenie za kawałek RURKI.

Najlepsza moim zdaniem złota myśl: to że nie widać różnicy teraz nie znaczy że za 10-20 lat też jej nie będzie.... Dla mnie argument gwóźdź. Precz z chińszczyzną.

Ja mam tanie rurki (>1km) i nie mogę zasnąć co wieczór myśląc co też ci chińczycy tam ukryli.

Anegdotka:

Marketingowiec -Przywieźliśmy wam 100tys ton ziemniaków.

tłum - Hurrrrraaaaaaaaaaaaaa.

-Ale wszystkie są zgniłe.

tłum - Buuuuuuuu, Powiesić!, Na stos!

-Ale za darmo!

tłum - Niech żyją!!! Wiwat!

[Najlepsza moim zdaniem złota myśl: to że nie widać różnicy teraz nie znaczy że za 10-20 lat też jej nie będzie.... Dla mnie argument gwóźdź. Precz z chińszczyzną.

Ja mam tanie rurki (>1km) i nie mogę zasnąć co wieczór myśląc co też ci chińczycy tam ukryli.

Tak na prawdę nikt nie wie, co sie stanie z tym za 20-30 lat. Moze bedzie dobrze, a może nie? Nie każdy ma takie żelazne nerwy jak Ty. Ludzie cenią sobie spokój i wolą za ten spokojny sen zapłacić wiecej. Ich prawo podobnie jak Twoim prawem jest zamontowanie u siebie w domu pex-a Perfexim-a.

Każdy jest dorosły i sam ponosi ryzyko swoich wyborów. No chyba że jest się deweloperem. Ta branża zaufała marce Perfexim już na starcie. Tylko oni rozpatrują swój wybór w perspektywie 3 lat gwarancji dlatego wybór jest taki, a nie inny.

Tak na prawdę nikt nie wie, co sie stanie z tym za 20-30 lat. Moze bedzie dobrze, a może nie? Nie każdy ma takie żelazne nerwy jak Ty. Ludzie cenią sobie spokój i wolą za ten spokojny sen zapłacić wiecej.

Konkretnie co jest lepszego w polskim Wavinie co pozwoli Ci spać spokojnie?

Bo jeśli cena to współczuje.

Jakieś 10-15 lat temu wszystko w hydraulice robiło się ze stali jeśli chodzi o mieszkania i domki jednorodzinne .... Co dziś się robi z tą stalą?

Hmm

Może ujmę to tak, Historia z przed 7 -8 lat.Kumpel hydraulik wygrał w konkursie ofert na jakim tam hotelu.Połaszczył sie na 8ooo zł i zakupił iles tam kilometrów rurki AL/PEX/AL produkcji chińskiej bo była tańsza ,dużo tańsza od markowych oczywiście z dopuszczeniem na polski rynek.Instalacje wykonane ,próba ciśnieniowa powietrzem bo było przed mrozami i nie chciał zostawić wody w rurkach ,bo nie było można grzać (brak gazu).W końcu za ileś tam tygodni doprowadzono gaz odpalono kotłownie wszysko chulało jak cacy ,ale niestety bardzo krótko.Przeciek za przeciekiem .I co się okazało ,ano rureczki się pod wpływen wysokiej temperatury "zeszkliły"zrobiły kruche prawie jak szkło.Po badaniach okazało się że producent :zapomniał" dodać stabilizatora w jakiejś parti produktu.Kumpel niestety do dzisiaj nie może wyjśc z długów.

On zakupił towar on odpowiadał.

Być może gdyby były procedury ISO (ileś tam)jak u dużych renomowanych producentów to ta historia nie miała by miejsca

Ale pewnie nie miała by miejsca bo nie kupił by taniej rurki jak miała by procedury ,bo przecież te wszystkie ISO ,dopuszcenia itd pochłaniają ogromne pieniądze które są kalkulowane w cenie finalnego produktu.