Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OGRZEWANIE PODŁOGOWE - jakie rury do ogrzewania podłogowego

KotSylwester

Recommended Posts

[

Jakieś 10-15 lat temu wszystko w hydraulice robiło się ze stali jeśli chodzi o mieszkania i domki jednorodzinne .... Co dziś się robi z tą stalą?

Mieszkam w bloku zbudowanym 15 lat temu. Całą kanalizację mam "w plastikach" a hydraulikę w miedzi. Jak na razie obie instalacje ok.

W budowanym domu - nie odważyłabym sie połozyć nic chińskiego! Nawet czosnku chińskiego nie kupuję a to oszt 1,2-1,5 zł., a co dopiero mówić o rurkach i kwocie ok. 2800 zł.

• Odpowiedzi 487
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W budowanym domu - nie odważyłabym sie połozyć nic chińskiego! Nawet czosnku chińskiego nie kupuję a to oszt 1,2-1,5 zł., a co dopiero mówić o rurkach i kwocie ok. 2800 zł.

No to kolega na bogato... Pewnie przejeżdża obok marketów typu obi, casto, leroy i z pogardą spluwa przez okno w kierunku "sobak" penetrujących chińskie wysypiska śmieci.

Być może gdyby były procedury ISO (ileś tam)jak u dużych renomowanych producentów to ta historia nie miała by miejsca

ISO to tysiące papierów opisujących każdą procedurę i tyle.... nic to nie zmienia.

Taki np. diamond daje 10 lat gwarancji także Twój kolega pewnie kupił jakiś noname na bazarze.

Ludzie przed podjęciem ryzyka kalkulują potencjalne zwyski w kontekście potencjalnych strat. Jednym sie opłaca, innym już nie. Jedni ufaja gwarancji, inni nauczeni doświadczeniem pytają co będzie gdy gwarancja się skończy? Twój wybór Twoje ryzyko i odwrotnie. Nie ma co doszukiwać się glębszej ideologii.

Jeśli ktoś mówi, że nie kupuje produktów chińskich to albo kłamie albo nie jest świadom jak dużo produktów posiada pod marką znanych i cenionych a zarazem drogich, ale nadal chińskich produktów.

Owszem znana marka daje większą szanse, że produkt ich z Chin będzie lepszej jakości niż tej mniej znanej marki na ryku.

Ja osobiście polecam w takiej kolejności produkty Alu-pex

Bo sam je sprzedaje na rynku hurtowym

1. Kan

2. Wawin

3. Rofix

4. Perfexim

5. Tytan …

Itd.

Pozycja ostatnia

Diamond 

Jeśli ktoś mówi, że nie kupuje produktów chińskich to albo kłamie albo nie jest świadom jak dużo produktów posiada pod marką znanych i cenionych a zarazem drogich, ale nadal chińskich produktów.

Owszem znana marka daje większą szanse, że produkt ich z Chin będzie lepszej jakości niż tej mniej znanej marki na ryku.

1. Kan

2. Wawin

3. Rofix

4. Perfexim

5. Tytan …

Itd.

Pozycja ostatnia

Diamond 

Pierwszej nie znam , może chodzi o KAN Therm,

a gdzie Henco ,TECE, HERZ 8) 8) :D

1. Kan

2. Wawin

3. Rofix

4. Perfexim

5. Tytan …

Itd.

Pozycja ostatnia

Diamond 

Pierwszej nie znam , może chodzi o KAN Therm,

a gdzie Henco ,TECE, HERZ 8) 8) :D

O tych najwyraźniej nie słyszał, bo ceny zaczynają się praktycznie od 4zł wzwyż :D

Można prosić o konkretne różnice między tymi rurkami?

Bo nagle każdy przedstawia swoje top10 rur... czy można to samo dla bloczków gazobetonowych czy też worków z cementem, a może macie taki ranking dla dachówek ceramicznych?

Powiem Wam jedno. Jesteście ofiarami speców od marketingu.

Rura to rura. Pex-al-pex to pex-al-pex bardziej śmierdzący, zapakowany w ładniejsze opakowanie właściwości ma takie same czy Wam się to podoba czy nie.

a w sobote pan w sklepie zachwalał rurkę firmy SANHA, jak mu powiedziałem ze kupuję wavina, to wręcz stwierdził, ze 30 groszy wiecej zapłacę i mam swięty spokój, bo to jest topowy produkt, a wavin zostaje tylko wavinem ponoć "tłuczonym" w Turcji, a tam wiadome jak sie uda - to oczywiscie opinia sprzedawcy, który chwaili towar , ktorym handluje

a w sobote pan w sklepie zachwalał rurkę firmy SANHA, jak mu powiedziałem ze kupuję wavina, to wręcz stwierdził, ze 30 groszy wiecej zapłacę i mam swięty spokój, bo to jest topowy produkt, a wavin zostaje tylko wavinem ponoć "tłuczonym" w Turcji, a tam wiadome jak sie uda - to oczywiscie opinia sprzedawcy, który chwaili towar , ktorym handluje

Masz rację po co przepłacać 8)

np. buty sportowe (firmy no name) też taniej kupisz bazarze za 40 zł niż firmowe za 300 żł , a chodzi się tak samo :D

To po co przepłacać 8) :wink:

Wavin jest firmą szwajcarską i też będziesz miał święty spokój,

a rury zarówno Wavina jak i Tece są robione w Strzelinie i są najwyższej jakości,

Wavin jest firmą szwajcarską i też będziesz miał święty spokój,

a rury zarówno Wavina jak i Tece są robione w Strzelinie i są najwyższej jakości,

Bylem nawet w ich fabryce

Robione sa w Strzelinie ale PE jest sieciowane w Szwajcarii

Robilismy nawet testy wytrzymalosci rur i zlaczek Nie pamietam jakie cisnienie nabilem ale rurka pekla w zdluz a zlaczka sie trzymala

Tak czy siak ja do CO mam rurki Diamonda :)

np. buty sportowe (firmy no name) też taniej kupisz bazarze za 40 zł niż firmowe za 300 żł , a chodzi się tak samo :D

a po co przepłacać 8) :wink:

Ale masz przykłady... nie ma to jak poczytać fachowe porównania wujka dobra rada. Tu chyba nawet moderator nie pomoże.

Generalnie każdy chwali to co ma, a to czego nie ma i było tańsze na pewno jest do bani. A z zawiedzionych są tylko "a taki i taki kolega to to" albo "handliowiec mówił" albo "słyszałem że takie i takie są super"...

Generalnie każdy chwali to co ma, a to czego nie ma i było tańsze na pewno jest do bani. A z zawiedzionych są tylko "a taki i taki kolega to to" albo "handliowiec mówił" albo "słyszałem że takie i takie są super"...

Odwrócę piłeczkę. Generalnie to jeszcze nikt nie udowodnił, że Perfexim, Diamond itp. jest porównywalny jeżeli chodzi o trwałość z wyrobami koncernów europejskich również tych, które swoje wyroby produkują w Chinach. Na marginesie można dodać że swego czasu Herz troszkę odchorował chińską jakość.

Także nie mamy o czym rozmawiać. Podjąłeś ryzyko, skalkulowałeś koszty lub masz silne przekonanie że się opłaca - gratuluje. Części osób w tym instalatorom wychodzi coś przeciwnego. Ja też przepraszam za wyrażenie w imię g......... oszczędności nie chcę ze swojego domu robić poligonu doświadczalnego i weryfikować w praktyce, czy chiński reżim technologiczny dorównał już lub przewyższył europejski. Nie bedę dowodził na swój koszt że marka Perfexim , to juz marka a nie "no name" tak jak pozostałe wyroby ich przemysłu.

Tym bardziej jeżeli obok mam rodzimy produkt.

Cała argumentacja przypomina mi dyskusje o komuniźmie w początkach jego powstawania. Idea i deklaracje na papierze były super. Tam też nikt nie potrafił wtedy udowodnić, że na pewno się nie uda. Część osób nawet uwierzyła. Część wierzy do dnia dzisiejszego do tego stopnia że nikt nie jest w stanie przekonać ich że "białe jest białe, a czarne jest czarne". Pewne elementy tej dyskusji przypominają mi taką próbę.

a po co przepłacać 8) :wink:

Ale masz przykłady... nie ma to jak poczytać fachowe porównania wujka dobra rada. Tu chyba nawet moderator nie pomoże.

A co zły przykład chinskiego towaru, to kup 1 mb rury firmowej i Perfexim.

Potem spróbuj zgiąć ( w sprężynie ) obie o 180 st tak żeby promień nie był większy niż 6 fi . Sprawdz " pamiec kształtu rur. Potem wyprostój obie, przetnij w miejscu zgięcia i zobacz czy któraś się nie rozwarstwiła.

A korzystając z możliwości co sądzicie o takich rurkach?

http://www.geothermie.pl/Showaximage/aW1nPTM1JnRtcD1iVzlrZFd4bGN5OUhZV3hzWlhKNUwybHRZV2RsY3k4ekx3PT0maW10PWpwZw.jpg

Firma http://primadom.com.pl/Showanimage/UsersImage/4/iwona/logo.jpg

Dająca pisemną gwarancję 25 lat

a więcej

http://www.geothermie.pl

Chciałbym wiedzieć czy warto?