radzioradzio 23.07.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Pisałem wcześniej o przyklejonym styropianie na wysokości izolacji poziomej domu. W efekcie tego jak nigdy wcześniej nasiąkały mi ściany aż do wyższych partii domu. Czy może mi ktoś doświadczony poradzić jak i jaką izolację fundamentów wykonać, czy wykonać drenaż na jakiej wysokości. Czy warto izolować całe fundamenty. W załączniku rysunek poglądowy stanu obecnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 23.07.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Jeśli masz tak jak na rysunku, to pierwszy błąd jaki widzę to fundament się kończy na równo z gruntem i na tym samym poziomie jest izolacja pozioma. Trzeba było ściany fundamentowe wyciągnąć np. 30-40 cm nad poziom gruntu, dać izolację poziomą i murować ściany domu. Co do drenażu to robi się go na wysokości ław fundamentowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzioradzio 23.07.2012 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 dom ma 30 lat trzeba ratować to co jest, lawy nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 24.07.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 (edytowane) Jeśli ściany nasiąkają to może izolacja pozioma (pomiędzy ścianą a ścianą fundamentową) jest nieszczelna. Naprawa tego ponoć b.kosztowna Może ocieplenie ściany fundamentowej jest za słabe i woda się skrapla w ścianie i idzie w górę Czy warto izolować całe fundamenty.myślę że warto. W takim układzie masę ciepła ucieka ci przez fundamenty. Może odkopać fundamenty, posmarować dysperbitem i obłożyć styropianem ścianę fundamentową Masz piwnicę czy podłoga na gruncie? Ale może niech się wypowie się jakiś inżynier bo ja to mogę gdybać jedynie. Może zaproś do siebie jakiegoś fachowca (może jakiegoś rozsądnego kierownika budowy) - niech to obejrzy. Edytowane 24 Lipca 2012 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzioradzio 24.07.2012 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Jeśli ściany nasiąkają to może izolacja pozioma (pomiędzy ścianą a ścianą fundamentową) jest nieszczelna. Naprawa tego ponoć b.kosztowna Może ocieplenie ściany fundamentowej jest za słabe i woda się skrapla w ścianie i idzie w górę myślę że warto. W takim układzie masę ciepła ucieka ci przez fundamenty. Może odkopać fundamenty, posmarować dysperbitem i obłożyć styropianem ścianę fundamentową Masz piwnicę czy podłoga na gruncie? Ale może niech się wypowie się jakiś inżynier bo ja to mogę gdybać jedynie. Może zaproś do siebie jakiegoś fachowca (może jakiegoś rozsądnego kierownika budowy) - niech to obejrzy. Nie ma piwnicy. Jest podpiwniczenie z podłogą na gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts