Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poradźcie proszę jak wykonać izolację fundamentów.

radzioradzio

Recommended Posts

Pisałem wcześniej o przyklejonym styropianie na wysokości izolacji poziomej domu.

W efekcie tego jak nigdy wcześniej nasiąkały mi ściany aż do wyższych partii domu.

Czy może mi ktoś doświadczony poradzić jak i jaką izolację fundamentów wykonać, czy wykonać drenaż na jakiej wysokości.

Czy warto izolować całe fundamenty.

W załączniku rysunek poglądowy stanu obecnego.

Rysunek1.jpg

Jeśli masz tak jak na rysunku, to pierwszy błąd jaki widzę to fundament się kończy na równo z gruntem i na tym samym poziomie jest izolacja pozioma. Trzeba było ściany fundamentowe wyciągnąć np. 30-40 cm nad poziom gruntu, dać izolację poziomą i murować ściany domu. Co do drenażu to robi się go na wysokości ław fundamentowych.

Jeśli ściany nasiąkają to może izolacja pozioma (pomiędzy ścianą a ścianą fundamentową) jest nieszczelna. Naprawa tego ponoć b.kosztowna

Może ocieplenie ściany fundamentowej jest za słabe i woda się skrapla w ścianie i idzie w górę

Czy warto izolować całe fundamenty.
myślę że warto. W takim układzie masę ciepła ucieka ci przez fundamenty.

Może odkopać fundamenty, posmarować dysperbitem i obłożyć styropianem ścianę fundamentową

Masz piwnicę czy podłoga na gruncie?

Ale może niech się wypowie się jakiś inżynier bo ja to mogę gdybać jedynie. Może zaproś do siebie jakiegoś fachowca (może jakiegoś rozsądnego kierownika budowy) - niech to obejrzy.

Edytowane przez panfotograf

Jeśli ściany nasiąkają to może izolacja pozioma (pomiędzy ścianą a ścianą fundamentową) jest nieszczelna. Naprawa tego ponoć b.kosztowna

Może ocieplenie ściany fundamentowej jest za słabe i woda się skrapla w ścianie i idzie w górę

myślę że warto. W takim układzie masę ciepła ucieka ci przez fundamenty.

Może odkopać fundamenty, posmarować dysperbitem i obłożyć styropianem ścianę fundamentową

Masz piwnicę czy podłoga na gruncie?

Ale może niech się wypowie się jakiś inżynier bo ja to mogę gdybać jedynie. Może zaproś do siebie jakiegoś fachowca (może jakiegoś rozsądnego kierownika budowy) - niech to obejrzy.

Nie ma piwnicy. Jest podpiwniczenie z podłogą na gruncie.