kremien 23.07.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 (edytowane) Witam Chciałbym zasięgnąć porady i skorzystać z Waszych doświadczeń w tej sprawie. Przede mną remont mieszkania w starym budynku przedwojennym z cegły i trzeba przyznać, że szału nie ma jeśli o to chodzi o izolację akustyczną. Mieszkam na 2 piętrze (ostatnim) i planuję zrobić coś z podłogą. Strop drewniany, na to polepa i deski. Chcę to wywalić i zastanawiam się nad zastosowaniem granulków perlitu w miejsce polepy (np 5cm warstwa), a na to wełna mineralna/skalna tak ze 4cm warstwa i płyty g/k lub OSB i panele podłogowe. Pytania mam takie:1. Dlaczego stosuje się płytę G/K zamiast OSB w przypadku wełny mineralnej??2. Czy grubości warstw i kolejność są prawidłowe?3. Czy jest sens stosować obydwa materiały na raz?4. Najważniejsze pytanie - jak potem przykręcić płyty OSB lub G/K? ścisnąć nimi wełnę i przykręcać do legarów?5. Może jakieś inne pomysły w rozsądnych kosztach?6. Czy można perlit posypać np. gipsem i zwilżyć wodą, żeby utworzyć warstwę, po której będzie można tymczasowo chodzić?7. Czy na takim podłożu można kleić płytki podłogowe (łazienka, kuchnia, przedpokój)? Bardzo bym był wdzięczny za wszelkie podpowiedzi w tym temacie Edytowane 23 Lipca 2012 przez kremien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 23.07.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Miałam taki sam strop jak Ty, z tym,ze wymianie podległ w całości.Najpierw poszły legary, dość gęsto bo co 60 cm, na legary poszła gruba piana PP w taśmie (dziś pewnie dałabym filc lub podkładki gumowe, na tym OSB 22 i docelowo jeszcze bedzie filc i kolejna OSB 18 (lub wylewka jastrychowa - jeszcze myślę nad tematem;)Od spodu jest pustka ok 5 cm, potem wełna akustyczna 8 cm i w drugiej warstwie 4 cm , potem folia paroszczelna i do legarów konstrukcja i płyty KG. Rozważałam perli i granulat styro i granulat (przemiał) PP - niestety nie przekonało mnie żadne z tych rozwiazań - wszystko to materiały sypkie - gdyby kiedyś cos mi w podłodze strzeliło - to cały ten sajgon mam w salonie lub kuchni. Dzis po położeniu wełny jest mega róznica w akustyce - mam nadzieję,że jak obciążę strop bedzie jeszcze lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarzyna S 24.07.2012 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Wełna mineralna dzięki swojej włóknistej budowie ma świetne właściwości dźwiękochłonne. Co do pytania o przykręcanie płyt gk/osb - w żadnym wypadku nie wolno ściskać wełny mineralnej. Takie działanie pogorszy jej właściwości izolacyjności termicznej. Wewnątrz wełny mineralnej znajduje się powietrze, które jest doskonałym izolatorem. W momencie ściskania wełny objętość pęcherzyków powietrza zamkniętych pomiędzy włóknami wełny zmniejsza się powodując pogorszenie jej parametrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kremien 24.07.2012 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 a rozważmy jeszcze inną rzecz. Zerwałbym teraz deski, które są poprzybijane do legarów i zostawiłbym szlakę jak jest. Na to bym ułożył w poprzek do istniejących nowe legary przy użyciu podkładek akustycznych i wypełnił przestrzeń wełną mineralną (ewentualnie perlitem). Na legary jeszcze filc techniczny i płyty g/k, i na końcu panele podłogowe (jak koszt będzie rozsądny to rozważę zamiast podkładu pod panele filc techniczny). Można tak zrobić? zastanawia mnie trwałość płyt g/k, ale ponoć tak się robi w akustyce. Ewentualnie płyty OSB. Wywalenie tej szlaki to uciążliwość i również koszt, a dlaczego by jej nie wykorzystać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 24.07.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Spotkałam się z płytką KG , ale wyłącznie jako warstwę miedzy OSB , jak na rysunku http://static.mybudujemy.pl/articles/strop_miedzykontygnacyjny.jpg ja zrezygnowałam, gdyz mam juz warstwę KG - sufit w pomieszczeniach na parterze -(opisywany strop jest miedzy parterem a poddaszem) Masz szlakę czy polepę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 25.07.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Ad.1. Wełnę mineralną można wykańczać i osłaniać wszystkimi materiałami: płytami gipsowymi, wiórowymi (OSB, MDF), sklejką, blachą, itp.Ad.2. + Ad.3. Badania efektów oraz kolejność warstw podaje producent keramzytu na stronie http://www.netweber.pl/lecareg-keramzyt/przewodnik-weber/problemy-i-rozwiazania/izolacje-w-stropach-drewnianych-z-welna-mineralna-i-stg.html#tab1 lub http://www.fermacell.pl/pl/content/dzwiekoizolacyjnosc-.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 25.07.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Ad.1. Wełnę mineralną można wykańczać i osłaniać wszystkimi materiałami: płytami gipsowymi, wiórowymi (OSB, MDF), sklejką, blachą, itp. Ale pytanie nie było czy można wykończyć KG, tylko czy takie wykończenie będzie trwałe. Sama się zastanawiam czy podłoga z KG dała by radę, choć szczerze wątpię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kremien 25.07.2012 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Witam Dziękuję za wszystkie wasze podpowiedzi, muszę przyznać że już mam w głowie szkic co chcę zrobić: - zrywam deski, szlaka zostaje i oczywiście nie zapomnę jej zruszać i podsuszyć- legary w poprzek dotychczasowych z rozstawem co 50cm i 2 cm od każdej ściany na podkładkach akustycznych (tłumią drgania i można poziomować za ich pomocą podłogę i są tanie)- Między legarami prawdopodobnie wełna szklana (ma bardzo podobne właściwości akustyczne, co skalna lecz jest 3 razy tańsza) o grubości 5-8cm- Paski z wełny przy ścianach, oczywiście uważać na szczelność konstrukcji- na gumowych podkładkach, lub filcu technicznym będą położone płyty OSB o grubości 18, albo 22mm pozostaje sprawa płyt g/k. Czy jest sens kłaść je na te płyty OSB jako ustrój akustyczny? Czy powinno to przynieść jakiś odczuwalny efekt? szczerze mówiąc nie mam ochoty zwiększać kosztów, jeśli zyskam np 5-10% ciszej niż bez nich. No chyba, że efekt jest znaczny, ale coś mi się nie wydaje... Również nie mam zaufania do gk jeśli miałyby być podłożem dla paneli. Po pierwsze problemy z wilgocią, a po drugie są miękkie i łatwo je złamać, zrobić wgniecenie. Więc zostaje kanapka OSB-GK-OSB, a to już jest zauważalny koszt. Opłaca się??? Ktoś mi dzisiaj mówił o suchym jastrychu, ponoć bardzo dobre pod płytki (być może łazienka, kuchnia o ile jest sens). Oszacuję koszt tego rozwiązania na pewno Malka tak, mam szlakę pod deskami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 25.07.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Kremien zastanów się czy warto zostawiać szlakę, do wypełniania stropów używano raczej średnio wypalonej, przez co po prostu szkodliwej. Czy ona nie pyli, nie śmierdzi? Nie wiem czy przy takim remoncie nie warto się tego pozbyć. Dziś zaoszczędzisz trochę pieniedzy, a za parę lat wszystko będziesz robił od nowa. Druga sprawa, jeśli zdecydujesz się na jastrych strop moze nie wytrzymać obciążenia - koniecznie daj to przeliczyć jakiemuś fachowcowi. Co do kanapki to sama jestem ciekawa jak to sie sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kremien 25.07.2012 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 zastanów się czy warto zostawiać szlakę, do wypełniania stropów używano raczej średnio wypalonej, przez co po prostu szkodliwej. Czy ona nie pyli, nie śmierdzi? Nie wiem czy przy takim remoncie nie warto się tego pozbyć. Dziś zaoszczędzisz trochę pieniedzy, a za parę lat wszystko będziesz robił od nowa. Czy jeśli położę na to 8cm wełny szklanej (która też pyli jakby nie patrzeć) to taka szlaka może być szkodliwa? Przecież to już prawie 100 lat tam leży i "nie narzeka". Jeśli to przykryję wełną, płytami OSB i panelami (oczywiście wszystko jak najbardziej szczelnie - wiem, że to podstawa w izolacji akustycznej) to ma prawo w jakikolwiek sposób być szkodliwe??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 26.07.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Po pierwsze, nie wiem czy żużel nie wejdzie w jakąś reakcję z wełną. Po drugie- to była sugestia, Ty zrobisz jak uważasz Jest gdzieś na forum stary wątek o szlace w stropie, jak bedę miała dłuzszą chwilę to go poszukam. Tam jeden user - znający się na rzeczy, doskonale tłumaczył jak zrobić taki strop dobrze i jak ocenić czy szlakę można zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts