Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kubki Tupperware - naprawdę lepsze?

DPS

Recommended Posts

Dostałam w prezencie kubki Tupperware.

Wysokie i wąskie z pokrywką, zwykłe bez uszka, dośc grube piknikowe, dziecięce z wymiennym dzióbkiem, dzbanuszek do mleka do kawy...

Jeszcze takie mini wiaderko do ogórków kiszonych, pikli czy grzybków marynowanych, maselniczkę...

Czy te naczynia naprawdę są lepsze niż zwykły plastik i jak ich właściwie używać? Macie jakieś doświadczenia? :rolleyes:

Ja mam i z czystym sumieniem polecam. Więc tak - w szklarniach przechowuję np.: umyta sałata, natka - jędrna minmum 1 tydzień, raz w tygodniu zaopatruję sie w plasterkowane wedliny - jeżeli sa dobre gatunkowo tydzień spokojnie wytrzymują, pokrojone ogórki, pomidory jędrne jak ta lala - no teraz w okresie letnim bardzo dużo wykorzystuję to ustrojstwo i nie załuję wydanych pieniążków.

Pozdrawiam

Używam produktów tej firmy (miski, dzbanki, różne pojemniki) od około 10 lat. Uważam, że są to produkty bardzo dobre jakościowo, ale zdecydowanie zbyt drogie. Mówiąc szczerze sam bym ich nie kupił (wszystkie dostałem w prezencie). Dużą zaletą naczyń Tupperware jest ich szczelność, wynikająca z bardzo dobrego dopasowania elementów, dzięki czemu faktycznie żywność dłużej zachowuje świeżość. Niestety po tylu latach użytkowania nie jestem w stanie domyć wieczka jednej z misek. Element ten miał dłuższy kontakt z tłuszczem, który prawdopodobnie wszedł w reakcję z materiałem wieczka a efekt jest taki, że wieczko jest cały czas "lepkie".

Pozdrawiam

Hmm - kubków nie mam. z racji tego, że to drogie ograniczam się tylko do rzeczy, które wydają się mi niezbędne, i tak mam szklarnie- super sprawa, optime do wędlin, serów, pojemniki do mrożenia, które używam również do wędlin, owoców, warzyw. Kubki ma kuzynka, ale nie wiem czy to taki cód miód. Na pewno się nie odbarwiają.

Pozdrawiam

Tu znajdziesz dyskusje na temat

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126684-Naczynia-tupperware

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170272-Przechowywanie-%C5%BCywno%C5%9Bci-w-lod%C3%B3wce&p=4428643&highlight=tupperware#post4428643

Kubki, jak kubki, nie są jakoś szczególnie potrzebne, natomiast świetny wynalazek to "szklarenki" do przechowywania warzyw i owoców, pojemniki do mrożenia (przebijają wszystkie inne zamrażarkowe). No i oczywiście miska do ciasta drożdżowego :wiggle:

Ooo, dziękuję, Kochana, idę popatrzeć i poczytać! :D

Bardzo proszę :)

I jeszcze dobrze się sprawdzają specjalne pojemniki na ser, z membraną. Mają tylko dwie wady:

1. cena :mad:

2. tę część z membraną trzeba myć ręcami i miękką szmatką :rolleyes:.

Mam sporo plastików tego producenta, bo tak się złożyło, że osoba z rodziny tym handluje i czasem dostaję ustrojstwa jako prezenty z różnych okazji.

Jeśli coś konkretnego się chce kupić, to moim zdaniem, warto zapolować na tzw. promocje, kiedy cena danego artykułu bywa sporo niższa. Choć szczerze mówiąc, nawet wtedy jest to dość drogie.

Na plus firmy trzeba zaliczyć sposób rozpatrywania reklamacji. Niedawno pękła mi pokrywa balona, kupionego ponad 10 lat temu i o dziwo wymienili na nową :wave: