Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warunkiem koniecznym korzystania z ulgi mod. jest odbiór

Jim

Recommended Posts

I napisanego tego wprost nie znajdziesz w żadnej ustawie.

Chodzi o prawniczą wykładnię logiczną. By skorzystać z ulgi należy posiadać tytuł prawny do lokalu mieszkalnego . Inwestycja w trakcie realizacji lokalem mieszkalnym nie jest. Staje się nim dopiero w momencie uprawomocnienia się decyzji o dokonaniu odbioru (nawet cześciowego)

Pozdrawiam

Dzieki za odpowiedź, pozwól, że zapytam dalej:

-Czy nie posiadam tytułu prawnego do lokalu, skoro posiadam akt własności ziemi, na której budynek stoi. Ja w nim mieszkam, jestem zameldowany. Czy zameldowanie jest decyzją administracyjną ?

Polecam tekst poniższy nt. ulgi.

pozdrawiam,

Jim

CO OZNACZA TYTUŁ PRAWNY DO LOKALU LUB BUDYNKU MIESZKALNEGO?

Ulga remontowa przysługuje wyłącznie z tytułu remontu lub modernizacji domu bądź mieszkania zajmowanego na podstawie tytułu prawnego.

Tytułem prawnym może być np. akt własności potwierdzający nabycie lokalu lub budynku w drodze kupna, darowizny czy spadku. Jest nim także umowa najmu, dzierżawy, użyczenia lub dożywocia, a także decyzja administracyjna.

Ja dostałam taką odpowiedź ze Skarbowego: mogę remontować/modernizować mieszkanie/dom, który istnieje, a istnieje on faktycznie dopiero od jego odbioru, jeśli więc nawet przed odbiorem sie zameldowałam, dom formalnie nie istnieje, więc nie mogę go modernizować :(

Nie wiem, czy Ci pomogłam...

Jim- Sprawa się rozbija nie o akt własności ziemi, dokonanie czynności administracyjnej zameldowania czy też faktycznego zamieszkania lecz o to, że Twoja inwestycja w sensie prawnym nie jest jeszcze budynkiem mieszkalnym Stanie sie nim dopiero po dokonaniu odbioru przez PNB.

Przepisy mówię, że odliczyć możesz:

Wydatki na remont i modernizację budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego zajmowanego na podstawie tytułu prawnego ....

Czy Twoja budowa spełnia któryś z tych warunków?

Aż do dokonania odbioru - NIE

Niestety ale taki jest stan prawny.

Chyba jednak nie musi być odbiór, lecz po zakończeniu budowy i zgłoszeniu do starostwa tego faktu należy odczekać 30 dni i już !!!!!!! - można rozpocząć remont

Danka

Danka to co napisałaś to jest właśnie odbiór. PINB dokonuje odbioru na podstawie złożonej dokumentacji bez "wizyty" w terenie.

Jim - rok nie jset istotny . Istotna jest data dzienna faktury która chcesz rozliczyć. Nie może ona byc wcześniejsza niż data wydanego pozwolenia na użytkowanie (lub data uprawomocnienia sie decyzji)

Jim - nie zrozumiałeś zdaje się mojej intencji... Jesteś po prostu namawiany do popełnienia przestępstwa z Kodeksu Karnego i Ustawy karno-skarbowej. A US ma 5 lat na zbadanie Twojego oświadczenia......

Czy warto?

To czy net jest anonimowy czy tez nie, nie ma w tym momencie żadnego znaczenia.

Ja go wcale nie namawiam do łamania prawa. Po prostu wyjaśniam, ze jesli od poczatku roku 2003 ma prawo do innego lokalu niz budowany to spokojnie moze korzystac z ulgi remontowo/modernizacyjnej (oczywiscie, modernizuje tamten lokal a nie budowe). Jeżeli Jim ma w swoich papierach umowe uzyczenia to na pewno bedzie mogl odliczyc te wydatki. Wiec nic nie stoi na przeszkodzie aby korzystac z ulgi remontowej jak i budowlanej jednoczesnie, nie majac ukonczonej budowy.

jd

Ja go wcale nie namawiam do łamania prawa. Po prostu wyjaśniam, ze jesli od poczatku roku 2003 ma prawo do innego lokalu niz budowany to spokojnie moze korzystac z ulgi remontowo/modernizacyjnej (oczywiscie, modernizuje tamten lokal a nie budowe). Jeżeli Jim ma w swoich papierach umowe uzyczenia to na pewno bedzie mogl odliczyc te wydatki. Wiec nic nie stoi na przeszkodzie aby korzystac z ulgi remontowej jak i budowlanej jednoczesnie, nie majac ukonczonej budowy.

jd

jacdym - Jim opisując swoją konkretną sytuację daje do zrozumienia, że poniósł wydatki na budowę domu w którym juz mieszka bez formalnego odbioru. Więc o przeprowadzaniu "faktycznego" remontu innego lokalu mowy nie ma.

Ale niech i tak Tobie będzie

Pozdrawiam