Jim 02.04.2004 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Mam pytanie jak w temacie. Pomóżcie ? Chcę korzystać z ulgi lecz nie mam pewności czy mogę. Nie mogę znaleźć nigdzie, że odbiór jest bądź nie jest warunkiem koniecznym do korzystania z ulgi remontowo-modernizacyjnej. pozdrawiam, Jim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 02.04.2004 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 I napisanego tego wprost nie znajdziesz w żadnej ustawie. Chodzi o prawniczą wykładnię logiczną. By skorzystać z ulgi należy posiadać tytuł prawny do lokalu mieszkalnego . Inwestycja w trakcie realizacji lokalem mieszkalnym nie jest. Staje się nim dopiero w momencie uprawomocnienia się decyzji o dokonaniu odbioru (nawet cześciowego) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jim 02.04.2004 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Dzieki za odpowiedź, pozwól, że zapytam dalej: -Czy nie posiadam tytułu prawnego do lokalu, skoro posiadam akt własności ziemi, na której budynek stoi. Ja w nim mieszkam, jestem zameldowany. Czy zameldowanie jest decyzją administracyjną ?Polecam tekst poniższy nt. ulgi. pozdrawiam,Jim CO OZNACZA TYTUŁ PRAWNY DO LOKALU LUB BUDYNKU MIESZKALNEGO?Ulga remontowa przysługuje wyłącznie z tytułu remontu lub modernizacji domu bądź mieszkania zajmowanego na podstawie tytułu prawnego.Tytułem prawnym może być np. akt własności potwierdzający nabycie lokalu lub budynku w drodze kupna, darowizny czy spadku. Jest nim także umowa najmu, dzierżawy, użyczenia lub dożywocia, a także decyzja administracyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 02.04.2004 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Ja dostałam taką odpowiedź ze Skarbowego: mogę remontować/modernizować mieszkanie/dom, który istnieje, a istnieje on faktycznie dopiero od jego odbioru, jeśli więc nawet przed odbiorem sie zameldowałam, dom formalnie nie istnieje, więc nie mogę go modernizować Nie wiem, czy Ci pomogłam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 02.04.2004 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Jim- Sprawa się rozbija nie o akt własności ziemi, dokonanie czynności administracyjnej zameldowania czy też faktycznego zamieszkania lecz o to, że Twoja inwestycja w sensie prawnym nie jest jeszcze budynkiem mieszkalnym Stanie sie nim dopiero po dokonaniu odbioru przez PNB. Przepisy mówię, że odliczyć możesz: Wydatki na remont i modernizację budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego zajmowanego na podstawie tytułu prawnego .... Czy Twoja budowa spełnia któryś z tych warunków? Aż do dokonania odbioru - NIE Niestety ale taki jest stan prawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jim 02.04.2004 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Niestety wasze odpowiedzi są przekonywujące.dzięki,Gdyby nie to, że dzisiaj jest piątek to bym chyba załapał doła. pozdrawiam,Jim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 02.04.2004 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 A tak swoją drogą... Jesli już jesteś tam zameldowny i faktycznie mieszkasz w tym budynku to czy istnieją jakieś inne przeszkody uniemożliwiające odbiór budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jim 02.04.2004 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Nie, lecz mam do oddania dużo podatku za rok 2003 i chciałem chociaż część sobie odliczyć. Lecz widzę, że chyba nic nie wykombinuję bez narażania się. Jim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 02.04.2004 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Nie radzę. US ma 5 lat na sprawdzenie. Ewentualnie grozi kara grzywny + odsetkiNie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DankaO 02.04.2004 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Chyba jednak nie musi być odbiór, lecz po zakończeniu budowy i zgłoszeniu do starostwa tego faktu należy odczekać 30 dni i już !!!!!!! - można rozpocząć remontDanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jim 05.04.2004 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Ale rozumiem, że to musi być zrobione w roku za który się rozliczam tj. 2003 a nie teraz ? Jim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 05.04.2004 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Chyba jednak nie musi być odbiór, lecz po zakończeniu budowy i zgłoszeniu do starostwa tego faktu należy odczekać 30 dni i już !!!!!!! - można rozpocząć remont Danka Danka to co napisałaś to jest właśnie odbiór. PINB dokonuje odbioru na podstawie złożonej dokumentacji bez "wizyty" w terenie. Jim - rok nie jset istotny . Istotna jest data dzienna faktury która chcesz rozliczyć. Nie może ona byc wcześniejsza niż data wydanego pozwolenia na użytkowanie (lub data uprawomocnienia sie decyzji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jim 05.04.2004 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Zatem moje najciemiejsze scenariusze się spełniły. Dzięki jednak za informacje - teraz mam pewność.Jim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacdym 05.04.2004 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Ale mozesz miec tytul prawny do INNEGO lokalu. Np. rodzice uzyczaja ci jeden, czy dwa pokoje w mieszkaniu i zobowiazujesz sie ponosic koszty remontow. jd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacdym 05.04.2004 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Faktury za 2003 rok mozecie odliczyc pod warunkiem, ze umowe uzyczenia z rodzicami podpisaliscie na poczatku 2003 roku jd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 05.04.2004 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 jacdym - otwartym tekstem namawiasz Jim-a do popełnienia czynu karalnego polegającego na złożeniu fałszywego zeznania podatkowego. Przemyśl to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jim 05.04.2004 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Jacdym dzięki za radę, muszę to przemyśleć, mam nadzieje, że nie jestem teraz inwigilowany. Internet nie jest anonimowy. pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję,Jim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 05.04.2004 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Jim - nie zrozumiałeś zdaje się mojej intencji... Jesteś po prostu namawiany do popełnienia przestępstwa z Kodeksu Karnego i Ustawy karno-skarbowej. A US ma 5 lat na zbadanie Twojego oświadczenia......Czy warto? To czy net jest anonimowy czy tez nie, nie ma w tym momencie żadnego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacdym 05.04.2004 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Ja go wcale nie namawiam do łamania prawa. Po prostu wyjaśniam, ze jesli od poczatku roku 2003 ma prawo do innego lokalu niz budowany to spokojnie moze korzystac z ulgi remontowo/modernizacyjnej (oczywiscie, modernizuje tamten lokal a nie budowe). Jeżeli Jim ma w swoich papierach umowe uzyczenia to na pewno bedzie mogl odliczyc te wydatki. Wiec nic nie stoi na przeszkodzie aby korzystac z ulgi remontowej jak i budowlanej jednoczesnie, nie majac ukonczonej budowy. jd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 06.04.2004 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Ja go wcale nie namawiam do łamania prawa. Po prostu wyjaśniam, ze jesli od poczatku roku 2003 ma prawo do innego lokalu niz budowany to spokojnie moze korzystac z ulgi remontowo/modernizacyjnej (oczywiscie, modernizuje tamten lokal a nie budowe). Jeżeli Jim ma w swoich papierach umowe uzyczenia to na pewno bedzie mogl odliczyc te wydatki. Wiec nic nie stoi na przeszkodzie aby korzystac z ulgi remontowej jak i budowlanej jednoczesnie, nie majac ukonczonej budowy. jd jacdym - Jim opisując swoją konkretną sytuację daje do zrozumienia, że poniósł wydatki na budowę domu w którym juz mieszka bez formalnego odbioru. Więc o przeprowadzaniu "faktycznego" remontu innego lokalu mowy nie ma. Ale niech i tak Tobie będzie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts