Jim 06.04.2004 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Czy możecie mi napisać jak zawrzeć, w myśl prawa, umowę najmu. Czy musi być noratialna ? Czy może być napisana na kolanie i podpisana tylko przez dwie strony. Może w przysłości będę chciał taką umowę zawrzeć. Jim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 06.04.2004 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Czy możecie mi napisać jak zawrzeć, w myśl prawa, umowę najmu. Czy musi być noratialna ? Czy może być napisana na kolanie i podpisana tylko przez dwie strony. Może w przysłości będę chciał taką umowę zawrzeć. Jim Pamiętaj, że na kolanie nie powinieneś pisać niczego co firmujesz swoim nazwiskiem. To taka główna zasada stosowanie której niezwykle ułatwia życie. Pytasz się o umowę najmu - więc proszę Najem jest związany z koniecznością płacenia czynszu. Tak, umowę podpisują obydwie strony. Nie musi być sporzadzana w obecności notariusza. Musi być natomiast zarejestrowna w US. Właściciel mieszkania którzy zawrze taką umowę jest zobowiązany odprowadzać comiesięczna zaliczkę na poczet swojego podatku dochodowego z tytułu wpływów z najmu (można wybrać także i inną, uproszczoną - zryczałtowaną formę opodatkownia). Jeśli chcesz zawrzeć fikcyjną - antydatowaną umowę najmu w celu zalegalizowania tych kilku faktur z roku ubiegłego to przemyśl jeszcze raz ten pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jim 06.04.2004 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Nie słusznie mnie podejżewasz o to, że chce coś zrobić wbrew prawu. To prawo robi wiele (nie wszystko oczywiście) wbrew woli wielu niestety.Ja poprostu lubie wiedzieć, żeby ewentualnie w przyszłości skorzystać. Dzięki za informacje. Czy to co napisałaś (eś) odnosi też do umowy użyczenia, poza czynszem oczywiście. Mam na myśli US. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 06.04.2004 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 .....Czy to co napisałaś (eś) odnosi też do umowy użyczenia, poza czynszem oczywiście. Mam na myśli US. Nie. I w tym właśnie tkwi zasadnicza różnica między najmem i użyczeniem. Użyczenie jest z definicji bezpłatne i w związku z tym nie niesie w sobie konieczności uprzedniej "rejestracji" tej umowy w US. Umowa użyczenia jest jak najbardziej "legalnym" poświadczeniem posiadania tytułu prawnego do przedmiotu umowy. Oczywiście w zakresie wynikającym z zapisu umowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacdym 06.04.2004 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Może obyć się bez kosztów o ile użyczenie jest od najbliższej rodziny.Inaczej trzeba placic podatek (mimo tego że uzyczenie jest bezpłatne).Pod koniec 2003 roku rozpoznawałem temat, gdy nie było wiadomo, jak bedzie z ulga remontowa. Było to wczesniej na forum. jd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts