Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warunkiem koniecznym korzystania z ulgi mod. jest odbiór

Jim

Recommended Posts

Czy możecie mi napisać jak zawrzeć, w myśl prawa, umowę najmu. Czy musi być noratialna ? Czy może być napisana na kolanie i podpisana tylko przez dwie strony. Może w przysłości będę chciał taką umowę zawrzeć.

Jim

Pamiętaj, że na kolanie nie powinieneś pisać niczego co firmujesz swoim nazwiskiem.

To taka główna zasada stosowanie której niezwykle ułatwia życie.

Pytasz się o umowę najmu - więc proszę Najem jest związany z koniecznością płacenia czynszu.

Tak, umowę podpisują obydwie strony. Nie musi być sporzadzana w obecności notariusza. Musi być natomiast zarejestrowna w US. Właściciel mieszkania którzy zawrze taką umowę jest zobowiązany odprowadzać comiesięczna zaliczkę na poczet swojego podatku dochodowego z tytułu wpływów z najmu (można wybrać także i inną, uproszczoną - zryczałtowaną formę opodatkownia).

Jeśli chcesz zawrzeć fikcyjną - antydatowaną umowę najmu w celu zalegalizowania tych kilku faktur z roku ubiegłego to przemyśl jeszcze raz ten pomysł.

Nie słusznie mnie podejżewasz o to, że chce coś zrobić wbrew prawu. To prawo robi wiele (nie wszystko oczywiście) wbrew woli wielu niestety.

Ja poprostu lubie wiedzieć, żeby ewentualnie w przyszłości skorzystać.

Dzięki za informacje. Czy to co napisałaś (eś) odnosi też do umowy użyczenia, poza czynszem oczywiście. Mam na myśli US.

.....Czy to co napisałaś (eś) odnosi też do umowy użyczenia, poza czynszem oczywiście. Mam na myśli US.

Nie. I w tym właśnie tkwi zasadnicza różnica między najmem i użyczeniem.

Użyczenie jest z definicji bezpłatne i w związku z tym nie niesie w sobie konieczności uprzedniej "rejestracji" tej umowy w US.

Umowa użyczenia jest jak najbardziej "legalnym" poświadczeniem posiadania tytułu prawnego do przedmiotu umowy. Oczywiście w zakresie wynikającym z zapisu umowy.

Pozdrawiam