Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowniki kotła - przegląd rynkowy wg. Piotrek42

Piotrek42

Recommended Posts

Witam do napisania tego wątku skoniły mnie rózne powody.... generalnie 1 powód :D chęć sprzedaży i reklamy dzięki forum muratora,przez nieucziwych sprzedawców, zrobię troszkę inny wątek- tutaj będą wypowiadać się posiadacze SWOICH sterowników, opisywać ich zalety ,wady , ceny, co by zmienili w SWOIM sterowaniu,jezeli ktoś ma inne sterowniki to niech smiało wrzuca na watęk z fotkami.

UPRASZA SIĘ O NIE ZABIERANIE GŁOSU W TYM WĄTKU SPRZEDAWCY KOTŁÓW Jarecki79 I KONSTRUKTORA STEROWNIKA Wlodek_PID

Kilka sterowników

Sterownik ecoal firmy Elektro-System,Całkowicie automatyczny sterownik z dostępem do internetu,monitorowaniem i możliwością dokonywania zmian dzięki stronom www lub telefonem z androidem, polecany dla użytkowników których nie interesująją ustawienia ręczne, działa na zasadzie wsyp ekogroszek-rozpal w kotle i zapomnij że masz coś ustawiać w sterowniku Sterownik ma zastosowanie w kotłach firmy: Ogniwo-Biecz,Instalco,Tilgner, Kotstal Działdowo i PonarSchowek01.jpgSchowek02.jpgSchowek03.jpgSchowek05.jpgSchowek06.jpg

Edytowane przez Piotrek42

Następny w kolejności to sterownik Bruli firmy Elektro-System

Jest to sterownik dwustanowy (działa na zasadzie włącz-wyłącz) czyli nagrzewa kocioł do temperatury zadanej i przechodzi w tz podtrzymanie,ze względu na bardzo duże możliwości konfiguracyjne ma zastosowanie do wszystkich możliwych kotłów na ekogroszek także z retortami 1 generacji tz. fajkowymi.polecany dla użytkowników zaawansowanych w paleniu w kotłach lub dla hobbystów!Oczywiście ustawiany przez www i tel z androidem.

Schowek01.jpg

Schowek02.jpg

Schowek03.jpg

Schowek04.jpg

Schowek05.jpg

Następny w kolejnośc, to sterownik największego producenta sterowników w kraju, Firma Tech (o tym sterowniku może powiedzieć więcej kol czp01, co prawda z tego co wiem ma starszą wersję..) ST-707 firma wypuściła na rynek sterownik z podłączeniem do netu ( nie wiem jak z ustawieniami- czy można zmieniac dane ? czy tylko podglad?) oczywiście z sterownik z funkcją PID -poczekamy... Może ktoś go użytkuje??

Schowek01.jpg

Schowek02.jpg

Następny w kolejności to sterownik firmy Plum , ecomax 700 i 800, z możliwością zakupienia do niego mieszacza,obiło mi się o uszy że firma ma wypuscić lub już wypuściła dodatkowy moduł internetowy ale na stronie www producenta tego nie ma, wiec traktuję to jako plotkę:) firma ma dosc fajną taktykę... nie wsadza sterowników do dowolnych kotłów tylko życzy sobie od producenta -przywiezienia kotła na miejsce i wgrywa oprogramowanie pod konkretny typoszereg kotłów danego producenta-więc Sterownik szyty można powiedzieć na miarę do kotła.Proszę mi wybaczyć za mało i kiepskie fotki. ale fotki sciągam z DTR producenta sterowników.

Schowek01.jpg

Schowek02.jpg

Schowek03.jpg

z możliwością zakupienia do niego mieszacza.

w podstawowym module wykonawczym już jest możliwość sterowania 1 obiegiem mieszacza, zamiennie pompą cyrkulacyjną. Po dokupieniu drugiego modułu, dochodzi 2 i 3 obieg, oraz pompa cyrkulacyjna.

Z tym internetem to ciekawe, bo ja nie doczekawszy się, sam uzbroiłem swoją kotłownie w dodatkowe 8 czujników temperatury

Sterownik ecoal - podstawowe dwie wady - brak dostępności na rynku i cena .

Info ze strony producenta ecoal

Pytanie:

Jaka jest cena sterownika eCoal.pl i gdzie można go kupić?

Odpowiedź: Niestety nie planujemy sprzedaży sterowników dla osób fizycznych.

Powodów jest kilka. Pierwszy i najważniejszy, to obawa przed niewłaściwym użyciem eCoala.pl wynikająca z braku doświadczenia przy montażu i uruchomieniu kotła - głównie chodzi tu o doświadczenie i znajomość instalacji centralnego ogrzewania.

Sterowniki oferujemy tylko firmom kotlarskim, którym rekomendacje wystawia Instytut Chemicznej Przeróbki Węgla, oraz doświadczonym instalatorom po krótkim jednodniowym przeszkoleniu - minimalizujemy w ten sposób możliwość podłączenia sterownika do kiepskiego kotła, oraz wykorzystaniu dobrego kotła w kiepskiej instalacji centralnego ogrzewania.

Proszę odwiedzać portal kotły co – poradnik użytkownika gdzie pojawiają się rzetelne informacje o kotłach na paliwa stałe.

A jeżeli tak jest to po co o nim pisać skoro nie jest dostępny dla posiadaczy "innych" sterowników a dedykowany do konkretnego kotła . Poza tym ten sterownik ma już swój wątek .

Ok, narazie opisałem sterowniki firm, które są najczęściej stosowane i mają największy % rynku jeżeli chodzi o ich zastosowanie, Tech,Plum i Elektro-System można powiedzieć że mają bardzo znaczacą sprzedaż i są najczęsciej stosowane w kotłach, reszta to małe firmy (niekoniecznie gorsze) które wypełniają resztę rynku. na wieczór opiszę jeszcze kilka firm.

Ok, narazie opisałem sterowniki firm, które są najczęściej stosowane i mają największy % rynku jeżeli chodzi o ich zastosowanie, Tech,Plum i Elektro-System można powiedzieć że mają bardzo znaczacą sprzedaż i są najczęsciej stosowane w kotłach, reszta to małe firmy (niekoniecznie gorsze) które wypełniają resztę rynku. na wieczór opiszę jeszcze kilka firm.

Tech jest bezapelacyjnie pierwszy.

Nie wiem, skąd czerpiesz informacje, ale chyba Elster, Estyma, Compit czy RecalArt

sprzedają więcej od Elektro-Systemu.

A może się mylę?

A jeżeli tak jest to po co o nim pisać skoro nie jest dostępny dla posiadaczy "innych" sterowników a dedykowany do konkretnego kotła . Poza tym ten sterownik ma już swój wątek .

Zgadzam się, to samo tyczy się jednak ecomax-a. Też jest dostępny z wybranymi kotłami.

I uważasz,że to są istotne powody, aby o tym sterowniku nie pisać?

Ciekawe.

A jaki problem, jak się komuś podoba ten regulator to może sobie wybrać z kotłem, przynajmniej ma pewność że kupi także dobry kocioł :)

Żeby o nim nie wspominać też nie widzę powodu, inne również mają swoje wątki a pojawiają się wszędzie.

Co do ceny, z kotłem wychodzi przyzwoicie i to bardzo przyzwoicie.