Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłaczenie kominka - problem z rurą doprowadzającą powietrze

djluzak

Recommended Posts

Witam podłączam kominek w domku, który jest z lat 60-tych i jest zbudowany z bali drewnianych otynkownych wewnatrz. Pod kominek wylałem wylewkę około 20 cm i w niej zatopiłem rurę doprowadzającą powietrze z zewnątrz i tu pojawia się mój problem:

- jak i czym da można wyciąć otwór w balach drewnianych o średnicy 16 cm? bo taką srednicę ma rura do powietrza.

Czy ktoś ma jakiś pomysł? drewno ma około 20 cm grubości więc nie mam pojęcia jak sie do tego zabrac

Takie cudo to do betonu raczej, nie do drewna.

Rzecz byłaby mozolna, ale do zrobienia. Ponawiercać długim wiertłem do drewna, raczej sporej średnicy (a więc wiertarka słusznej mocy potrzebna) i albo zrobić to na tyle uważnie, żeby otwory się stykały (trudne, ale możliwe), a wnętrze po prostu wybić młotem. Albo ponawiercać jak się da, a resztę dociąć piłą szablastą z odpowiednio długim brzeszczotem.

J.

Rozwiązania zasadniczo widzę dwa. Pierwsze jak radzi Jarek.P nawierć kilka otworów możliwie dużej średnicy czyli raczej wiertłem piórowym i wytnij otwór piłą szablastą. Super dokładnie to nie będzie więc otwór musi być z zapasem a luzy trzeba wypełnić izolacją np pianką PU.

Drugie to użyć otwornicy o stosownej średnicy np. http://www.youshop.pl/otwornica-160mm/

Wiercisz kawałek, wydłubujesz dłutem odcięty kawałek, wiercisz następny kawałek.

Z uwagi na cenę, na jeden otwór to raczej pożyczyć niż kupić, tym bardziej że zwykła ręczna wiertarka np 500 W tego nie pociągnie, więc najwygodniej byłoby wypożyczyć razem odpowiednim napędem na statywie. Niestety to też kosztuje.

Wszystko zależy jakim sprzętem dysponujesz i na czym Ci zależy. Na czasie i wygodzie czy na oszczędności?

Masz piłę szablastą? wiertarkę dużej mocy? czy całkiem nic?

N lat temu wycinałem otwór na drzwi w ścianie z bali przy użyciu świdra z ręczną "korbą", dłuta, młotka i piły "moja-twoja", zajęło mi to pół dnia obecnie wyciachał bym w kilka minut piłą łańcuchową

Witam.

Piła łańcuchowa i cięcie wgłębne. Pomału żeby łańcucha nie zerwać.

Dziesięć minut i otwór wycięty.

Ale najpierw osobiście to bym zastanowił się czy aż taki duży będzie potrzebny. Jakie konkretnie palenisko jest zaplanowane?

Pozdrawiam.