cho_mik 23.07.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Cześć! Czy ktoś budował ścianę dwuwarstwową z betonu komórkowego ocieplonego styropianem? I pytanie oczywiście jakiej grubości każda warstwa. Ja planuję BK 600 24 cm i styropian, ale zastanawiam się, jakiej grubości - 20 cm lub więcej. Spotkałem się z opiniami, że taka ściana będzie mokra (wilgoć), nie będzie wysychać, zimą może się skraplać para wodna. Wiem, że komuś, kto już wybudował, trudno to ocenić, ale jestem ciekawe opinii. Pozdrawiam,Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.07.2012 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 20cm u Ciebie to całkiem przyzwoity współczynnik U rzędu 0,15 W/m2K, zwiększenie jej o 5cm to poprawa współczynnika do poziomu ok. 0,13. ale też ściana ma już pół metra grubości. Ja na Twoim moiejscu poprzestałbym na 20cm, ale styropianu o lambdzie 0,031.Aby mimimalizować ryzyko wykroplenia sie pary po wewn stronie styropianu należy zapewnić sprawną wentylację i wymianę powietrza, raczej dzięki wentylacji mechanicznej, niż grawitacyjnej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cho_mik 24.07.2012 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Teoretycznie masz rację Uważam, że ściana 50 cm grubości jest jeszcze do przeżycia. Zgadza się, że wentylacja pomaga uniknąć skraplania się pary. Pozostaje jeszcze kwestia skraplania się wewnątrz ściany. To nie jest tylko kwestia wentylacji, ale rozkładu temperatury oraz zawartości wilgoci wewnątrz ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 24.07.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Teoretycznie masz rację Uważam, że ściana 50 cm grubości jest jeszcze do przeżycia. Zgadza się, że wentylacja pomaga uniknąć skraplania się pary. Pozostaje jeszcze kwestia skraplania się wewnątrz ściany. To nie jest tylko kwestia wentylacji, ale rozkładu temperatury oraz zawartości wilgoci wewnątrz ściany. Nie przesadzajmy. Przy sprawnej wentylacji migracja przez przegrodę będzie minimalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cho_mik 24.07.2012 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Chwila, mam pytanie z innej beczki - wentylacja mechaniczna nie jest po to, żeby było sucho jak na pustyni Za sucho też nie jest dobrze, szczególnie przy dzieciach, bo częściej chorują. Dorosłym przesuszanie też nie służy. Jak osiągasz "suchość"? I jaką masz temperaturę wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cho_mik 25.07.2012 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Jasna sprawa. Najlepsze jest optimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 02.08.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Jasna sprawa. Najlepsze jest optimum Nie wiem czemu wszyscy tak na tą grawitację narzekają. W moim -jeszcze- obecnym domu mam wentylacje grawitacyjna i jakoś grzyba i innnych tego typu dziwadeł też nie mam............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BreSsoN 02.08.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 (edytowane) Ja mam BK 400 30cm i planuje dac 25cm styropianu a zastanawiam sie czy nie dac 30.Co do grawitacji to bywa roznie. W domu rodzicow jest wlasnie taka wentylacja w lecie przy upalach i ciagle otwartych drzwiach balkonowych temp w domu wynoci nie wiecej jak 21 st. Nie wiem jak to sie dzieje ale tak jest cale lato. Poza tym sufit w lazience trzeba co roku czyscic i malowac bo czernieje. Edytowane 2 Sierpnia 2012 przez BreSsoN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.Trix 03.08.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 grubość izolacji termicznej nijak ma się do wilgoci w budynkach. Grzyb pojawia się w miejscach gdzie skrapla się woda czyli na najchłodniejszej przegrodzie. Jeśli będziesz miał dookoła łazienki jedną ścianę o temperaturze niższej od pozostałych o powiedzmy 4 stopnie to 80% wilgoci skropli się na niej. Chcesz zabezpieczyć się przed grzybem zorganizuj porządną wentylację. osobiście jestem zwolennikiem grawitacji pod warunkiem że oprócz wywiewu pomyślisz o nawiewie - dlatego macie grzyba w łazience bo macie słabą wentylację. założenie wentylacji mechanicznej nie zawsze rozwiązuje problem. Bez odpowiedniego nawiewu zrobisz z niej komorę podciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.08.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 ,,grubość izolacji termicznej nijak ma się do wilgoci w budynku"Byłem do tej pory przekonany,że za wilgoć w budynku odpowiada zbyt cienka izolacja,skutkująca pkt.rosy w ścianie i nieskuteczna wentylacja.Problemem jest ,że ludzie czytają te posty i niektórzy uwierzą w takie ,,złote rady".Może to jest jakiś skrót myślowy ,którego ja nie zrozumiałem.Byłbym wdzięczny za wyjaśnienie tezy jw.w cytacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts