antb 23.07.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Witam forumowiczów, Stanąłem przed wyborem systemu co+cwu w mieszkaniu do remontu. Mieszkanie 57m2, w kamienicy, 3 piece kaflowe do likwidacji, na pierwszym piętrze, ponad mieszkaniem nieogrzewane poddasze (nie wiem na ile izolowany strop), wysokość 265cm, ściany z cegły, jest gaz. Mieszkanie do kapitalnego remontu, do wymiany wszystkie okna, najbardziej prawdopodobny układ pomieszczeń w załączniku. Planuję zamontować gazowy kocioł dwufunkcyjny kondensacyjny. Dodatkowo chciałbym od razu rozprowadzić system dystrybucji gorącego powietrza (DGP) z kominka - prawdopodobnie mógłby być grawitacyjny, ale wolałbym wymuszony (lepsza kontrola). DGP miałoby pełnić awaryjną funkcję w razie potrzeby dogrzania pomieszczeń (salon, 2 sypialnie) oraz ewentualnie obniżyć koszty ogrzewania. Proszę o podpowiedź: 1. Czy to dobry wybór systemu? Jakie inne rozwiązania brać pod uwagę? 2. Ograniczyć się jedynie do grzejników, czy też myśleć o podłogówce dla łazienki i ew. korytarza (czy w tej skali założenia warto, na ile to skomplikuje system i wpłynie na cenę)? 3. Jakie modele kotłów i o jakich mocach byłyby odpowiednie? 4. Jakich opłat za gaz mogę się spodziewać w sezonie grzewczym i poza nim (jeśli w ogóle da się to oszacować w tym przypadku)? Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi. Pozdrawiam, Bartek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts