Sobczas 23.07.2012 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Rozglądając się za domem natrafiłem na pewną ofertę. Chciałem zapytać co sądzicie o widocznych na elewacji plamach? Zdjęcie jest najprawdopodobniej z lutego/marca bieżącego roku. W chwili obecnej budynek jest pomalowany i wygląda tak: Zdjęcie jest z przełomu czerwca/lipca bieżącego roku. Czy jest to problem, jak poważny i jakie ewentualnie trzeba by zastosować rozwiązania by go wyeliminować. Byłbym wdzięczny za wszelkie pomocne komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FT 24.07.2012 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Witam Na pierwszym zdjęciu widać, że ocieplenie zostało zakończone na etapie warstwy zbrojonej a jasny odcień kleju może świadczyć o jego kredowaniu lub wykwitach spowodowanych niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi podczas schnięcia. Widać, że klej przezimował i trochę dostał w tyłek. Zastanawiające jest czy obecny właściciel naniósł powłokę malarską bezpośrednio na warstwę zbrojoną czy może wykonał na niej wyprawę tynkarską np. z tynku mineralnego i następnie wszystko pomalował. Jeśli wybrał opcję pierwszą to niezbyt mądry pomysł bo wg sztuki budowlanej jest to błąd i może wymiernie skrócić trwałość docieplenia - mam na myśli pękanie warstwy zbrojonej. Jeśli zdecydował się na droższe rozwiązanie to już lepiej i problem może być jedynie w nośności samego podłoża. Czy podłoże na którym nakładał grunt było wystarczająco nośne i tynk nie będzie się w przyszłości odspajał. Niestety tak to wygląda z praktycznego punktu widzenia. Miałem do czynienia z podobnymi przypadkami i zazwyczaj nie kończyło się dobrze dla inwestorów. Moja propozycja - spytaj ob. właściciela jak wykonał docieplenie punkt po punkcie i nic mu nie sugeruj. Potem napisz i pociągniemy wątek dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 24.07.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 FAST: małą uwaga - takie wynalazki z białymi plamami można zobaczyć na klejach kupowanych metodą "a jaki jest najtańszy", co pozwala zaoszczędzić [w teorii chyba] nieco grosza, ale oznacza, że na ścianie czy szerzej na domu jest kilka rodzajów klejów... A każdy zachowuje się po swojemu.Tak naprawdę to owe wykwity biorą się z tego, że w kleju jest cement i nie mają nic wspólnego z tym jak dobrze lub jak źle on trzyma, a raczej z jakością cementu. Problem i to duży, co kolega zauważył słusznie, może być jeśli czy to farba, czy dowolny tynk był nałożony bez wcześniejszego zagruntowania, bo wtedy mogą być schody także z tego powodu, że ściana będzie nierówno wilgnąć [chyba, że farba zupełnie nie oddycha]. Pytanie czy właściciel się przyzna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts