Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieprzekraczalna linia zabudowy

Recommended Posts

To precyzuje mpzp lub warunki właśnie, może doczytaj, a jak nie - dopytaj. U mnie jest nieprzekraczalna linia zabudowy, ale wykusze, ryzality, okapy, podcienie i wszystkie inne wynalazki są do niej nie wliczane - mpzp określa jasno, że liczy się do ściany budynku.

Proponuję przeczytać nie tylko wypis z MPZP ale także pełną treść opisu MPZP. Treść ściągniesz z www lub otrzymasz w urzędzie. Często urząd przygotowując wypis pomija pewne ogólne pomniejsze ustalenia i skupia się na głównych parametrach danego rejonu. Tak jak pisze kocur sądzę, że możliwe jest wystawienie okapu. Nawet w Warunkach Technicznych jet paragraf dopuszczający wysunięcie okapu na 0.5m i pomniejszenie odleglości od granicy działki do2.5- 3.5m - tylko dla okapu oczywiście bo ściana musi byc 3 lub 4m.

• 2 months później...

Witam,

Mam takie pytanie. W wypisie z planu zagospodarowania przestrzennego mam informację, że dla mojej działki nieprzekraczalna linia zabudowy to 5 metrów od drogi. Natomiast my odsunęliśmy się jeszcze dodatkowo o 2.5 metra co daje nam lico domu 7.5 metrów od drogi. Jak myślicie czy taka opcja przejdzie w starostwie? Nadal czekamy na decyzję o PnB.

Witam,

Mam takie pytanie. W wypisie z planu zagospodarowania przestrzennego mam informację, że dla mojej działki nieprzekraczalna linia zabudowy to 5 metrów od drogi. Natomiast my odsunęliśmy się jeszcze dodatkowo o 2.5 metra co daje nam lico domu 7.5 metrów od drogi. Jak myślicie czy taka opcja przejdzie w starostwie? Nadal czekamy na decyzję o PnB.

Przejdzie :) u mnie jest podobna sytuacja tylko że dom już wykańczam.Co śmieszne wyznaczyli mi linie zabudowy 8metrów a jest tylko jeden dom obok mojego który jest w odległości od drogi 6-7m.Architekt wyznaczył ściane mojego domu 10m od drogi bo tak chciałem i tak też dom wybudowałem.

Witam,

oczywiscie ze przejdzie

gdyby linia zabudowy byla OBOWIAZUJACA wtedy musielibyscie sciane frontowa do tej lini wlasnie zlicowac, ale jesli linia jest nieprzekraczalna to spoko, do tylu mozecie soe odsuwac...byle z tylu zachowac odpowiedni dystans

Nie ma słowa wspomniane o okapach i gzymsach pisze tylko: fronotowa nieprzekraczalna linia zabuddowy 4m od granizy z ulicą xxxx

definicja NLZ zdecydowanie powinna byc w czesci opisowej uchwaly MPZM, przestudiujcie dokladnie. Zazwyczaj linia okresla polozenie sciany frontowej i dopuszcza wystawanie okapow, schodow, balkonow, daszkow itp...

u nas sciana stoi wlasnie w lini zabudow a przed sciana stana jeszcze drewniane slupy podpierajace podcien dachu...i nie bylo problemu :)