KorK 24.07.2012 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Witam,mam pewien problem z przymocowaniem anteny do bloku.A więc tak: Budynek jest ocieplony i nie ma możliwości zamontowania uchwytu-masztu.Na dach ciężko,bo ja parter.Po elewacji kabla nie można puścić,a kanałem medialnym za dużo roboty w domu.Trzeba przebić się przez trzy pokoje i na dodatek zamaskować kabel.Została mi tylko opcja (na przyssawkę do okna).I tu pojawia się problem,że na rynku nie ma tak naprawdę takiego uchwytu.Myślałem o zrobieniu jakiegoś uchwytu z tego: Link .Macie jakieś pomysły jak to zrobić??? Muszę zaznaczyć,że antena jest leciutka,"góra" 0,8kg. Proszę o pomoc,Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 24.07.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 A ile będzie ważyła przy wichurze? Ile oblodzona? Ile ze śniegiem? Nawet termometr się montuje do ramy a nie szyby. Pomysł według mnie idiotyczny. Chyba że chcesz montować do ramy ale gdzie znajdziesz 12cm ramy? A nawet jeśli znajdziesz, to po zimie gumę może szlag trafić i antena wyląduje na czyjejś głowie.Zwróć się pisemnie z pytaniem do spółdzielni. Ocieplenie nie wyklucza możliwości montowania czegokolwiek. Tylko trzeba to zrobić za zgodą spółdzielni i według ich wytycznych. Nikt w tym bloku nie ma anteny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KorK 24.07.2012 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 No właśnie chyba nie bo jest kablówka,a ja nie chce płacić za to co mogę mieć za darmo w dvb-t. PS:A może tak jakoś do zewnętrznego parapetu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 24.07.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Chcesz w blokowisku łapać naziemną tv z anteny umieszczonej na parterze? Zrobiłeś próbę tą anteną? Idź do spółdzielni. U mnie w mieście w pewnej spółdzielni uznali za niezgodne z prawem działania prezesa, który zabraniał montowania anten "bo mamy swoją kablówkę i internet". U mnie pomimo kablówki jest sporo anten, ale umieszczonych raczej na balustradach balkonu.Zewnętrzny parapet to zapewne cienka blacha. Antena nie będzie stabilna. Zrób najpierw próbę czy cokolwiek złapiesz. Jeśli tak, to może w ogóle wystawianie anteny na zewnątrz nie będzie potrzebne.A w kablówce w jakimś najtańszym abonamencie nie ma sygnału naziemnej cyfrowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KorK 24.07.2012 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 (edytowane) Już od tygodnia odbieram anteną położoną na parapecie zewnętrznym,ale to tymczasowo bo kabel idzie przez otwarte okno a antena nie jest przymocowana.Łapie mi wszystkie MUX-y +TVNHD ,więc działać działa. A czy zamontowanie małego masztu we wnęce gdzie jest okno wchodzi w grę? Narusza to w jakiś sposób ocieplenie itp.?? Chodzi mi oto,że jak jest okno,parapet zewnętrzny to jest taka jakby wnęka 10-15cm Edytowane 24 Lipca 2012 przez KorK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 24.07.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 To postaw antenę w mieszkaniu. Też powinna łapać. Jeśli nie, to ja widzę jedno rozwiązanie - pozwolenie ze spółdzielni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KorK 24.07.2012 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 (edytowane) W mieszkaniu nie odbiera dobrze,ale czy na mały uchwyt który będzie przy samym oknie (nie na elewacji!) trzeba pozwolenie ze spółdzielni ?? Tutaj przykład takiego uchwytu: http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSTt9jzVHxqA9Cnzjee_Og6KCOtWHsOquL7EG8S0fDuXkAxPadbBE99sGguFA A tu miejsce gdzie chce to umocować: http://img16.imageshack.us/img16/7677/obraz001ho.jpg Shot at 2012-07-24 Edytowane 24 Lipca 2012 przez KorK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 25.07.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 A ile Cię kosztuje telefon do spółdzielni? Zadzwoń, zapytaj. Umieścisz na dziko, będzie wisiało 5 lat i nikt się nie przyczepi. Aż któregoś dnia zacznie się gdzieś przy tym woda lać pod ocieplenie i kosztami remontu obciążą Ciebie. Jak już będziesz do nich dzwonił to zapytaj, czy sygnału naziemnej cyfrowej nie ma w azarcie albo jakimś abonamencie za 5zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts