Kawlus 24.07.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Zabrałem się za renowacje starych kuchenny mebli drewnianych. Zeszlifowałem stary lakier, pogładziłem drobnym papierem ściernym, większe ubytki zaszpachlowałem. Wszystko to pomalowałem 3 krotnie ze szlifowaniem między warstwowym lakiero-bejcą. Efekt przerósł moje oczekiwania, fronty meblowe jak z salonu. Problem mam natomiast z blatami. Zbudowane są z płyty wiórowej na którą nałożony jest laminat, a ponieważ mają pewnie ponad 20 lat to wyglądają strasznie. Laminat wytarty, w niektórych miejscach popękany, dziurawy. Najlepszym rozwiązaniem było by zapewne wymienić blaty na nowe, jednak nie mam na to funduszy... 200zł które wydałem do tej pory znaczenie zmniejszył mój budżet Co zrobić by odnowić te blaty, bo tak psują cały efekt... Myślałem o tym żeby położyć panele i przykleić do dotychczasowych blatów, a wszystko wykończyć profilem "C", ale jestem pewnien że pod wpływem wilgoci i braku miejsca do "pracy" panele spaczeją. Mam trochę starej boazerii i mógłbym nią wyłożyć jak panelami, ale nie jestem pewien czy to dobry pomysł... Proszę więc o pomoc, w jaki sposób i możliwie tani odnowić blaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 24.07.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Bardzo dobry, funkcjonalny blat można zrobić z gresu 60cm. Płytki kleisz klejem elastycznym, albo montażowym z tuby. Zamiast fugi, która na blacie się nie sprawdzi dajesz silikon sanitarny i dociskasz płytki na styk. Kilka lat temu zrobiłem taki blat, ciągle jest w doskonałym stanie. Niestraszna mu ani woda, ani gorące garnki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 25.07.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Bardzo dobry, funkcjonalny blat można zrobić z gresu 60cm. Płytki kleisz klejem elastycznym, albo montażowym z tuby. Zamiast fugi, która na blacie się nie sprawdzi dajesz silikon sanitarny i dociskasz płytki na styk. Kilka lat temu zrobiłem taki blat, ciągle jest w doskonałym stanie. Niestraszna mu ani woda, ani gorące garnki Ja też uważam ze gress to najlepsze rozwiązanie. Pytanie czy nie wyjdzie drożej niż zakup nowego blatu .... 1 m2 gresu 60x60 to ok 100 PLN, do tego klej + silikon + jakis impregnat (chyba że trafisz na jakąś mega wyprzedaż albo odkupisz niedrogo). A nowy blat roboczy kosztuje ok 60 pln 1 mb ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts