Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blaty kuchenne - samodzielne wykonanie(renowacja)

Kawlus

Recommended Posts

Zabrałem się za renowacje starych kuchenny mebli drewnianych. Zeszlifowałem stary lakier, pogładziłem drobnym papierem ściernym, większe ubytki zaszpachlowałem. Wszystko to pomalowałem 3 krotnie ze szlifowaniem między warstwowym lakiero-bejcą. Efekt przerósł moje oczekiwania, fronty meblowe jak z salonu. Problem mam natomiast z blatami. Zbudowane są z płyty wiórowej na którą nałożony jest laminat, a ponieważ mają pewnie ponad 20 lat to wyglądają strasznie. Laminat wytarty, w niektórych miejscach popękany, dziurawy. Najlepszym rozwiązaniem było by zapewne wymienić blaty na nowe, jednak nie mam na to funduszy... 200zł które wydałem do tej pory znaczenie zmniejszył mój budżet :bash: Co zrobić by odnowić te blaty, bo tak psują cały efekt... Myślałem o tym żeby położyć panele i przykleić do dotychczasowych blatów, a wszystko wykończyć profilem "C", ale jestem pewnien że pod wpływem wilgoci i braku miejsca do "pracy" panele spaczeją. Mam trochę starej boazerii i mógłbym nią wyłożyć jak panelami, ale nie jestem pewien czy to dobry pomysł...

Proszę więc o pomoc, w jaki sposób i możliwie tani odnowić blaty :)

Bardzo dobry, funkcjonalny blat można zrobić z gresu 60cm. Płytki kleisz klejem elastycznym, albo montażowym z tuby. Zamiast fugi, która na blacie się nie sprawdzi dajesz silikon sanitarny i dociskasz płytki na styk. Kilka lat temu zrobiłem taki blat, ciągle jest w doskonałym stanie. Niestraszna mu ani woda, ani gorące garnki :)

Bardzo dobry, funkcjonalny blat można zrobić z gresu 60cm. Płytki kleisz klejem elastycznym, albo montażowym z tuby. Zamiast fugi, która na blacie się nie sprawdzi dajesz silikon sanitarny i dociskasz płytki na styk. Kilka lat temu zrobiłem taki blat, ciągle jest w doskonałym stanie. Niestraszna mu ani woda, ani gorące garnki :)

Ja też uważam ze gress to najlepsze rozwiązanie. Pytanie czy nie wyjdzie drożej niż zakup nowego blatu .... 1 m2 gresu 60x60 to ok 100 PLN, do tego klej + silikon + jakis impregnat (chyba że trafisz na jakąś mega wyprzedaż albo odkupisz niedrogo). A nowy blat roboczy kosztuje ok 60 pln 1 mb ...