Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porady prawnika potrzebuję pilnie....

Jerry304

Recommended Posts

Witam! Przeciwko mnie toczy się sprawa cywilna .Dzisiaj odbyła się kolejna rozprawa ,na której została przesłuchana biegła w mojej dziedzinie. Okazało się ,że biegłą już nie jest-była do końca 2011roku.W związku z powyższym zastanawia mnie ,czy jej opinia może być przez sąd brana po uwage ?I i jak ja na ten fakt powinnam zareagować ? bardzo nurtuje mnie ta sprawa i w miarę możliwości poproszę o poradę jakiegoś prawnika ,może udziela się na forum?

Biegły jest słuchany po wydaniu przez siebie opinii i w związku z nią (rozwianie ewentualnych wątpliwości ) Jeśli więc, owa opinia, została sporządzona przez ta panią w trakcie pełnienia funkcji (choć nie wydaje mi się by sad powołał nieuprawnioną osobe) to sam fakt słuchania nie ma wpływu. Jeśli jednak w czasie sporządzania opinii, pani nie znajdowała się na liście biegłych - to jej opinia nie ma znaczenia dla sprawy.

PS. Nie jestem prawnikiem, jestem stroną w sprawie cywilnej i powyższe piszę z własnego doświadczenia z biegłymi.

Malka bardzo Ci dziękuję za tak szybki odzew.Jak dla mnie- laika sprawa jest bardzo bulwersująca...opinia została wydana w maju tego roku ,a z tego co wiem biegła nie jest biegłą od grudnia ubiegłego roku.Powiedz mi jak to jest możliwe ,że sędzina zadając pierwsze pytanie , cyt."Jest P biegłą?' i uzyskaniu odpowiedzi -"Nie nie jestem" .kontynuuje rozprawę ,Dla mnie to jest jakiś absurd...a potem po zakończeniu twierdzi ,ze ciężko w mojej dziedzinie znaleźć jakiegokolwiek biegłego i znalazła ją w rezultacie w internecie sugerując się jakimś artykułem...Ja już nie wierzę ,że doczekam się sprawiedliwości

A co na zaistniałą sytuację prawniczka?

Jeszcze przed rozprawą rozmawiałyśmy o tym (ponieważ sprawdzałyśmy ją wcześniej w inetrnecie i nie widniała w rejestrze biegłych.więc poniekąd się spodziewałyśmy ,że może tak być ) i prawniczka stwierdziła ,że jeżeli się to sprawdzi to cała rozprawa nie ma sensu ,ponieważ tej opinii nie będzie można brać pod uwagę ,a potem nie zrobiła nic.Co planuje dalej ..dowiem się dopiero jutro... Jestem zła na siebie ,że jak jakiś gamoń dałam się tak wyprowadzić w pole

Wiesz co...okazało się ,że sędzina potraktowała tę biegłą niebiegłą jako kogoś kto ma wiadomości specjalne,,,, a więc jest na równi ze mną (takie samo wykształcenie)dlatego rozprawa była kontynuowana...Już sama nie wiem kogo zmienić biegłą czy prawnika...jestem laikiem w sprawach sądowych ... nie miałam pojęcia ,że to jest taki cyrk.Moja adwokatka wyznaje zasadę ,żeby zrobić dobre wrażenie na sądzie ..nie przerywać broń boże ...Mąż mi mówi ,ze zaraz po pierwszym pytaniu powinna była przerwać tę rozprawę ...Sama już nie wiem co o tym myśleć ...jestem wołana do tego sądu w tak błahej sprawie ,że aż śmiesznej ,a ciągnie się to już rok i jakoś nie zanosi się na rychły koniec....

Niestety nie wiem czy osoba z wiadomościami specjalnymi jest traktowana na równi z biegłym.

Jeśli to powód wnosił o powołanie i nie ma teraz zastrzeżeń, to moim zdaniem, nic nie zdziałasz, jesli to Ty wnosiłaś, to chyba masz prawo do prawdziwego biegłego. Ale nie chcę Cię wprowadzać w błąd.

Natomiast wiem,ze jeśli pełnomocnik nie spełnia swej roli, to z własnego doświadczenia wiem,że dobrze wypowiedzieć mu pełnomocnictwo (powołując się na działanie na niekorzyść - podając konkretne przykłady), choć oczywiście moza je tez wypowiedzieć, bez uzasadnienia.

Nie ma nic gorszego niż niekompetentny pełnomocnik (moja pani walnęła babola, który może nas dużo kosztować - nie wniosła w pozwie o zabezpieczenie powództwa :bash::bash:, choć wałkowaliśmy ten temat długo)

Jerry, sprawa jest skomplikowana - moze skorzystaj z pomocy na tematycznym forum np : http://www.forumprawne.org

pozdrawiam

tak naprawdę sąd może tylko żąda uzupełnienie/powołania nowego biegłego

Ty jako strona możesz jedynie wnieśc zastrzeżenie co do opinii biegłego /trzeba je uzasadnic/

w karnym można wnieśc zażalenie - w cywilnym po wysłuchaniu opinii można wniesc zastrzeżenia

a co do biegłych - w przypadkach kiedy sprawa jest skomplikowana - albo nie ma na liscie sądu biegłego w danej specjalności można powołac kogoś spoza listy kto cechują się dużą wiedzą i praktyką w danym temacie.

Nie napisałaś czego opinia dotyczy = czy jest to tematyka "standardowa"