Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 1 year później...

Jestem na etapie zakupu farb na sciany. Wybraliśmy już kolory, ale problem mamy następującego typu. Te kolory przy zwykłej farbie emulsyjnej będą nas kosztować ok. 1000 zł.

Natomiast możemy też kupić farbę lateksową, ale tu juz cena osiąga ok. 2200zł.

Skąd taka duża różnica, czym różnią się te farby, czy ktoś ma z nimi jakieś doświadczenia.

Proszę o pomoc!

Lateksowa jest zmywalna. Ja mam niektóre ściany - te najbardziej narażone na brudzenie - pomalowane lateksową. Np. miejsca, które mój pies może pobrudzić merdając brudnym, mokrym ogonem, kuchnia, klatka schodowa itp. Kolory lateksowej i normalnej się nie różnią, więc niekoniecznie wszystkie ściany muszą być pomalowane lateksową.

Tak mam pomalowane sciany w mieszkaniu farba lateksowa Dufa i spisuja sie doskonale. Co prawda pomaloana zastala nimi tapeta z wlokna szklanego ale efekt byl powalajacy. Bylo to 4 lata temu. Sciany mialy aksamitny wyglad i byly latwe w zmywaniu. Ale po czterech latach mam co do lateksu pewne obiekcje. Wydaje mi sie ze jest to troszke farba przemyslowo biurowa. Co do zmywania to w kuchni mam kolor piaskowy, za lodowka za nic na swieie nie moge zmyc zabrudzen ze sciany. Poza tym moje gusta troszke poewoluowaly w strone postarzanych scian - przecierki w stylu staroangielskim. Ale z perspektywy uwczesnie dosc nowoczesnie zrobionego mieszkania lateks okazal sie strzalem w 10! Powodzenia. a co do kosztow to niestety za nowe technologie i materialy trzeba placic

pozdrawiam macio

Jestem na etapie zakupu farb na sciany. Wybraliśmy już kolory, ale problem mamy następującego typu. Te kolory przy zwykłej farbie emulsyjnej będą nas kosztować ok. 1000 zł.

Natomiast możemy też kupić farbę lateksową, ale tu juz cena osiąga ok. 2200zł.

Skąd taka duża różnica, czym różnią się te farby, czy ktoś ma z nimi jakieś doświadczenia.

Proszę o pomoc!

generalna różnica to taka że farby lateksowe są SZOROWALNE i ZMYWALNE czego nie można powiedzieć o farbach emulsyjnych i nawet akrylowych - te ostatnie można czyścić szmatką i ZIMNĄ wodą ale już nie szorować

więc zależy od wymagań i finansów za to napewno WARTO użyć takiej farby do:

- łazienki

- kuchni

- przedpokoju

oraz tam gdzie się często dotyka rękami ściany (np. pokój dziecięcy)

pozdrawiam

• 1 year później...

Powtarzam się pewnie już nie wiem, który raz przy tym pytaniu – ale tkwię nadal niezmiennie przy Sigmie – właśnie skończyłam malowanie pokoju dzieci ... wcześniej odświeżałam pokój dzienny ( do wglądu w podpisie )

Mam rabat i za litr wychodzi około 27 zł ( normalnie 35-37 zł) . Wychwalam jakość pod niebiosa – zawsze idealnie odpowiadają barwą kolorowi z próbnika , są nie do zdarcia – można myć i szorować do woli ... wydaje mi się, że dzięki tej powłoce ściany też jakby mniej chwytają brud. Praktykuję je z racji zawodu już kilka lat i naprawdę mam jak najlepsze zdanie .

Pozdrawiam pełną paletą barw