Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Beckersa mam też w kuchni. Właśnie poszłam obejrzeć swoją ścianę za płytą gazową. Było kilka widocznych kropek tłuszczu i jak się przejechało ręką po ścianie czuć było w niektórych miejscach że jest tłuste, przetarałm czystą ścierką namoczoną w wodzie i wszystko ładnie zeszło :D Aaa wszędzie kolor biały jeśli ma to jakieś znaczenie :wink:

• 5 months później...
A jaką konkretnie farbą malowałaś? Bo wiem, że są farby akrylowe i lateksowe, ale o akrylolateksowych nie słyszałam. Farby lateksowe są wodorozcieńczalne, więc chyba nie ma do nich rozpuszczalnika. Ale są też dyspersyjne czyli tworzą na malowanej powierzchni powłokę a nie wsiąkają w podłoże więc najlepiej takiego kleksa z farby podważyć czymś ostrym i ściągnąć. Odkleja się to jak jakaś guma.

Witam

Sprzątamy po wykończeniówce i w kuchni mamy ślady farby (akrylo)lateksowej na ramach okiennych (jasna farba na ramach złoty dąb). Niczym to nie mogę usunąć, w tym benzyną lakową, denaturatem, detergentami kuchennymi.

Jaki jest rozpuszczalnik do farb (akrylo)lateksowych?

namoczyć ciepłą woda i po pewnym czasie zmyć

A jaką konkretnie farbą malowałaś? Bo wiem, że są farby akrylowe i lateksowe, ale o akrylolateksowych nie słyszałam. Farby lateksowe są wodorozcieńczalne, więc chyba nie ma do nich rozpuszczalnika. Ale są też dyspersyjne czyli tworzą na malowanej powierzchni powłokę a nie wsiąkają w podłoże więc najlepiej takiego kleksa z farby podważyć czymś ostrym i ściągnąć. Odkleja się to jak jakaś guma.

Konkretnie, to farba KABE AKRYLOLATEX W. Ze skrobaniem jest kłopot bo farba wlazła w te wgłębienia w profilu okna (złoty dąb, i jest taki wzór drewna). Wodą to nie schodzi. Zapytałem jeszcze na stronie producenta farby, zobaczymy co napiszą...

Konkretnie, to farba KABE AKRYLOLATEX W. Ze skrobaniem jest kłopot bo farba wlazła w te wgłębienia w profilu okna (złoty dąb, i jest taki wzór drewna). Wodą to nie schodzi. Zapytałem jeszcze na stronie producenta farby, zobaczymy co napiszą...

woda szczoteczka z miękkim włosiem - zejdzie na pewno

spróbuj jeszcze chusteczkami Bravo dan Braven lub odpowiednik soudala

• 1 month później...
MAM PYTANIE. CHCĘ POMALOWAĆ POKÓJ FARBĄ LATESKOWĄ BO JEST ZMYWALNA I CHCĘ PRZYKLEIĆ SZABLON ŚCIENNY NA OZDOBĘ ALE SŁYSZAŁAM ŻE NIE WOLNO PRZYKLEJAĆ TAKICH SZABLONÓW NA ŚCIANY POKRYTE FARBĄ LATESKOWĄ (BO MOŻE SIĘ ON ODKLEIĆ), PROSZĘ O POMOC CZY SĄ INNE FARBY ZMYWALNE ALE UMOŻLIWIAJĄCE NAKLEJENIE POTEM TAKIEGO SZABLONU, MOŻE FARBA AKRYLOWA BĘDZIE DOBRA, JA SIĘ NA TYM NIE ZNAM PROSZĘ O RADĘ

nie krzycz, wyłącz capslock

na farby lateksowe można przyklejać wszystko. Odklejają się naklejki, ale tak dopiero po kilku miesiącach. Szablon przyklejasz tylko na czas malowania, więc nic się nie zdąży odkleić.

Ważne też co masz pod tą farbą lateksową, może się zdarzyć że szablon odklei się razem ze scianą, poproś o specjalną taśmę klejącą do szablonów i zrób wcześniej próbę w mało widocznym miejscu.

Jeśli faktycznie będzie odłazić ze ścianą to jedyna rada jest taka, żeby ktoś Ci przytrzymał szablon, Ty leciutko obrysowujesz wzór ołówkiem i wypelniasz ręcznie pędzelkiem.

• 3 months później...
Pozostaje kontakt z producentem, są różne magiczne środki które mogły by ci pomóc, ale mogą również uszkodzić profil, a tego byśmy nie chcieli ;-) Dowiedz się dokładnie z z jakiego materiału jest profil i podaj te informacje producentowi farb. Takie informacje będą im potrzebne do zdiagnozowania twojego problemu. Każda szanująca się firma odpowie ci na to pytanie. A i nie słuchaj fachowców w osiedlowych sklepach, którzy będą ci wciskać jakieś wynalazki, wiem coś o tym jestem w branży od kilku lat.

Yatza,

z tego co wiem zaleca sie raczej malowanie na starej farbie nowa farba.

Farba lateksowa nie jest latwa do usuwania, malarze proponuja malowac nowa farba na starej powloce lekko zmatowionej papierem sciernym. Swietnie wychodzi.

A gdy ktos bardzo chce usuwac farbe lateksowa to namoczyc i zdzierac skrobakiem.

Ja lateksową tikurille z okien w okleinie złoty dąb zmywałam rozpuszczalnikiem jaki akurat był na budowie (chyba do lakierów poliwinilowych lub chlorokauczukowych (?). Nie odbarwiło okleiny i ładnie schodziło. Na wacik kosmetyczny dawałam trochę rozpuszczalnika, przecierałam, zostawiłam na chwilkę i znowu lekko przetarłam.

Ja lateksową tikurille z okien w okleinie złoty dąb zmywałam rozpuszczalnikiem jaki akurat był na budowie (chyba do lakierów poliwinilowych lub chlorokauczukowych (?). Nie odbarwiło okleiny i ładnie schodziło. Na wacik kosmetyczny dawałam trochę rozpuszczalnika, przecierałam, zostawiłam na chwilkę i znowu lekko przetarłam.

No tak a co będzie jeżeli odbarwi mu okleinę? Wtedy wpakuje się w dodatkowe koszta. Zdecydowanie zadzwoniłbym do producenta.