Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poierzchnia dachu.

oczko361

Recommended Posts

Witam.

Po dzisiejszym spotkaniu z architektem a zarazem konstruktorem naszego domu wpadłem w niemałe zakłopotanie.

A mianowicie nie wiem jakim cudem Pan architekt wyliczył nam prawie 600m2 dachu.

Dach jest 4 spadowy pod kątem 300- typowa koperta bez żadnych udziwnień. Obrys budynku wynosi 14mx23m. Czy mógł by ktoś dla mojego świętego spokoju jeszcze raz przeliczyć bo mi wychodzą jakieś cuda na wierzbie.

Pozdrawiam.:wiggle:

Edytowane przez oczko361

Witam.

Po dzisiejszym spotkaniu z architektem a zarazem konstruktorem naszego domu wpadłem w niemałe zakłopotanie.

A mianowicie nie wiem jakim cudem Pan architekt wyliczył nam prawie 600m2 dachu.

Dach jest 4 spadowy pod kątem 300- typowa koperta bez żadnych udziwnień. Obrys budynku wynosi 14mx23m. Czy mógł by ktoś dla mojego świętego spokoju jeszcze raz przeliczyć bo mi wychodzą jakieś cuda na wierzbie.

Pozdrawiam.:wiggle:

Przyjmując rzut dachu jako prostokąt o wymiarach 14mx23m i kąt nachylenia czterech połaci 30o, powierzchnia dachu wynosi 111m2 x 2 +93m2 x 2= 408m2

poprawka: 56,6m2 x 2 + 129,3m2 x 2= 371,8m2

Edytowane przez netcom
źle policzyłem

A czy występuje jakiś wzór którym można obliczyć powierzchnię dachu czterospadowego?

Nie wiem, ale podejrzewam że jeśli istnieje, to kluczową rolę odgrywa w nim wzór na pole trójkąta oraz twierdzenie Pitagorasa.

Jest to wiedza tajemna, którą niewielu udaję się zgłębić, a i mi, pomimo przebrnięcia z mozołem przez 2 lata studiów matematyki, sprawia tyle trudnośći,

że do takich wyliczeń posługuję się darmowym programem google sketch up, który wynik podaje na tacy, wystarczy tylko narysować dach.

Netcom należy ci się nagroda Nobla za te obliczenia i stanowisko co najmniej premiera lub prezydenta RP.

Wzór dla dachu kopertowego o jednym pochyleniu połaci jest nastepujący

Sd=S rzutu dachu/cos(kąt nachylenia połaci)

Sd liczymy z wymiarów obrysu budynku powiększonych o okapy dachu

Powierzchnia dachu obrysie 14*23 i kącie 30 stopni wynosi ok.372m2

z okapami 1m Sd=462m2

Edytowane przez docent56
zmiana treści

Netcom należy ci się nagroda Nobla za te obliczenia i stanowisko co najmniej premiera lub prezydenta RP.

Wzór dla dachu kopertowego o jednym pochyleniu połaci jest nastepujący

Sd=S rzutu dachu/cos(kąt nachylenia połaci)

Sd liczymy z wymiarów obrysu budynku powiększonych o okapy dachu

Powierzchnia dachu obrysie 14*23 i kącie 30 stopni wynosi ok.372m2

z okapami 1m Sd=462m2

Dziękuję za zwrócenie uwagi.

Na usprawiedliwienie mam tylko tyle, że nie zwróciłem uwagi na to, że wszystkie połacie mają mieć taki sam kąt.

Na zamieszczonym poniżej rysunku są trzy daszki o identycznym rzucie, pierwsze dwa mają po dwie połacie (zaznaczone na zielono ) pod kątem 30 stopni, a tylko ten trzeci, ostatni, wszystkie pod kątem 30o.

I tylko ten ostatni ma powierzchnie 372m2.

dachy.jpg