Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zestaw podtynkowy z Castoramy

hary2006

Recommended Posts

Każdy podtynk będzie OK jeśli są do niego dostępne cześci i da sie go serwisować przez miejsce w którym jest przycisk . Geberit to oczywiście lider rynku i wybór pierwszorzędny. Natomiast taką samą klasę jakości ma Grohe i TECE. I włąśnie produktów tych 2 firm bym szukał bo powinny być tańsze niż Geberit. Ewentualnie marketowy Geberit tylko jest słaby wybór przycisków do zestawów marketowych. Mimo wszystko omijałbym zestawy firmowane przez producentów ceramiki sanitarnej gdyż są to najczęściej składaki robione na zlecenie. Zestaw podziała z 5 lat , producent sie wycofa bo sie zmieni koncepcja biznesu i w razie czego z serwisem będzie kłopot. Edytowane przez zbigor

Zaciekawił mnie zestaw z Casto, 398zł, cersanit, 10 lat gwarancji,

Poproś o warunki gwarancji. Jak sie nie mylę to będzie tak jak w stelażu Aqua:

10 lat (120 mies.) – na elementy metalowe zestawu

− 5 lat (60 mies.) – na zbiornik

− 2 lata (24 mies.) – na zawory

dziesięcioletnia gwarancja Geberit obejmuje wszystkie części stelaża i spłuczki, a także elementy przyłączeniowe

Widzisz różnicę?

ZTCP to chyba Grohe i TECE ma 5 lat

Edytowane przez zbigor

Ale wiesz że zepsucie sie po 20 latach to nie to samo co po 2? Sprzedawałem setki Geberitów na inwestycje gdzie za przeproszeniem z 5 kibli korzysta całe piętro ludzi w biurowcu. Nie było kłopotu. Sprzedawałem też inne marki i już tak kolorowo nie było. Oczywiście serwis sprawę załatwiał ale co z tego? Ja wolałbym dopłacić za Geberita

Z tego co czytałem większośc tych negatywnych opinii wypisywali ludzie którzy montowali inne, droższe :)

Mój hydraulik nie spotkał się jeszcze z jakimis problemami z zestawami NIEGEBERITA, a trochę ich zamontował

Ja nie czytałem, tylko przeszedłem się po znajomych i na własne oczy widziałem, że praktycznie poza Geberitem nie ma spłuczki. Inne to maks 2 lata i zaczynały się problemy.

jeżeli ten zestaw ma dobry dostęp przez przycisk do wymiany wszystkich wnętrzności to bym brał z Castoramy, wszystkie się psują niezależnie od marki więc po co za nią płacić

Wszystko da się zrobic po zdjęciu przycisku, tez było to dla mnie ważne

Zobaczymy jak to wyjdzie po paru latach

Ale wiesz że zepsucie sie po 20 latach to nie to samo co po 2? Sprzedawałem setki Geberitów na inwestycje gdzie za przeproszeniem z 5 kibli korzysta całe piętro ludzi w biurowcu. Nie było kłopotu. Sprzedawałem też inne marki i już tak kolorowo nie było. Oczywiście serwis sprawę załatwiał ale co z tego? Ja wolałbym dopłacić za Geberita

W Polsce Gebert jest drogi przez co może bardziej dopieszczony a może po prostu za mało się ich montuje by widzieć jaki ma naprawdę procent usterek, 8lat procowałem za granicą gdzie Geberyt był na średniej półce standardu i na podstawie tej praktyki nigdy nie uznam go za przysłowiowego "mercedesa" psuje się tak samo jak inne (oczywiście nie te najgorsze)spłuczki więc czy warto tyle za niego płacić niech kupujący odpowie sobie sam.

W Polsce Geberit na dużych inwestycjach typu biurowce , hotele to niedawna prawie standard. ( może z wyjątkiem biurowców realizowanych przez Echo gdzie z racji powiązań właścicielskich z automatu idą produkty Cersanitu) Dopiero od kilku lat pozycję tą atakuje głównie cenowo Grohe, trochę TECE. Z praktyki wiem że serwis Geberita jest na najlepszym poziomie a jego usterkowość jest praktycznie zerowa i sprowadza sie głównie do naprawy tego co popsuto w trakcie montażu. Dlatego twierdzę że nie psuje sie tak samo jak inne. To wszystko widać najlepiej po kilku latach podczas intensywnej eksploatacji w biurowcach. Ta różnica jest mniej widoczna przypadku klientów indywidualnych bo nie ma tak intensywnej eksploatacji i ewentualne usterki będą później.

Dla Geberita 10 lat gwarancji to standard. Dlaczego inni tego nie dają? Pisanie o 10 latach gwarancji podczas gdy na najbardziej wrażliwe elementy jak zawór daje sie 2 lata jest IMHO nieuczciwym zagraniem producenta.

• 3 years później...
  • 2 weeks później...