emems 25.07.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Zwracam się z prośbą do fachowców o podpowiedzenie co i w jaki sposób mogę zrobić ze starą prlowską meblościanką na bardzo wysoki połysk?Pomysł mam taki, żeby same fronty pomalować. Tylko jaką farbą ???? ... żeby mi to za 2 lata się nie ścierało. Proszę o poradzenie jakiej firmy są najlepsze farby to tego celu.Meble docelowo będą stały u mojej pięciolatki Amelii zagorzałej fanki księżniczek, elfów i kwiecistych łąk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.07.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 A może samoprzylepna okleina? Jest dostępnych tyle wzorów, że spokojnie coś dla siebie wybierze nawet pięcioletnia pretendentka do tytułu księżniczki. A podejrzewam, że prościej będzie nakleić taką okleinę, niż w domowych warunkach pomalować te fronty na gładko. Jeśli jednak koniecznie chcesz malować, to myślę, że dowolna akrylowa farba wnętrzowa (taka właśnie do renowacji mebli) powinna wystarczyć, maluj wałkiem fronty wyjęte z regału i ułożone na płask. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 25.07.2012 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Problemu z malowaniem nie mam, gdyż mamy swój domek a meble stoją na górnym balkonie na 20 m2 także mogę zastosować i kontówkę z papierem ściernym i śmierdziuchowe farby... aby efekt końcowy był zadowalająco luxusowy. Co do oklein myślałam ... ale to dla mnie za proste i za małe pole do twórczości meblowej... komnata księżniczki Amelii jest tego warta jeszcze muszę "tron" odnowić - stary fotel po dziadku - też wyzwanie najważniejsze meble z 40letnim stażem -- puki słonko trzeba działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.07.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Akrylowe farby renowacyjne proponowałem nie dlatego, że ja jakiś wielk zwolennik ekologii jestem, ale raczej z powodu ich popularności i bogatej palety kolorów W castoramach i tym podobnych są też do kupienia plastikowe szablony do malowania wzorków. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 25.07.2012 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 OOO.. trzeba poszukać.. akrylowe mówisz!.. a nie będzie to to złazić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.07.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 OOO.. trzeba poszukać.. akrylowe mówisz!.. a nie będzie to to złazić? Będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 25.07.2012 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 To czym malować, żeby nie złaziło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.07.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Jak położy tą farbę na nieprzygotowaną powierzchnię, to zlezie, ale jeśli pierwotną powłokę (lakier, jak przypuszczam) choć przeszlifuje i dobrze odtłuści benzyną (ten krok jest ważny, bo przez lata mebel zapewne nieraz był polerowany preparatami połyskowymi), to akrylowa farba do drewna zleźć nie ma prawa. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 25.07.2012 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 mam spirytus ...chyba się nada do odtłuszczenia Jak po tym zlezie .... to Jarek... reklamacje na porady złoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 26.07.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Dobra, ale zabierz wtedy ze sobą resztę tego spirytusu, bo potrzebna będzie kontrola, czy był właściwy A na poważnie - upewnij się, czy ten mebel aby na pewno jest lakierowany, a nie jest to politura - ta druga przecierana spirytusem będzie się rozpuszczać i brudzić szmatkę. Politurę niestety trzebaby usunąć do gołego drewna. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 26.07.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Politurę niestety trzebaby usunąć do gołego drewna. Pod warunkiem, ze meble sa drewniane, a nie z płyty pilśniowej. Jesli drewno - to zedrzeć wszystko, fajnie się sprawdza srodek do usuwania lakierów V33, przeszlifować papierem sciernym , w 2 rzutach, najpierw gruba frakcja, potem na gładziutko drobną, odpylić i można malować. Ja polecam farby Bloom - tym bardziej,że mebla mają stać u Księżniczki:) (farby są z naturalnych surowców) Jesli to politurowana pilśń, to juz tak łatwo nie będzie i niestety dość kosztownie - dużo masz tych mebli ? maja skomplikowaną budowe, całość jest w wysokim połysku, czy tylko fronty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 26.07.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Politurowana pilśń? W sensie bez żadnego drewnianego forniru na wierzchu, sam prasowaniec i na to politura? Bywały takie dziwa? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 26.07.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 jeśli ten bardzo wysoki połysk wygląda jakby fornir był pokryty cieniutką warstwą szkła to pewnie to był wylewany poliester. Wtedy aby trwale pokryć mebel trzeba poliester zeszlifować do forniru i dopiero wtedy lakierować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 26.07.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Wiesz, ja bym tego czegoś fornirem nie nazwała, to jest tak cienkie, ze po przejechaniu papierem gradacji 240 na szlifierce oscylacyjnej (naprawdę delikatnie) wylazła mi warstwa kleju, a pod nia już była pilśń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts