ldg 25.07.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Mamy pozwolenie na budowę, mamy nadzieję w niedługim czasie rozpocząć budowę. I teraz pytanie: dom będzie z piwnicą, czy wytyczenie przez geodetę jest dla domu i osobno dla fundamentów? Jak to zorganizować, jeśli np. wytyczy a później trzeba będzie kopać. Jego wytyczne mogą zostać zniszczone przecież.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 25.07.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Wytyczenie, geodeta wchodzi pierwszy.Koparkowy sobie poradzi, a musi wiedzieć gdzie kopać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.07.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Geodeta tyczy przed wykopem. To co wytyczny nanosi na tzw ławicach (deska na 2 palikach) ławice umieszcza sie poza obszarem wykopu tj 2-3 metry od naroża budynku. Na desce wbija sie gwożdzie i roziąga w osiach druty, i wszyscy wiedzą gdzie ma byc dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 25.07.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Widziałam w kilku dziennikach odwrotną kolejność.Najpierw wykop pod piwnicę,następnie geodeta i potem precyzyjne kopanie ręczne pod fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 25.07.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 U mnie najpierw zdjęcie humusu (obrys domu plus zapas), potem geodeta, na koniec pogłębienie pod ławy. Taka kolejność była jedyną logiczną, bo działka malutka i sama z grubsza wytyczyłam sobie dom, żeby koparkowy wiedział odkąd dokąd zbierać humus, a ze względu na mizerne pole manewru naprawdę bałam się, że z pracy geodety nic by nie zostało, gdyby wszedł jako pierwszy.Na dużej działce pewnie nie ma to znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koństruktor1719510000 25.07.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 a kolega sam buduje ,sam jest KB?przcież to myslenie dla innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 12.08.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Popieram co kolega u góry wytycz punkty skrajne budynku zrób wykop bo trzeba wiedzieć gdzie kopać a potem geodeta. Geodeta do punktów skrajnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts