tomek123 02.04.2004 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Zdecydowałem się na ogrzewanie domu kotłem na paliwo stałe (miał) wybór pewnie padnie na firmę SEKO. Jedyne co mnie zastanawia to małe wymiary pieca, szczególnie otworu zasypowego. Czy będzie wygodny w uzytkowaniu? Chętnie zapoznam się z opiniami użytkowników kotłów SEKO jak również "miałowców" innych producentów. Pozdrawiam Tomek123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek123 02.04.2004 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Cisza - chyba że forum przeglądają sami posiadacze gazu!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 02.04.2004 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Sam otwór zasypowy-chodzi o wymiary dzrzwiczek oki,tylko niefortunnie usytuowany na pionowej scianie.Wiadrem,czy węglarką nie nasypiesz.Sama komora zasypowa też niewielka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 02.04.2004 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Czuję jakiegoś kaca moralnego,że napisałem tak o Seko.Uważam,ze powinno pisać się o tym co kocioł powinien posiadać,a co nie.Jakie są dobre rozwiazania,ganić złe bez podawania nazwy kotła.Te wszelkie chwalenie lub ganienie danego producenta brzmii zawsze niewiarygodnie.Ktoś ma zawsze w tym jakiś interes.Wiecej tego nie zrobię.Przepraszam Seko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alnara 04.04.2004 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Witam Od 3 sezonów użytkuję piec PROTECH karo . Jest to piec na miał (głównie ) z zasobnikiem oraz podajnikiem . Kształtem przypomina piece na ekogroszek , zasobnik ma pojemność ok.90kg. Sterowaniw oczywiście mikroprocesorem. Piec ma swoje specyficzne wymagania : miał musi być suchy , o średnicy do 35mm. kosztował 4.5 tyś.zł. W tym sezonie spalił 7,5t miału po 252zł . Dom 300m2, duże ( i dużo ) okna , ściana 3 warstwowa - 5 cm wełny. Poprzednio używałem pieca na koks, niestety różnice temp. w ciągu doby powodowały , iż byliśmy ciągle przeziębieni. Obecnie mam stałą temp. w pokojach, założyłem termozawory oraz ( chyba nielegalne ) instalację miedzianą - zamkniętą. Elektronika dba aby woda się niezagotowała, przy 80 st.C. piec wyłącza nadmuch i podawanie paliwa. Praktycznie nie ma możliwości ( sprawdzałem ) aby woda zagotowała się samoczynnie . Chyba ,że bardzo chcemy i zrobimy to ręcznie -> szufelka i heya. Przy temp. zew. ( średniodobowa ) ok. 0 st.C zasobkik wystarcza na ok. 5-6 dób. Przy zeszłorocznych mrozach ( -20st.C. ) i dużym wietrze - ok.1,5-2 dób. Swoją drogą jestem ciekaw , czy ktoś użytkyje piec tego typu, co o nim sądzi ? Decydując się na piec miałowy masz świadomość , że zimą twoja zonka będzie miała miłą odmianę - po przyjściu z kotłowni będziesz wyglądał jak murzyn pozdrawiam Rafael Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 04.04.2004 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Decydując się na piec miałowy masz świadomość , że zimą twoja zonka będzie miała miłą odmianę - po przyjściu z kotłowni będziesz wyglądał jak murzyn pozdrawiam Rafael Ale za to nie wykrecisz sie przed kapielą,nawet jak woda za mało mokra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 06.04.2004 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Sprawdź kotlarza z pleszewa. Co do seko to mój znajomy ma dużą firmę sanitarną(sieć hurtowni) i miał też w ofercie tąż.Ale po trzeciej (na trzy sprzedane kotły)reklamacji zrezygnował.Teraz rzucił się na cichewicza.Ale jeszcze za krótko go ma dlatego nie podaje opini. A może lepiej kociołek na drewno np.ferrum?albo kostrzewa? Zresztą wybór teraz jest taki że ho,ho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts