Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytania o kredyt dla energooszczędnych

Redakcja

Recommended Posts

Dla mnie te dotacje to wielka lipa. Ktoś znaczy unia narzuciła nam że musimy ograniczyć emisje CO 2 do kiedyś tam itp. No ok -się pytamy a jak my to mamy zrobić a no budować domy z zmniejszoną emisją CO 2 itd itp. No ale żeby przestawić społeczność budującą lub ich w pewien sposób przymusić na takie budowanie to trzeba ponieść większe wydatki . A skąd my mamy wziąć na to a no my wam damy ( unia ) jakieś środki itp. Wszystko by było fajnie gdyby sprawa wyglądała w ten sposób . Domy budujemy energooszczędne lub /pasywne przez co zmieniamy emisje CO2 i sami mamy jako budujący później oszczędności wynikające z mniejszych nakładów poniesionych na to ogrzewanie i wszystko jest cacy . Tylko ja się pytam dla czego jestem zmuszony brać kredyt na to . A może ja nie che brać bo nie muszę i mam na budowę takiego domu . Czemu nie ma w tym programie furtki dla inwestora który pokrywa całość z własnych środków bo ma na to i jak spełnia wymagania stawiane i potem to się zweryfikuje to mu się wypłaca te 30 lub 50 tyś zwrotu. Dla czego ja muszę brać kredyt na dom i płacić za prowizje odsetki od kredytu i te inne sprawy . Dla czego jak mam alternatywę wybudować dom za 300 tyś normalny a energooszczędny za 350 tyś to różnicy nie mogę dostać po przez zwrot - dofinansowanie tylko muszę brać kredyt na to wszystko.

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tłumaczy się to tym, że NFOŚ nie ma infrastruktury do prowadzenia programu.

Czyli co nie mają konta?

Pytałem o to w NFOŚIGW i odpowiedzieli to co podają na swojej stronie www i w sumie jest to do "zrozumienia i ogarnięcia" nawet przez takiego laika jak ja:

NFOŚIGW nie ma sztabu ludzi którzy chodziliby po budowach i weryfikowali czy dom spełnił te czy inne wymagania - zrobią to za nich banki (przy okazji zarobią, wiem). NFOŚIGW musiałby zatrudnić sztab ludzi, przeszkolić ich etc. To oczywiście skrytykowałaby inna grupa społeczeństwa...

NFOŚIGW nie ma sztabu ludzi którzy chodziliby po budowach i weryfikowali czy dom spełnił te czy inne wymagania - zrobią to za nich banki (przy okazji zarobią, wiem). NFOŚIGW musiałby zatrudnić sztab ludzi, przeszkolić ich etc. To oczywiście skrytykowałaby inna grupa społeczeństwa...

Wnioskuję jednak, aby zamiast bankom przekazać obowiązek weryfikacji mnie i moim kolegom. Inteligentne jesteśmy, szczególnie razem ze szwagrem, młode i dynamiczne chłopaki, tak więc przy preferencyjnej stawce 400 PLN / h, czyli taniej, też będzie pan zadowolony. Gdyby ktoś miał problemy z sarkazmem: nie, nie mam nic wspólnego z branżą ogólnobudowlaną, nawet nie mam szwagra.

Pytałem o to w NFOŚIGW i odpowiedzieli to co podają na swojej stronie www i w sumie jest to do "zrozumienia i ogarnięcia" nawet przez takiego laika jak ja:

Jaki sztab ludzi. Wystarczy że ogłosili by nabór na ludzi czy ekipy z uprawnieniami a sami się do nich zgłoszą i jeszcze będą mogli pewnie przebierać jak w ulęgałkach, a nie robią nabór dla banków. Szkolić ich już nie muszą bo ci ludzie już mają kwalifikacje. Wystarczy że w każdym województwie będzie 5 takich ekip do weryfikacji. I prosta zasada, inwestor zgłasza budynek do weryfikacji,przyjeżdżają panowie z miernikami i przyrządami brzydko mówiąc g......o ich powinno obchodzić czy mam okna takie czy inne, ocieplenie takie czy inne, WM takie czy inne, ważny powinien być wynik pomiarów . Weryfikacja przeszła to potrącają z wypłaty na dotację powiedzmy3, 4 czy 5K a resztę przelewają na konto inwestora, nie przeszła to obciążają inwestora i sprawa załatwiona. Nie ma biurokracji, ukrytych kosztów czy innych dodatkowych wydatków. Proste jak drut tylko jak już tu mówiliśmy co zrobić z tą całą armią urzędników, bankowców, czy czegoś tam innego po drodze.

Edytowane przez plusfoto

plusfoto i andriuss - wasze pomysły wezmę pod uwagę jeśli np będę urzędnikiem NFOSiGW lub bedę potrzebował waszej "pomocy".

Całkiem serio - weryfikacja odbywa się na podstawie wystawionego certyfikatu energetycznego (wiadomo kto wystawia). jestem na etapie załatwiania tego certyfikatu i przymierzam się do wyboru pompy ciepła. jak będę miał konkretną pompę z parametrami - będę miał konkretne wyliczenia na zapotrzebowanie energetyczne. To jak ociepliłem dom+reku+pompa ciepła daje nam zapotrzebowanie na poziomie niższym niż wymagane 15kWh/m/rok.

• 2 weeks później...

I pojawiła się lista banków:

Decyzja dotyczy następujących banków:

Bank Polskiej Spółdzielczości S.A.,

SGB-Bank S.A.,

Bank Ochrony Środowiska S.A.,

Bank Zachodni WBK S.A.,

Getin Noble Bank S.A.,

Nordea Bank Polska S.A.

oraz Deutsche Bank PBC S.A.

O terminach przystąpienia banków do programu poinformujemy w momencie podpisania przez nie umów o współpracy z NFOŚiGW

.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Po pierwsze trzeba zaznaczyć że dofinansowanie jest skierowane do osób "świadomych" i pewnych iż chcą wybudować dom energooszczędny, a nie dla osób "dadzą mi dofinansowanie to się zastanowię i może wybuduję".

Nie należy podchodzić do budowy domu tylko pod kątem koszów, dom energooszczędny to przede wszystkim dużo lepsze warunki bytowe oraz doświetlone pomieszczenia, mniej kurzu itd. - nie chcę się rozwodzić bo zostanę uznany za ekologa czy coś.

Mnie tylko trochę denerwuje że ludzie podchodzą do tematu tylko od strony kosztów czy się opłaca nie biorąc innych elementów pod uwagę (oczywiście rozumiem że koszty to podstawa). Jak dla mnie wybudowanie budynku który w lecie będzie miał powiedzmy "darmową klimę" (mówię o glikolowym pionowym wymienniku ciepła), a do tego w zimie znaczne oszczędności energii to dobry pomysł. Szczególnie biorąc pod uwagę że w części mi się zwrócą wydatki :rolleyes:

Znalazłem ciekawe biuro i ciekawe projekty domów energooszczędnych, gdzie jasno jest napisane:

"Program dopłat do budynków energooszczędnych jest skierowany do świadomych inwestorów, którzy są pewni, że chcą zbudować dom o niskich kosztach utrzymania, są gotowi przeznaczyć na ten cel odpowiednie środki, przeprowadzić cały proces inwestycyjny według ścisłych procedur i uzyskać dopłatę z NFOŚiGW."

Przyglądam się temu programowi, na razie cięzko coś konkretnego powiedzieć, bo żaden bank nie wprowadził dopłat do oferty.

Ale pomału dojrzewa we mnie przekonanie, że jedyne, co mogę wygrać na tej dopłacie, to opłacony stos dokumentów, który nie jest mi do niczego potrzebny.

Będę budował dom energooszczędny, i kwotę, którą mógłbym uzyskać z dotacji, musiałbym przeznaczyć na wygenerowanie dokumentacji, by dotację uzyskać.

Oprócz projektów wykonawczych, dochodzi podatek, koszty kredytu, koszty weryfikacji i dodatkowa kasa związana z tym, że trzeba wybrać sprzęt, zgodny z narzuconym,i parametrami.

Czy to ma sens? Chyba nie.

Krzysiek

No i już wiadomo, kto może zostać weryfikatorem : http://www.nfosigw.gov.pl/srodki-krajowe/doplaty-do-kredytow/doplaty-do--kredytow-na-domy-energooszczedne/aktualnosci/art,8,nabor-kandydatow-na-weryfikatorow.html

Może to być tylko osoba posiadająca udokumentowane doświadczenie w sporządzaniu audytów energetycznych.

Może to być tylko osoba posiadająca udokumentowane doświadczenie w sporządzaniu audytów energetycznych.

No nie mów że pół roku trzeba było czekać na taką informację. Takie "cóś" powinno być ogłoszone na drugi dzień po ogłoszeniu programu a nie po pół roku. Stracony czas. Ale to POLSKA WŁAŚNIE