HenoK 26.03.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Takie "cóś" powinno być ogłoszone na drugi dzień po ogłoszeniu programu a nie po pół roku. Gdyby to ogłoszono pół roku wcześniej, to jeszcze ktoś mógłby zdążyć zdobyć odpowiednie kwalifikacje, a tak przynajmniej na początku będą "żniwa" dla wybranych . http://www.zae.org.pl/audytorzy/audytorzy.aspx Zresztą trudno się dziwić jeżeli nabór na weryfikatorów został ogłoszony przez : Związek Banków Polskich, pełniący funkcję Organizatora Technicznego Postępowania Kwalifikacyjnego Weryfikatorów Programu Priorytetowego „Efektywne wykorzystanie energii Część 3) Dopłaty do kredytów na budowę domów energooszczędnych”, we współpracy z Narodowym Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, Krajową Agencją Poszanowania Energii S.A., Zrzeszeniem Audytorów Energetycznych, sygnatariuszami Rady Programowej ww. Programu Priorytetowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 26.03.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Ciekaw jestem czy nasz asolt w to wchodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 26.03.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Na większość wytycznych się załapuję, ale zastrzeliła mnie grubość ocieplenia rur WM - 10cm!!!Czy wiecie co zadecyduje weryfikator jeśli wszystko mam cacy a ocieplenie będzie np 5cm?Dzięki i pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.03.2013 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 wygląda na to że musisz docieplić a ze stopki żaden reku się nie kwalifikuje - będziesz musiał parę groszy dołożyć - tak gdzieś około 4-5K. Gdzieś tu pisali że chyba tylko jeden czy dwa spełniają normy w cenie dobrze ponad 10K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 26.03.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 i weź tu żyj w tej polsce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anita_d 27.03.2013 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 W ubiegłym tygodniu rozmawiałam z doradcą finansowym i przy mnie dzwonił do DB (mają obecnie całkiem niezłe warunki) i pytał jak z dofinansowaniem do domów energooszczędnych. W odpowiedzi dostał, że jeszcze nic nie wiadomo - mają za mało szczegółów. Dzięki Bogu mamy koniec kwietnia... i program ma trwać do 2015 (2018) - może uda im się do tego czasu doprecyzować szczegóły. Rozmawiałam też z firmą, która ma wybudować mi dom - może nieduże zmiany wystarczą aby "załapać się" (na chwilę obecną zgodnie z projektem Ek<10), oni dokładnie sprawdzają już moce wiatraczków itp Niemniej trzeba spełnić wszystkie warunki aby dostać dofinansowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scotty 09.04.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Czy ktoś już coś konkretnego wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kallkulator77 09.04.2013 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Wiem że nic nie wiem:)? może na stronach funduszu........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smotruch 20.05.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 opłaca ci się to wszystko ? przecież mogą dofinansowanie nie przyznać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
argentyńczyk 17.06.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 reklam dźwignią handlu a konkretów brak:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 29.06.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Może ktoś zna procedury i poradzi jak ugryźć jeden z kolejnych problemów. Projekt, jeszcze przed wystapieniem o pozwolenie na budowe nalezy zweryfikowac. Weryfikatorowi nalezy dostarczy projekt budowlany ale rowniez projekt wentylacji, instalacji CO i CWU (jeden z weryfikatorow do ktorego sie zwrocilem chcial rowniez karty techniczne stolarki okiennej i drzwiowej). Tutaj pierwszy zgryz, bo normalnie do pozwolenia na budowe wystarczaja schematy a nie pelne projekty instalacji. Projekt budowlany i wszelkie wyliczenia (zapotrzebowanie na cieplo, mostki, U przegrod itp.) to na tym etapie logiczna sprawa. Tyle, ze juz dzis musze miec projekty w ktorych bedzie chocby dokladnie okreslony rekuperator. Producent, model. Tak samo przy PC do ogrzewania i cwu. To wszystko na etapie projektowania czyli na dzis. Ten rekuperator czy PC bedzie montowana moze za 2 lata. Za 2 lata wybrane urzadzenia moga juz nie byc produkowane. Za 2 lata na pewno beda oferowane nowe modele, byc moze o lepszej sprawnosci, innej cenie itp. a ja juz dzis musze podac co zamontuje w domu. Zamontuje cos innego to sie okaze, ze instalacje wykonana niezgodnie z projektem. Zmienie/zaktualizuje projekt to sie okaze, ze wykonanie niezgodne z pierwsza weryfikacja (to wyjdzie przy drugiej weryfikacji po wybudowaniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 29.06.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Przepraszam - ana co liczyłeś? Czytałeś wątek od początku? Jeśli tak to pewne rzeczy powinny ći przyjść do głowy. Ale powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 30.06.2013 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Przepraszam - ana co liczyłeś? Czytałeś wątek od początku? Jeśli tak to pewne rzeczy powinny ći przyjść do głowy. Ale powodzenia Pisałem już o tym wcześniej, ale tu powtórzę opinię na temat programu wyrażaną przez firmy deweloperskie : http://gramwzielone.pl/dom-energooszczedny/7022/deweloperzy-budowa-domow-energooszczednych-absurdalnie-kosztowna Polski Związek Firm Deweloperskich ocenił zasady budowy domów energooszczędnych w ramach programu dopłat uruchomionego niedawno przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. W ramach programu dopłat do kredytu na zakup mieszkań lub domów budowanych w standardzie energooszczędnym i pasywnym beneficjenci mogą otrzymać z Funduszu 30 tys. zł na zakup domu energooszczędnego i do 50 tys. zł w przypadku domu pasywnego, a w przypadku zakupu mieszkań dofinansowanie wynosi odpowiednio 11 tys. zł i 16 tys. zł. Wysokość dofinansowania z NFOŚiGW zależy od wskaźnika dotyczącego zużycia energii - dla budynku w standardzie energooszczędnym może to być maksymalnie 40 kWh/m2/rok, a w pasywnym - 15 kWh/m2/rok. Na realizację programu NFOŚiGW chce przeznaczyć do 2018 roku w sumie 300 mln zł. Polska Agencja Prasowa cytuje Jacka Bieleckiego z Polskiego Związku Firm Deweloperskich, którego zdaniem koszty zakupu mieszkań i domów energooszczędnych lub pasywnych znacznie przewyższają zyski z takiego przedsięwzięcia. - Wymogi dla budynków z dopłatą są nieracjonalnie kosztowne. Budynek musi spełnić ponad 20 warunków, by mógł otrzymać dofinansowanie. Nie wystarczy, że budynek energooszczędny rocznie nie może zużywać więcej niż 40 KWh na metr kwadratowy, a pasywny 15 KWh. Musi jeszcze spełnić - zgodnie z wytycznymi Funduszu - mnóstwo dodatkowych warunków dotyczących m.in. okien, dachu, ścian, elewacji. To wszystko bardzo podnosi koszty i staje się nieopłacalne - Polska Agencja Prasowa cytuje Jacka Bieleckiego z Polskiego Związku Firm Deweloperskich. Jak na razie kredyt na budowę lub zakup domu energooszczędnego lub pasywnego z dopłatą z NFOŚiGW jest oferowany przez Bank Ochrony Środowiska. Wkrótce swoje oferty w tym zakresie mają udostępnić jeszcze Bank Polskiej Spółdzielczości, SGB-Bank, Bank Zachodni WBK, Getin Noble Bank, Nordea Bank Polska i Deutsche Bank PBC. Jak informuje PAP powołując się na Piotra Lamberga z BOŚ, na pierwsze efekty programu musimy jeszcze poczekać. - Na razie jest za wcześnie, by mówić o szczegółach. Zainteresowanie tymi kredytami powinno się pojawić w drugiej połowie tego roku lub w przyszłym roku, biorąc pod uwagę czas trwania inwestycji, do której będą przysługiwały dopłaty - PAP cytuje rzecznika prasowego BOŚ. Na początku byłem pozytywnie nastawiony do tego programu. Jednak wraz z ukazywaniem się kolejnych decyzji i dokumentów moje zdanie zmieniało się na coraz bardziej negatywne. W tej chwili uważam, że ten program, to jedna wielka klapa. Jeżeli nie zostaną zmienione wytyczne na bardziej elastyczne (np. tylko spełnienie warunku 15, czy 40kWh/m2 na ogrzewanie rocznie, bez wnikania w sposób, w jaki udało się to zrealizować), to IMHO ten program nie ma szans na powodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 30.06.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Na co liczylem? Przepraszam, na nic nie liczylem. Jednak zanim cokolwiek przekresle (w koncu i tak buduje dla siebie a nie po to aby spelnic zalozenia programu) to chce poznac dobrze zasady dzialania tego programu. W moim przypadku niewiele musze zmienic w projekcie aby uzyskac satysfakcjonujace wartosci. Kredytowac sie krotkoterminowo i tak musze. Procedury i tak w czesci mialem zaplanowane jeszcze przed zapowiedzia programu wiec czesc kosztow mnie nie rusza (chocby test blower door). Wyhaczylem dosc dobre ceny za weryfikacje. Tyle, ze pojawil sie problem co do ktorego nie przywiazywalem wczesniej wiekszej wagi. Moze dla kogos kto bedzie budowal w jeden sezon i zaczyna od razu po otrzymaniu pozwolenia nie jest klopotem przedstawienie dokladnie elementow skladowych instalacji. Dla mnie jest bo zaczynajac budowe przyszla wiosna niektore instalacje zaczne montowac w wakacje za 2 lata. Do tego poki co kredyt z dofinansowaniem oferuje tylko jeden bank, ktory ma w ogole kredyt hipoteczny dosc drogi. Ciekawostka. Fragment maila od jednego z weryfikatorow wpisanych do programu: Nie chcę Pana zniechęcać do korzystania z programu, ale trzeba się nastawić na spełnienie bardzo rozbudowanych i trudnych warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 07.07.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 (edytowane) Pisałem już o tym wcześniej, ale tu powtórzę opinię na temat programu wyrażaną przez firmy deweloperskie : http://gramwzielone.pl/dom-energooszczedny/7022/deweloperzy-budowa-domow-energooszczednych-absurdalnie-kosztowna Na początku byłem pozytywnie nastawiony do tego programu. Jednak wraz z ukazywaniem się kolejnych decyzji i dokumentów moje zdanie zmieniało się na coraz bardziej negatywne. W tej chwili uważam, że ten program, to jedna wielka klapa. Jeżeli nie zostaną zmienione wytyczne na bardziej elastyczne (np. tylko spełnienie warunku 15, czy 40kWh/m2 na ogrzewanie rocznie, bez wnikania w sposób, w jaki udało się to zrealizować), to IMHO ten program nie ma szans na powodzenie. Niewłaściwie podchodzisz do tematu. Czy wiesz ile osób dzięki temu programowi ma pracę? Ile wniosków trzeba było napisać? Ile raportów powstało i jeszcze powstanie? Ile statystyk zostanie opracowanych? itd. itp. A inwestor? No cóż... Dla inwestorów. Jak chcecie króliczka, to idźcie do sklepu zabawkowego. Na strzelnicy w wesołym miasteczku chodzi o zabawę, a nie za wszelką cenę o jego ustrzelenie P.S. smutne jest to w tym programie, że dotyczy NASZEGO kraju, a nie wesołego miasteczka Edytowane 7 Lipca 2013 przez gosciu01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.07.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Niewłaściwie podchodzisz do tematu. Czy wiesz ile osób dzięki temu programowi ma pracę? Ile wniosków trzeba było napisać? Ile raportów powstało i jeszcze powstanie? Ile statystyk zostanie opracowanych? itd. itp. A inwestor? No cóż... Moim zdaniem jednak do zagadnienia podchodzę właściwie. Pieniądze w tym programie pochodzą ze środków publicznych, czyli składamy się na nie wszyscy. Bliskim celem wydawania tych pieniędzy ma być zmniejszenie energochłonności budownictwa mieszkaniowego. Dalekosiężnym celem ma być doprowadzenie do upowszechnienia się technologii związanych z energooszczędnym budownictwem. Żadnemu z tych celów nie służą wnioski, raporty, statystyki. Z tego punktu widzenia praca tych ludzi jest dla społeczeństwa po prostu niepotrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.07.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Bliskim celem wydawania tych pieniędzy ma być zmniejszenie energochłonności budownictwa mieszkaniowego. Dalekosiężnym celem ma być doprowadzenie do upowszechnienia się technologii związanych z energooszczędnym budownictwem. Henok znów się mylisz - to ma tylko tak wyglądać dla nie wtajemniczonych a wtajemniczeni mają po prostu na tym zarobić ot i cała filozofia tego programu a inwestor jest po to aby to ładnie wyglądało i za to zapłacił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 07.07.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 HenoK, ależ idea jest jak najbardziej słuszna. Podpisuję się ręcyma, nogyma i co tam mam Tylko realizacja wyszła jak zawsze. Nie chcę pytać, czy komuś to służyło, choć pojawiają się takie głosy, czy to urzędnicza nieudolność, bo też tak czytuję, a może to dopiero dobrego początki...? Faktem jest, że projekt, który w założeniach miał ruszyć od początku tego roku - kuleje, a właściwie nie istnieje. Spójrz na ustawę dot. OZE i fotowoltaiki. Jakoś te wszystkie projekty małe i duże związane z energooszczędnością "nie kleją się" w Polsce. Co o tym sądzić? Mam swoje zdanie, ale kogo to obchodzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 21.07.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 (edytowane) Ktos gdzies pisal, ze trzeba calosc budowac z inwestorem zastepczym. W sumie tak to wynikalo z wytycznych do programu. A co z tymi co chca budowac systemem gospodarczym? Wygladalo na to, ze od razu sa eliminowani z programu (zakladajac, ze byc moze calkiem slusznie wczesniej sami sie nie wyeliminowali). Znalazlem w tym temacie fragment informacji dla kredytobiorcow w drugim banku, ktory zaczal (albo raczej liczy, ze jakis kredyt udzieli) udzielac kredyty na budowe domow energooszczednych w programie: 2. Kredyty udzielane sąna realizację Przedsięwzięcia, którego celem może być: 1) budowa domu jednorodzinnego realizowana systemem gospodarczym przez Kredytobiorcę; 2) inwestycja mieszkaniowa realizowane przez inwestora zastępczego: a) budowa / zakup domu jednorodzinnego; b) zakup lokalu mieszkalnego w nowym budynku wielorodzinnym. Edytowane 21 Lipca 2013 przez Wekto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesiak1719509854 28.08.2013 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 czyli jeżeli dobrze zrozumiałem dom budowany systemem gospodarczym też może być finansowany takim kredytem ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts