Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec wolnostojący typu "koza" a komin 14x14 - otwór drzwiczek w stosunku do komina.

zzy78

Recommended Posts

Witam,

chciałbym się dowiedzieć czy wszystko będzie zgodne prawidłowo jeżeli do komina 14x14 zostanie podłączona koza z wylotem fi120.

Co do tego to raczej żadnego problemu być nie powinno.

Ale...

Koza ta ma dość spore drzwiczki, policzyłem i wychodzi 0,36m^2 na wylot fi120. To nie za dużo? (koza ta jest dostępna w sklepie)

Będzie to prawidłowo pracować?

Z tego co wiem to długość odcinka połączeniowego od kozy do komina nie może być dłuższa niż 1/4 efektywnej długości komina.

Komin jest murowany z cegły 14x14, od poziomu podłogi gdzie ma być zamontowana koza jest ze 4m komina w góre.

Wolałbym by rura wchodziła do komina możliwie jak najwyżej pomieszczenia, takie rozwiązanie pozwoliłoby na odzysk ciepła które szło by w komin...

Fakt o tym że rura będzie wyżej zamontowana, np pół metra od sufitu sprawia że automatycznie długość komina z cegły się skraca... (a trzeba zachować 1/4)

Jak rozwiązać taki problem?

Chciałbym się jeszcze dowiedzieć o piecykach typu "koza" z allegro tych najtańszych wyłożonych cegłami szamotowymi.

Na pewnym forum wyczytałem że takie piecyki nie są dopuszczone do ogrzewania pomieszczeń mieszkalnych, a ja sam takich przepisów nie mogę się doszukać...

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

To jakie konkretnie wymiary ma otwór paleniskowy tej kozy?

Wymiary przewodu dymowego dla urzędzeń o otworze paleniskowym powyżej 0.25 m2 powinny wynosić wg Rozporzadzenia, chyba Ministra Infrastruktury, więcej niż jest u Ciebie. Tyle przepisy. Producent kozy w papierach do kozy na pewno też określa jakie wymagania stawia kominowi.

Co do wysokości komina - to wg mnie 4 m od poziomu podłogi to za mało. Ze 4 metry być powinno, coby ciąg był, ale od podłączenia się w komin do wylotu dymu.

Co to za koza?

Jak zwykle zaczynamy dyskusję, nie do końca wiedząc

o czym. Ale co tam, przyzwyczaiłem się. Przepisy są teraz takie,

że to producent ma wiedzieć co produkuje, a nie Pan Minister.

Jeśli dał wylot fi 120, to raczej wiedział co robi. Może najwyżej

beknąć przed Panem Ministrem, jeśli nie wiedział. Ktoś jednak

to atestował, może nawet badał (przynajmniej udawał). Tak więc

14x14 niekoniecznie jest be, a jak podłączyć to już dowolna bajka.

Byle "bajkopisarz" wiedział co robi i nauczył "czytać bajki" inwestora.

:)

Ta koza to zwykły piecyk wolnostojący, bez szyb. Blaszano-żeliwny.

Można go kupić w okolicach 500zł... Nie będe robił reklamy. :)

Powierzchnia do ogrzewania to niecałe 50m^2 .

Jest to dom I piętrowy, wolnostojący.

Domy wszystkie w okolicy są takie same i kominy też mają na tej samej wysokości, nie ma żadnych wysokich obiektów wokół. ;)

Wymiary drzwiczek to ok 18*20cm (zależnie od producenta który je wykonuje bo widziałem kilka podobnych wersji).

Edytowane przez zzy78

Witam.

Takie drzwiczki to powierzchnia 0,036 m2 a nie 0,36 m2

Jedna trzecia metra kwadratowego (ponad) to takie "drzwi od stodoły" wielkością odpowiadające porządnemu palenisku horyzontalnemu (jakieś 45 x 80 cm) ... :rolleyes:

Myślę że problem już rozwiązany ...

Pozdrawiam.

Do takich rozmiarów otworu paleniskowego (masz poniżej 0,25 m2), wymiar kanału dymowego w Twoim kominie jest odpowiedni. Producent dał dobrej średnicy krucieć do podłączenia rury (tzn. ten "wylot ")

Jeśli to dom piętrowy, może jeszcze ze strychem, a koza ma stać na parterze, to i pewnie okaże sie, że komin masz taki masz wysoki, że ciąg dobry się uzyska.. Zmierz wysokośc domu, dodaj wysokośc komina (tę ponad dachem) i będziesz wiedział.

Gdzie tę koze chcesz postawić?

Czy tak można, to było pytanie do bardziej zorientowanych w temacie. Ja wiem, że tak się robi. Na pewno z profesjonalizmem niewiele taki myk ma wspólnego, ale działa.

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to w tego rodzaju instalacjach, to jest sprawa najważniejsza..

W ogóle masz opinię kominiarską? zgodę na użytkowanie przewodu? To ważne, żeby się wpiąć z urządzeniem. Poza tym trzeba wiedzieć, że nie każda koza wyprodukowana jest z przeznaczeniem do ogrzewania mieszkania.

To jak to w końcu jest? Jeżeli był wcześniej pod ten kanał podłączony kominek z szybą to do montażu kozy wszystko trzeba załatwiać?

Kominiarz regularnie przychodził czyścić komin...

Wszystko zależy od wielu spraw natury formalno prawnej.

Kiedyś sytuacja mnie zmusiła do szukania odpowiedzi na mój probem, i na różnych forach trochę o tym było.

Pozdrawiam wszystkich.

(Dobrze nam się zaczęło -pierwszy zwycięski mecz.)

Witam.

Chce zamienić obecny kominek wolno stojący na wkład kominkowy w obudowie- antek 10kw.

Tylko pojawia się problem, wkłąd kominkowy rurę dymową posiada 200, a mój komin z cegły ma wymiary ok 15x15.

Czy można założyć redukcje z 200 na 150??? Mieszkam w bloku na drugim (ostatnim) piętrze. Obecy kominek wolnostojący posiada rurę dymową 150 i 2 lata bez problemów grzał jeden pokój, lecz nie dogrzewał drugiego;/

Pozdrawiam i proszę o szybką odp.

Pozdro

Dominik

Witam.

Antek ma średnicę wylotową fi 177 mm po zewnętrznej, i 167 mm wewnątrz. Przy wielkości tego paleniska oraz jego drzwiczek, śmiało możesz zastosować redukcję 180 / 150 mm.

Dla pewności możesz zrobić / zastosować gotowe wejście do komina pod kątem 30 - 45 stopni.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

U mnie kominiarz przyszedł pokazać w który komin mam się wbić. Miał przyjść odebrać kominek-koze i 2 lata gościa nie było u mnie w domu...a był jak sąsiad na dole piec podłączał i bidy kominiarz nie pamiętał gdzie mi kazał się wbić... czyli ja żadnego odbioru nie miałem, a komin czyści co roku.