Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Greń Pszczyna EG DUO

radomszczanin

Recommended Posts

Witam

Mam dom z lat 70 tych i w nim stara kotłownię. Chciałbym załozyć kocioł Greń Pszczyna EG DUO. Dom jest zbudowany z pustak luka pustak, okna plastyki, grzejniki wymienione na nowe, do ogrzania 2 piętra - razem 220 metrów 2. Co sądzicie o tym kotle - chyba że polecicie coś innego. Z góry dzięki za info :)

Aha i jeszcze jedno. Czy do tego typu kotła musi być wkład kominowy ?. Otwór w kominie to 12x24, długość komina 7m.

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Mam dom z lat 70 tych i w nim stara kotłownię. Chciałbym załozyć kocioł Greń Pszczyna EG DUO. Dom jest zbudowany z pustak luka pustak, okna plastyki, grzejniki wymienione na nowe, do ogrzania 2 piętra - razem 220 metrów 2. Co sądzicie o tym kotle - chyba że polecicie coś innego. Z góry dzięki za info :)

Aha i jeszcze jedno. Czy do tego typu kotła musi być wkład kominowy ?. Otwór w kominie to 12x24, długość komina 7m.

:( czy nikt nie ma tego kotła ?

• 3 months później...
  • 2 months później...
Jak by był kiepski to by pisali że kiepski , itd. Z tego co wiem to podobno wszystko idzie na export. Mnie polecił hydraulik ten kocioł, a po drugie to szwagier ma go 3 lata i nie powie złego słowa o nim.

Kolego to go opisz, napisz w jakiej pracuje instalacji, jakie ma sterowanie,jaka konstrukcja kotła,spalanie itd.. sam chętnie poczytam.

Na export to idą peleciaki EG Pellet, swoją drogą myślę że najlepsze teraz kotły na pelet w rozsądnej cenie za to co oferują.

Greń po prostu chyba ich nie reklamował za bardzo i bez rozgłosu sprzedawał na Śląsku. Na pewno zaletą są zawirowywacze i mechaniczny system czyszczenia wajchą :)

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Na export to idą peleciaki EG Pellet, swoją drogą myślę że najlepsze teraz kotły na pelet w rozsądnej cenie za to co oferują.

Greń po prostu chyba ich nie reklamował za bardzo i bez rozgłosu sprzedawał na Śląsku. Na pewno zaletą są zawirowywacze i mechaniczny system czyszczenia wajchą :)

Nie tylko zawirowywacze i sposób czyszczenia ale sam wymiennik również.Woda ogrzewana jest od dołu ku górze a więc woda powrotna wpada w gorącą strefę a to duża zaleta,wydłuża żywotność kotła.

na te wszystkie pytania odpowiem po uruchomieniu. Na razie stoi w kotłowni :) obok starego śmieciucha

Chyba juz odpaliles nowy kociolek bo zima nie odpuszczala ;) Tak sowja droga to nie za duza moc dobrales??? Pisales ze szwagier takowy posiada wiec chyba dyskutowales z nim o zaletach i ewentualnych wadach tego smoka?

Witam

Jeszcze nie odpaliłem, na razie stoi w kotłowni i nabiera mocy urzędowej :). A tak poważnie to zaczynam w czerwcu. Pamiętacie, że w zeszłym roku albo dwa lata temu to nawet w maju spadł śnieg. A małe dzieciaki zimna nie lubią :).

Co do wielkości to mam 220 m2 + bojler. Nie jest to nowy dom, nie ocieplony. Tak mi doradził mój hydraulik, a on już takie kotły montował, min. u mojego wspomnianego szwagra. On jest zadowolony i to bardzo.

• 2 months później...