pablomoc 26.07.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Witam, Jestem na etapie tynkowania domu. Ciekawi mnie jak wy, tynkujący takimi tynkami wykańczacie ściany? Robicie gładź czy nie ? Ja planuję nie robić gładzi. Gruntowanie, podkład i farba. A wy jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 26.07.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 (edytowane) Ja też bez gładzi - łatwiej się maluje, lepiej użytkuje (twardsze, nie widać drobnych zadrapań i uszkodzeń).Jedna uwaga - trzeba tynkarzom wytłumaczyć że nie będzie gładzi - żeby gąbkowali i się postarali żeby było ładnie (jeśli "umią" ma się rozumieć) PRZECZYTAJ ZANIM NAPISZESZ SWÓJ PIERWSZY POST! czyli jak szukać informacjilub szukaj w google - było o tym Edytowane 26 Lipca 2012 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 26.07.2012 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 zachęcający ku temu żeby nie robić gładzi jest też aspekt ekonomiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 27.07.2012 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Ba - ma się rozumieć że taniej. Przyklejałem drewniane listwy przypodłogowe do ściany (na klej). Tam gdzie były gładzie listwy odpadały razem z gładzią. Przyklejonych do ściany bez gładzi nie można oderwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 27.07.2012 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 takie są opinie że gładz jest delikatna i łatwo o uszkodzenia. Z drugiej strony jak tynk cw pomaluje się dobrą farbą to robi się bardziej gładki A patrząc po raz kolejny na ekonomie to wydać praktycznie drugie tyle co na tynki żeby było gładko to jakoś mi się nie widzi Jak malowałeś tynki ? grunt + podkład biały + kolor ? czy od razu kolor ? Jak podkład to jaki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 27.07.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 (edytowane) Panowie nie da sie bez galdzi na tynk cw pomalowac farba satynowa np. Kyria, Orion, Satynea, poniewaz wyjdzie na scianach kicha. Znam te marki farb z fr. i wiem ze na nich widac kazda ryse, chyba ze malujecie dekoralem, efekt z gladzia na tynk cw to dwa swiaty, mam piwnice pomalowana bezposrednio na tynk, tynki gabkowane, parter i poddasze polozona mam gladz szpachlowa, ruznica kolosalna, sciany gladkie jak kartka papieru. Edytowane 27 Lipca 2012 przez toma1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 27.07.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Rysy to właśnie widać na gładziach. U siebie mam obok siebie ścianę z gładzią i bez. Po pomalowaniu włochatym wałkiem różnica w fakturze ściany jest niewielka. Ścianę z gładzią trudniej się maluje - wałek się ślizga, gorzej przyjmuje farbę. Widać każdy zaciek, widać nawet źle położony grunt - co wydaje się niemożliwe. takie są opinie że gładz jest delikatna i łatwo o uszkodzenia - to prawda. Kolega ma tynki gipsowe - przy schodach rysa obok rysy. A jak pomalujesz na kolor inny niż biały to już tragedia. Żeby uszkodzić tynk CW trzeba nieźle puknąć młotkiem - w codziennym użytkowaniu nie do uszkodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 27.07.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Tu było wszystko wałkowane:PRZECZYTAJ ZANIM NAPISZESZ SWÓJ PIERWSZY POST! czyli jak szukać informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żuczekk 30.07.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 My mieliśmy tynki cementowo-wapienne. Pierwsza decyzja była taka, że bez gładzi, ale jednak postanowiliśmy gładzie zrobić, bo później by nas denerwowała taka powierzchnia ściany. Dwie cienkie warstwy gładzi i jest idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Premier79 31.07.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Jak chcesz mieć gładkie i jednocześnie twarde ściany to polecam multi-finish. Tylko za materiał trochę więcej zapłacisz niż za tradycyjną gładź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 31.07.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Przy tynkach c-w bez gładzi dużo ciężej robić wszelkie poprawki (po hydraulice, naprawy przypadkowych obić) tak, aby były niewidoczne/mało widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rania 03.08.2012 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 My nie będziemy kłaść gładzi. Tylko grunt i farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 03.08.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 My nie będziemy kłaść gładzi. Tylko grunt i farba. Też tak planowałem i w części pomieszczeń tak mam, ale w salonie to już mam gładzie, bo akurat to pomieszczenie mi tynkarze najbardziej skopali. Gdybym wiedział, że poprawki na tynkach c-w są tak pracochłonne i trudne (jeśli mają być mało widoczne) to bym od razu założył w kosztorysie gładzie i wziąłbym najzwyklejsze tynki c-w robione na budowie (mam tynki z wora - Dolina Nidy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek 2015 08.03.2015 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 co z malymi peknieciami na tynku cw zrobic przed gladzia???czy sama gladz wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 08.03.2015 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 co z malymi peknieciami na tynku cw zrobic przed gladzia???czy sama gladz wystarczy? Jeśli tynk się trzyma to nie ma problemu - rób gładź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZiPi 02.05.2015 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Witam !Tez mam tynk cementowo - wapienny i nie usmiecha mi się wydawać kasę na gładzie, stąd pytanie: Jakich farb uzywaliście aby zniwelować chropowatość i drobne ryski ? Jakie efekty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 02.05.2015 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 (edytowane) Witam ! Tez mam tynk cementowo - wapienny i nie usmiecha mi się wydawać kasę na gładzie, stąd pytanie: Jakich farb uzywaliście aby zniwelować chropowatość i drobne ryski ? Jakie efekty ? Witam Na tynk cementowo-wapienny świetnie nadaje się farba podkładowa np haftgrund. Fajnie gubi niedoskonałości tynku cw i pozostawia jednolitą strukturę delikatnej "skórki pomarańczy". Możne być barwiony pod kolory docelowe ścian. Taka mała lekturka http://kolorstudio.pl/produkt/haftgrund-125l/ Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez KolorowySłoń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 16.04.2016 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Ale jeszcze przed tym haftgrund lf, użyć standardowy grunt czy to jest pierwsza warstwa na tynk c-w ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 16.04.2016 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) Można zagruntować np Lf konzentratem rozcieńczonym 1:4, czyli z litra koncentratu mamy 5 litrów dobrego gruntu. Następnie haftgrund i farba http://kolorstudio.pl/produkt/konzentrat/ Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez KolorowySłoń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts