Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki cementowo - wapienne - i co dalej ?

Recommended Posts

Ja też bez gładzi - łatwiej się maluje, lepiej użytkuje (twardsze, nie widać drobnych zadrapań i uszkodzeń).

Jedna uwaga - trzeba tynkarzom wytłumaczyć że nie będzie gładzi - żeby gąbkowali i się postarali żeby było ładnie (jeśli "umią" ma się rozumieć)

PRZECZYTAJ ZANIM NAPISZESZ SWÓJ PIERWSZY POST! czyli jak szukać informacji

lub szukaj w google - było o tym

Edytowane przez panfotograf

takie są opinie że gładz jest delikatna i łatwo o uszkodzenia. Z drugiej strony jak tynk cw pomaluje się dobrą farbą to robi się bardziej gładki :) A patrząc po raz kolejny na ekonomie to wydać praktycznie drugie tyle co na tynki żeby było gładko to jakoś mi się nie widzi :p Jak malowałeś tynki ? grunt + podkład biały + kolor ? czy od razu kolor ? Jak podkład to jaki ?

Panowie nie da sie bez galdzi na tynk cw pomalowac farba satynowa np. Kyria, Orion, Satynea, poniewaz wyjdzie na scianach kicha. Znam te marki farb z fr. i wiem ze na nich widac kazda ryse, chyba ze malujecie dekoralem, efekt z gladzia na tynk cw to dwa swiaty, mam piwnice pomalowana bezposrednio na tynk, tynki gabkowane, parter i poddasze polozona mam gladz szpachlowa, ruznica kolosalna, sciany gladkie jak kartka papieru. Edytowane przez toma1

Rysy to właśnie widać na gładziach. U siebie mam obok siebie ścianę z gładzią i bez. Po pomalowaniu włochatym wałkiem różnica w fakturze ściany jest niewielka. Ścianę z gładzią trudniej się maluje - wałek się ślizga, gorzej przyjmuje farbę. Widać każdy zaciek, widać nawet źle położony grunt - co wydaje się niemożliwe.

takie są opinie że gładz jest delikatna i łatwo o uszkodzenia
- to prawda. Kolega ma tynki gipsowe - przy schodach rysa obok rysy. A jak pomalujesz na kolor inny niż biały to już tragedia. Żeby uszkodzić tynk CW trzeba nieźle puknąć młotkiem - w codziennym użytkowaniu nie do uszkodzenia.

My nie będziemy kłaść gładzi. Tylko grunt i farba.

Też tak planowałem i w części pomieszczeń tak mam, ale w salonie to już mam gładzie, bo akurat to pomieszczenie mi tynkarze najbardziej skopali. Gdybym wiedział, że poprawki na tynkach c-w są tak pracochłonne i trudne (jeśli mają być mało widoczne) to bym od razu założył w kosztorysie gładzie i wziąłbym najzwyklejsze tynki c-w robione na budowie (mam tynki z wora - Dolina Nidy).

• 2 years później...
  • 1 month później...
Witam !

Tez mam tynk cementowo - wapienny i nie usmiecha mi się wydawać kasę na gładzie, stąd pytanie: Jakich farb uzywaliście aby zniwelować chropowatość i drobne ryski ? Jakie efekty ?

Witam

Na tynk cementowo-wapienny świetnie nadaje się farba podkładowa np haftgrund. Fajnie gubi niedoskonałości tynku cw i pozostawia jednolitą strukturę delikatnej "skórki pomarańczy". Możne być barwiony pod kolory docelowe ścian. Taka mała lekturka http://kolorstudio.pl/produkt/haftgrund-125l/

Edytowane przez KolorowySłoń

• 11 months później...