kasia i arek 26.07.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Witam, mam pytanie czy drzwi wejściowe drewniane mogą odchylać się od pionu, jeżeli tak to o ile Moje drzwi wyginają się górnym narożnikiem, tworząc szparę przez która zimą całkim mocno wieje - ok 0,5 do 1 cm. Wygięte skrzydło drzwi po raz pierwszy sprzedawca wymienił i zamontował bez problemu. Po kolejnej reklamacji wymienił skrzydło razem z futryną, rozwalając ściany i elewację. Stwierdził, że mi tego nie naprawi bo już wymiwnia 2x drzwi i nikt mu nie zwraca za szpachlowanie i malowanie. Niestety drzwi po wymianie skrzydła i futryny znów się odgięły. Sprzedawca w porozumieniu z producentem stwierdzili, że więcej wykrzywionych drzwi nie wymienią ponieważ powstała szpara mieści się w granicach normy. Pozostaje mi chyba tylko droga sądowa ale przed podjęciem oststecznych kroków proszę o poradę czy to normalne, że drzwi drewniane się wyginają. Czy macie kontakt do jakiegoś rzeczoznawcy w okolicach Poznania, który mógłby ocenić mój przypadek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 27.07.2012 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Musimy rozrużnić dwie osobne kwestie . Po pierwsze odchykłę od pionu zamontowanej ościeżnicy drzwiowej ( w konsekwencji drzwi ). Nie powinna ona przekraczać 2 mm. Oraz krzywiznę skrzydła drzwiowego też 2 mm ( zakładając ,że skrzydło drzwiowe ma ok. 200 cm wysokości ) Odchyłki te się nie sumują, więc przy zamknietych drzwiach odchyłka od pionu , wzglednie krzywizna nie powinna przekraczać 2 mm. Te 2 mm trudno jest dokładnie zmierzyć ( np regulacją skrzydła drzwiowego można " zafałszować " pomier krzywizny. Kryterium zdroworozsądkowym ,przyjmuje się parametry uzytkowe tzn drzwi mająsię bez przeszkud zamykać ,otwiewrać i być szczelne. Jeżeli mierzona krzywizna ISTOTNIE jest powyżej 5 mm. to nie spełnione sa powyższe założenia. Wymieniane drzwi to jak sądzę te same drzwi , które były jakoś modyfikowane bez pozytywnego efektu.Jeżeli chodzi o ekspertyzę to możesz zadzwonić się do Zrzeszenia Montażystów Stolarki- tel 722-001-949 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia i arek 02.08.2012 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Bardzo dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts