Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy po wybudowaniu domu człowiek staje się szczęśliwszy?

Czy po wybudowaniu domu człowiek staje się szczęśliwszy?  

49 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy po wybudowaniu domu człowiek staje się szczęśliwszy?

• TAK
      40
    • NIE
      9

Recommended Posts

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Staje się szczęśliwszy, bo lżejszy o ileś tam setek tysięcy ;) . Ale posiadanie własnego domu ma i plusy i minusy. Masz coś swojego,jesteś panem sytuacji, ale niestety własny dom to worek bez dna. Odśnieżanie w zimie to pół biedy - ruch jeszcze nikomu nie zaszkodził, ale inne prace, jak właśnie ciągłe koszenie trawy, grabienie liści, walące się ogrodzenie, uciążliwi sąsiedzi z zza płotu. Ale jednak robisz co chcesz, muzyka nikomu z zza ściany nie przeszkadza, czy jakakolwiek impreza, bo jesteś w swoich własnych czterech ścianach. A jak mówi powiedzenie... wolność Tomku w swoim domku... w tym przypadku się sprawdza. Tylko, że taka inwestycja niestety kosztuje i to nie małe pieniądze. Satysfakcja potem jest, oczywiście, a książkę zawsze można sobie poczytać np na własnym przydomowym tarasie, bo telewizję i tak ogląda sią wieczorami.;)

• 4 months później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

Ja jestem szczęśliwa. A domu jeszcze nie zaczęłam budować :D Dopiero jestem na początku załatwiania wszystkich pozwoleń. Ludzie pisząc tu o swoim szczęściu nie uświadamiają sobie starej prawdy: "dom szczęścia nie daje". Szczęście to stan "naszego ducha" a nie konta czy posiadania. Dom jest dla mnie spełnieniem kolejnego marzenia. I mimo, że jestem jeszcze bardzo młoda to już mogę z pełną świadomością powiedzieć, że osiągnięcie trudnego dla innych celu lub nawet niemożliwego daje satysfakcję i adrenalinę. I wydaje mi się, że część ludzi myli te pojęcia ;) Za każdym razem gdy osiągam swój cel czuje ogromną adrenalinę i się cieszę, że mi się udało. Po raz kolejny :). Ale nie nazywam tego szczęściem. "Kocham" rynek nieruchomości, szczególnie ziemię i to co można z nią i na niej zrobić :D

Wystarczy, że dom jest skredytowany i nas przestało być stać na ratę (cała masa takich w Polsce) by ten wymarzony dom stał się przekleństwem dla właścicieli i jego rodziny. Wystarczy, że wybudowaliśmy za duży dom w którym nikt z nami nie chce mieszkać - dzieci, żona... Wystarczy, że zachorujemy my lub ktoś z naszej najbliższej rodziny np dziecko i bardzo szybko przekonamy się, że nie jesteśmy szczęśliwi. Ja nie wyobrażam sobie bycia szczęśliwą mając ciężko chore dziecko - to chyba jedyna sytuacja w której sądzę, że mogłabym być nieszczęśliwa. Ale znam osoby z chorymi dziećmi, które są szczęśliwsze od tych co mają wille w pięknie położonej dzielnicy, zdrowe dzieci i wiele dóbr materialnych.... Dlaczego? Chyba właśnie dlatego, że cieszą się z tego co jest niematerialne.

Edytowane przez luntrusk

No właśnie,luntruks,trafnie to ujęłaś ''szczęście to stan naszego ducha'',jest wiele rzeczy ważniejszych od dóbr materialnych - zdrowie,miłość, kontakty z ludżmi,,doceniamy to,kiedy żle się dzieje,wtedy szukamy pomocy drugiego człowieka.Fajnie jest mieć dom do którego zawsze chętnie się wraca,bo są w nim Ci,których kochamy i fajnie jest mieć pieniądze,bo dzięki nim możemy spełniać swoje marzenia.

• 1 month później...
  • 2 months później...
nikt domu nie zamieni na mieszkanie, a, że pracy dużo? pewnie, że dużo, ogród, malowanie, remonty, trawnik....lista jest długa, ale radość duża

całkiem sporo ludzi zamienia domy na mieszkania,sama mam znajomych,którzy po dwóch latach mieszkania w nowym domu sprzedali go i kupili mieszkanie w dobrej lokalizacji

• 1 month później...
Ciekawy temat, ja myślę, że nie bo jak tu ktoś na forum ładnie nazwał dom to tylko otoczka tego co się dzieje wewnątrz niego-jeśli jesteśmy szczęśliwi sami ze sobą-mąż z żoną np to dom tylko troszkę nam to szczęście podniesie ale napweno sam dom szczęśliwszymi nas nie uczyni.