roxio 27.07.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Witam Państwa!Bardzo proszę o radę jak wybrnąć z w mojej sytuacji. Zleciłem renomowanej firmie budowlanej remont w moim mieszkaniu. Zaakceptowałem ustnie przesłany przez firmę kosztorys prac. Remont powinien potrwać 2 tygodnie, minął tydzień a postępy są małe (zrobiono tylko hydraulikę w łazience). W kosztorysie są wyznaczone ceny za każdy wykonany punkt. Moje pytanie. Czy mogę odstąpić od umowy ustnej w trakcie remontu bez większych konsekwencji. Oczywiście zapłacę za wykonane już prace. Dodam, że niczego nie podpisywałem, a pracownicy nie znają mojego nazwiska.Znalazłem firmę, która zrobi remont szybciej.Dziękuję za zainteresowanie i proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 27.07.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Umowa ustna obowiązuje tak samo, jak pisemna. Mają prawo Cię przymusić do tego, żeby wszystkie prace wykonali a Ty żebyś za to zapłacił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.07.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Ależ drogi Krzysztofie, każdy kij ma dwa końce, a każdą umowę można „wypowiedzieć” – zwłaszcza jak istnieją uzasadnione przesłanki, że nie będą dotrzymane jej warunki.Ma prawo ich wyciepać, a nawet (teoretycznie) zarządzać odszkodowania, bo nijak nie wyrobią się w czasie (terminie). Również bez istotnego powodu, można wypowiedzieć każdą umowę, a jeśli w umowie uzgodniono warunki wypowiedzenia, to należy ich dotrzymać. Jeśli nie uzgodniono warunków wypowiedzenia (zerwania umowy), to rozlicza się stan na dzień wypowiedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niebiesko 27.07.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 w takim wypadku na pewno nie ma najmniejszego problemu z wypowiedzeniem umowy, gorzej jeśli doszłoby do nieporozumień już po wykonanej całej pracy - wtedy byłby problem z wyegzekwowaniem swoich roszczeń. Domyślam się, że płatność do ręki, to bym ze sobą zabrała kogoś, kto może być świadkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts