Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umowa ustna na remont mieszkania

roxio

Recommended Posts

Witam Państwa!

Bardzo proszę o radę jak wybrnąć z w mojej sytuacji.

Zleciłem renomowanej firmie budowlanej remont w moim mieszkaniu. Zaakceptowałem ustnie przesłany przez firmę kosztorys prac. Remont powinien potrwać 2 tygodnie, minął tydzień a postępy są małe (zrobiono tylko hydraulikę w łazience). W kosztorysie są wyznaczone ceny za każdy wykonany punkt.

Moje pytanie. Czy mogę odstąpić od umowy ustnej w trakcie remontu bez większych konsekwencji. Oczywiście zapłacę za wykonane już prace.

Dodam, że niczego nie podpisywałem, a pracownicy nie znają mojego nazwiska.

Znalazłem firmę, która zrobi remont szybciej.

Dziękuję za zainteresowanie i proszę o pomoc.

Ależ drogi Krzysztofie, każdy kij ma dwa końce, a każdą umowę można „wypowiedzieć” – zwłaszcza jak istnieją uzasadnione przesłanki, że nie będą dotrzymane jej warunki.

Ma prawo ich wyciepać, a nawet (teoretycznie) zarządzać odszkodowania, bo nijak nie wyrobią się w czasie (terminie).

Również bez istotnego powodu, można wypowiedzieć każdą umowę, a jeśli w umowie uzgodniono warunki wypowiedzenia, to należy ich dotrzymać. Jeśli nie uzgodniono warunków wypowiedzenia (zerwania umowy), to rozlicza się stan na dzień wypowiedzenia.

w takim wypadku na pewno nie ma najmniejszego problemu z wypowiedzeniem umowy, gorzej jeśli doszłoby do nieporozumień już po wykonanej całej pracy - wtedy byłby problem z wyegzekwowaniem swoich roszczeń.

Domyślam się, że płatność do ręki, to bym ze sobą zabrała kogoś, kto może być świadkiem.