mp5_10sd 27.07.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Witam Podczas wiercenia otworu trafiłem wiertłem w sam środek kabla.Wiertło nie przeszło na wylot, tylko zdarło po części izolacje z N i L.Niestety jest to stare budownictwo - kabel jest aluminiowy, układany od gniazdka do gniazdka.Pytanie czy można to tak zostawić, czy trzeba wymieniać uszkodzony odcinek pomiędzy dwoma gniazdami?Możliwość połączenia kabla aluminiowego raczej odpada, bo domyślam się czym się skończy skręcanie kabla aluminiowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.07.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Dobrze obejrzyj żyły.Jak nie zastały z nich cieniutkie wspomnienia to dziurę zaklej klejem na gorąco z byle klejarki.Ten klej to także dobra elektroizolacja.Będzie dobrze, bo wilgoci nie dopuści. Alternatywa - zrobić tam puszkę i uczciwie w niej połączyć. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp5_10sd 27.07.2012 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 To kabel starego typu którego przekrój poprzeczny wygląda tak O=OTrafiłem w sam środek między żyły. Wiertło nie przeszło też na wylot, wiec na bank zostało więcej niż przysłowiowe nitki.Jedyna alternatywą jest zaizolowanie tego klejem jak opisałeś lub pociągnięcie nowego kabla pomiędzy gniazdkami.Puszka odpada zupełnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts