kondor80 27.07.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Witam W niedługim czasie zamierzam rozpocząć budowę domu o pow. użyt. 204m2. Budował będę w dużej mierze sam z rodziną (teść murarz).Dom ma wymiary 15,5m na 10m z piwnicami . Zamierzam zrobić 3 stropy i dach z dachówki. Problem mój polega na tym iż nie wiem jaka dać ścianę fundamentowa czy 24 czy 38cm?? Ściana będzie z bloczka 38x24x12. Projektantka twierdzi że 24 spokojnie wystarczy a na ścianę 38 (śmieje się twierdząc ze chce zrobić bunkier). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 27.07.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Proponowałbym jednak odżałować na szalunki i ściany piwnic odlać z betonu... naprawdę będzie lepiej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmann 27.07.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Jak projektantka tak twierdzi, to pewnie ma podstawie do tego w formie obliczen. Tak z daleko, nie znajac projektu, nic madrego na ten temat nie powiem, ale nie widze powodu czemu 24cm ma nie byc ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondor80 28.07.2012 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 Też mi się wydaje ze powinno wytrzymać. Wiadomo ze 38cm będzie mocniejsze ale po wyliczeniach będę potrzebował co najmniej 5500 bloczka Druga sprawa to boje się że zaoszczędzając na ścianie 38cm kiedyś w przyszłości ściana może zacząć pękać/siadać i co wtedy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmann 28.07.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 (edytowane) Zaraz mi znowu ktos wyskoczy i mowi ze sie reklamuje ... ale skoro mowisz ze i tak sam bedzies budowal, to chyba moge: zrob sobie plyte fundamentowa, i nic nie osiada, nic nie peka, wszystko bedzie szczelny. Jesli osiadaja lawy fundamentowe, to peknie i scianka 38cm. W sprawie projektu jestem w stanie pomoc. Edytowane 28 Lipca 2012 przez tmann* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 28.07.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmann 28.07.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 (edytowane) troche dla mnie zabawne, takie teksty typu "wydaje mi sie za malo"... w takich rzeczach jest tylko czarny albo bialy, albo sie nie da, albo sie da. Prosze to nie brac na siebie, ale czesto slysze wlasnie takie powiedzenie. Tak samo jak KB mi mowi ze on uwaza ze trzeba tam lub tu lub gdzies jeszcze dodatkowe zbrojenie... to ja go pytam, czy on zrobil obliczenie statyczne, bo jesli nie, to tylko gadanie, wyciagane z palca.... Edytowane 28 Lipca 2012 przez tmann* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 28.07.2012 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 (edytowane) . Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmann 28.07.2012 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 prosze sie nie zdenerwowac, przeciez pisalem zebys to ne bral na siebie. Oczywiscie to nie blad, tylko ze niepotrzebne. chodzilo mi raczej wlasnie o teksty od KB, co tam opisalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 28.07.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 29.07.2012 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Z czego będzie budował ściany parteru? Ściany piwnicy nie mogą być cieńsze niż materiał na ściany parteru. Jeśli budujesz z czegoś o szerokości do 24cm, to buduj z bloczka o szerokości 24cm, a dodatkowo dla spokoju ducha wstaw w tę ścianę rdzenie żelbetowe. Robi się je szybko i przyjemnie, szalowanie proste, a efekt wzmocnienia radykalny. Jeśli masz wilgotne podłoże (wysoki poziom wód gruntowych, częste wylewy okolicznych rzeczek, podtopienia po ulewach) to absolutnie najlepszym rozwiązaniem są ściany piwnicy lane w szalunki. Mocniejsze, szczelniejsze, szybsze w wykonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 29.07.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 (edytowane) . Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 29.07.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Jakiej grubości stosuję się ściany monolityczne, lane w szalunki? Wiem trzeba przeliczyć, ale jaki jest najczęstszy zakres dla domu jednorodzinnego? Pytam z ciekawości co prawda my nie wiemy, ale skoro w tym przypadku projektant przewiduje bloczek 24cm, to zapewne wystarczy i monolityczna 24 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 29.07.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Monolit 24cm to bunkier, totalnie przewymiarowany i kosztujący kosmiczną kasę. 12cm grubości ściany (plus pogrubione rdzenie żelbetowe) jest całkowicie wystarczające w tej technologii. Ściany piwnicy wieńczy się poszerzeniem - zbrojonym wieńcem o szerokości dostosowanej do grubości materiału na ściany. Kwestie szalunków można załatwić OSB grubości 22cm, które przy sprzyjających wiatrach wykorzysta się na poszycie dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 29.07.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Monolit 24cm to bunkier, totalnie przewymiarowany i kosztujący kosmiczną kasę. 12cm grubości ściany (plus pogrubione rdzenie żelbetowe) jest całkowicie wystarczające w tej technologii. Ściany piwnicy wieńczy się poszerzeniem - zbrojonym wieńcem o szerokości dostosowanej do grubości materiału na ściany. Kwestie szalunków można załatwić OSB grubości 22cm, które przy sprzyjających wiatrach wykorzysta się na poszycie dachu. Powiem szczerze że jestem pod wrażeniem. Czy przypadkiem w poprzednim wcieleniu nie byłeś/aś Markiem Twainem /"Jak redagowałem gazetę rolniczą" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 29.07.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 (edytowane) Powiem szczerze że jestem pod wrażeniem. Czy przypadkiem w poprzednim wcieleniu nie byłeś/aś Markiem Twainem /"Jak redagowałem gazetę rolniczą" ? Nie, niestety nie byłEM Markiem Twainem. Byłem Francisem Dougherty, znanym budowlańcem okresu dwudziestolecia między wojennego, który wsławił się budowaniem najlepszych piwniczek na pataty w republice środkowego Burkinafaso. Edytowane 29 Lipca 2012 przez K160 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 29.07.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Monolit 24cm to bunkier, totalnie przewymiarowany i kosztujący kosmiczną kasę. 12cm grubości ściany (plus pogrubione rdzenie żelbetowe) jest całkowicie wystarczające w tej technologii. Ściany piwnicy wieńczy się poszerzeniem - zbrojonym wieńcem o szerokości dostosowanej do grubości materiału na ściany. Kwestie szalunków można załatwić OSB grubości 22cm, które przy sprzyjających wiatrach wykorzysta się na poszycie dachu. Ściana 12 cm i OSB 22 cm Tak na serio to gdzie kolega widział w piwnicy ściany 12 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 30.07.2012 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 OK pomyłka przy OSB jest ewidentna, chodziło mi o OSB 22 mm. Jedna literka, a tu już mały lincz. Piwnice ze ścianami 12cm ma mój kolega, który buduje największy dom jaki w życiu widziałem. Ściany ma lane, grubości 12cm plus pogrubione słupy - rdzenie żelbetowe. Wszystko legalnie, kierownik, konstruktor, projekt indywidualny. U kolegi jest wysoki poziom wód gruntowych. W normalnym domu jednorodzinnym, z niezbyt głębokim podpiwniczeniem, napór ziemi na ściany piwnicy jest co do wartości mniejszy niż obciążenia projektowe stropu monolitycznego, który w bardzo wielu wypadkach ma 12-15cm i do tego musi utrzymać swoją własną masę. Faktem jest niezaprzeczalnym, że to nie anonimowi koledzy z forum decydują o tym jaka ma być grubość ścian, tylko konstruktor, projektant, kierownik po analizie warunków gruntowych, wysokości posadowienia budynku, itd, itp. To jest oczywiste. To co jest powyżej, to tylko pogadanka teoretyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 30.07.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 OK pomyłka przy OSB jest ewidentna, chodziło mi o OSB 22 mm. Jedna literka, a tu już mały lincz. Piwnice ze ścianami 12cm ma mój kolega, który buduje największy dom jaki w życiu widziałem. Ściany ma lane, grubości 12cm plus pogrubione słupy - rdzenie żelbetowe. Wszystko legalnie, kierownik, konstruktor, projekt indywidualny. U kolegi jest wysoki poziom wód gruntowych. W normalnym domu jednorodzinnym, z niezbyt głębokim podpiwniczeniem, napór ziemi na ściany piwnicy jest co do wartości mniejszy niż obciążenia projektowe stropu monolitycznego, który w bardzo wielu wypadkach ma 12-15cm i do tego musi utrzymać swoją własną masę. Faktem jest niezaprzeczalnym, że to nie anonimowi koledzy z forum decydują o tym jaka ma być grubość ścian, tylko konstruktor, projektant, kierownik po analizie warunków gruntowych, wysokości posadowienia budynku, itd, itp. To jest oczywiste. To co jest powyżej, to tylko pogadanka teoretyczna. Teoretycznie można ale drożej i trudniej np. wymóg spełnienia warunków otuliny w ścianie 12 cm stykającej się z gruntem. Także jeśli się nie wykonuje całego domu w monolicie to zupełnie bez sensu - znaczniej drożej i bardziej skomplikowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondor80 30.07.2012 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Z czego będzie budował ściany parteru? Ściany piwnicy nie mogą być cieńsze niż materiał na ściany parteru. Jeśli budujesz z czegoś o szerokości do 24cm, to buduj z bloczka o szerokości 24cm, a dodatkowo dla spokoju ducha wstaw w tę ścianę rdzenie żelbetowe. Robi się je szybko i przyjemnie, szalowanie proste, a efekt wzmocnienia radykalny. Jeśli masz wilgotne podłoże (wysoki poziom wód gruntowych, częste wylewy okolicznych rzeczek, podtopienia po ulewach) to absolutnie najlepszym rozwiązaniem są ściany piwnicy lane w szalunki. Mocniejsze, szczelniejsze, szybsze w wykonaniu. Co do ścian to dokładnie jeszcze nie zdecydowałem ale skupiam się coraz bardziej nad silikatem 24cm. Co do podłoża to raczej nie będę miał problemów z zalewaniem, podtopieniami. Też myślałem nad rdzeniami żelbetonowymi tylko ile ich dać na ścianę?? Przypomnę że dom ma 15x10m. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts