pestka56 09.12.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Czekaj, poproszę na wątku kominkowym, żeby zobaczyli i powiedzieli co myślą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitka89 09.12.2012 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Kasiu, u nas podobna sytuacja z odsnieżaniem tez metrów troszkę jest, ale to takie przyjemne zmeczenie;)Jeszcze jakieś zdjęcia mogę wysłać ci na emaila jesli chcesz? co do kominka to jeszcze nie palilismy a drewno włąsnie mama takie srednio suche i tego sie obawiam;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitka89 09.12.2012 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Czekaj, poproszę na wątku kominkowym, żeby zobaczyli i powiedzieli co myślą. o jak mozesz to by było ekstra. Ceibie posłuchają wogole spytaj jak widza obudowe taką na płytach szamotowych ?co z ta ramą i klejem do tego? wszystko jest fajnie jak sie robi kominek tzw. zimny ale na ciepły nie wszystko sie nadaje albo na nie wszystko daja gwarancje czy nie popeka;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.12.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 (edytowane) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?207379-Chromonikiel-i-inne-materia%C5%82y-%E2%80%93-obudowa-wkladu-kominkowego/page2&highlight=chromonikiel Już – prośba zamieszczona I tu na wszelki wypadek też:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166279-KOMINKI-Pomoge-i-doradze-we-wszystkim-co-dotyczy-komink%C3%B3w/page646 Edytowane 9 Grudnia 2012 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitka89 10.12.2012 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?207379-Chromonikiel-i-inne-materia%C5%82y-%E2%80%93-obudowa-wkladu-kominkowego/page2&highlight=chromonikiel Już – prośba zamieszczona I tu na wszelki wypadek też: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166279-KOMINKI-Pomoge-i-doradze-we-wszystkim-co-dotyczy-komink%C3%B3w/page646 Kasiu, dziekuję! mniej więcej pzebrnęłam przez odpowiedzi. I troche sie zasmuciłam że tak naprawdę to to co by sie marzyło to chyba musze odrzucic. Przeglądałam te płyty CEBETY ale nie wiem które by to mogły być? http://www.cebud.eu/index.php?page=news&kid=3&pkid=26&ppkid=158 czy może te http://www.cebud.eu/index.php?page=news&kid=3&pkid=26&ppkid=157 i jak one sprawowałyby sie takie surowe nieotynkowane? a co do tej ramy sama nie wiem co mysleć. no i oczywiscie czekam na wycenę jej;) a co ty o tym sadzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.12.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Jeszcze Foresta pomęczymy i Eniu się tak dziś odezwał. Muszę jakoś sprytnie pytanie skonstruować, to wyciągniemy więcej podpowiedzi. Anita ten temat bliski mojemu sercu, bo ja mam póki co kominek otwarty tyle, że z zamontowanymi drzwiczkami. być może w najbliższym roku będziemy go „uzdatniać”, żeby cieplej było. Więc cały czas coś tam czytam o ciepłych kominkach. Cebud jest chyba najdroższy. Takie płyty są i u innych. Popiszę bezpośrednio do Grupy OWO i innych. Nie pamiętam w tej chwili dokładnie cen, ale nie powaliły mnie na kolana. Ja będę miała do zabudowania prostopadłościan 170 x 70 cm i ponad 400 cm wysoko. Twoja zabudowa przy mojej to Pikuś. Nie jestem krezusem finansowym, raczej mała myszka ze mnie. Teraz jadę do W-wy i wracam koło 17. Ramy, czy portalu nie musisz teraz robić. To w końcu ma być tylko ozdoba. Więc jak cenowo będzie źle, to odłóż na później. Nie na łapu capu, bo wtedy trudniej znaleźć dobrą okazję. Jęsli chodzi o tę zmianę koloru stali, to nie ma się co przejmować. Kolor blachy i tak z czasem się nieco zmienia. Dla mnie takie zmiany to jak patyna, dodaje smaku. Poza tym Forest powiedział o tym tak, że zmiany zaczniesz zauważać po kilku latach. Jest jeszcze kwestia jak intensywnie będzie kominek używany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitka89 10.12.2012 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 (edytowane) Dobrze Kasiu w takim razie czekam na wnioski ze zduńskich rozważań. Szkoda mi trochę tych płytek Julianny ale kominek ma głównie grzać i to jest najważniejsze. A może wrócimy do tej cegły co na poczatku mówiłyśmy. Choć szczerze mówiąc wolę ją na tym kawałku ściany bo potem ładnie można nią przejs na ta scianę do kuchni gdzie mała być wnęka na drewno. Co do ramy ze stali to jestesmy zdecydowani nawet jak pózniej miałąby sie spatynowac. teraz czemay na wycene moze bedzie wporzadku bo ogóelnie pan kominkowy swiadczy usługi w przystępnych cenach ale niestety mało z tego co widze robi ciepłych kominków bo ja jestem małym wyzwaniem dal niego;) Bardzo zaintrygowaąłs mnie wielkościa swojej zabudowy kominkowej. Może jakieś zdjęcia Twojego domku na emaila? Kasiu a znajdziesz jeszcze dzis czas zeby powalczyc z tą kuchnią, bo to naprawde spara na juz. PROSZĘ aha zapomniałam wspomnieć że panownie na dniach będą wyburzać scianę tam gdzie wejscie do domu. wymurują ją o 140 cm w stronę garderoby z maxa bo ona podpiera czesc lanej płyty nad przybudówką domu i nie chcą jeje stawiac z samego karton gipsu. Więc przedpokój powiększy cię tylko o 140 cm. będzie ok? Edytowane 10 Grudnia 2012 przez anitka89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.12.2012 02:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 No, super, nie myślałam, że tyle dołożysz do przedpokoju Jutro, a raczej dziś siadam do Twojej kuchni i będę męczyła kominkowych Płytkami się nie martw. Jak będzie starannie zrobione, to kominek będzie ładny. Na wizualce narysowałam płyty betonowe i wyszło nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitka89 11.12.2012 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 No, super, nie myślałam, że tyle dołożysz do przedpokoju Jutro, a raczej dziś siadam do Twojej kuchni i będę męczyła kominkowych Płytkami się nie martw. Jak będzie starannie zrobione, to kominek będzie ładny. Na wizualce narysowałam płyty betonowe i wyszło nieźle. Kasiu a ty sypiasz wogóle Kochana? Sen jest bardzo ważny pamiętaj:sleep: Czekam ze zniecierpliwieniem w takim razie na wiadomosc od Ciebie. Ja zaraz jadę do szpitala po reszte wyników ale nie spodziewam sie ze dzis cos mi powiedzą na ten temat bo termin do lekarza prywatnie dopiero na 3 stycznia. Sciskam cię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitka89 11.12.2012 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Rozmawiał dziś z panem od kuchni. Jest zdecydowanym przeciwnikiem kuchni w U. Czyli tego ukłądu:http://img441.imageshack.us/img441/921/kuchniaplan.jpg I uważa że ta opcja L jest najlepsza: czyli coś takiego:http://img687.imageshack.us/img687/218/anitkaikeakitchenplana.jpg W tej opcji jest uwzględnione cargo 30cm i lodówka 70 cm dlatego tyle na ścianę z okapem zostało.Ale jeśli by zrobić wysoką zabudowę na wzór tej:http://img834.imageshack.us/img834/130/skh01rosakok.jpg W takiej jest 20 cm na półkę z winę, potem lodówka 60( miejsca 65cm) i dalej już blat roboczy. W takim wypadku może wysoka zabudowa nie jest zbyt pokażna ale zyskujemy blat plus ściankęz cegły i dużo miejsca w kuchni na stół. W tej opcji wysoka zabudowa ma 145 cm a w pierwotnej 165 wiec w sumie niedużo;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitka89 11.12.2012 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Rozmawiałam dziś z Panem kominkowym! Zrobił wycenę zabudowy kominkowej. Chyba jest wporządku a rama tez w niezłej cenie i myśle że taniej nie znajdę Jeśli chodzi o płytki to twierdzi że pytała też fliziarza i że jesli będą łączone w połowie fugą i na dobrym kleju to nic nie powinno się dziać. Sama nie wiem co o tym sadzic a jesli zdecydujemy sie na nie to ciac do rozmiaru 55x45? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.01.2013 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Anitko, spóźnione życzenia udanych wyborów i życzliwych aniołów nad głową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 05.01.2013 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Pestka, zainteresowała mnie ta chromowoniklowa obudowa kominka. Napisz cokolwiek o tym - jak się sprawdza w użytkowaniu i ile kosztuje. Próbowałam przejrzeć wątek kominkowy, ale tam ostatnio mało konkretów...I jeszcze co z tymi płytami szamotowymi na zewnątrz kominka i czemu nie kamień. Planuję obłożyć ścianę kominkowa płytką ceglaną, ale sam kominek chcę wykończyć innym materiałem, takim co się łatwo czyści... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnikoPL 08.01.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Hej. Potrzebujesz jeszcze jakiś inspiracji? Może to ci się spodaba http://www.perfect-drug.com/gallery/katalogi/kuchnia/20111109104923_Mun5r.jpg http://www.perfect-drug.com/gallery/katalogi/kuchnia/20120105111222_3S4BQ.jpg http://www.perfect-drug.com/gallery/katalogi/kuchnia/20120213153729_KTEQ5.jpg http://www.perfect-drug.com/gallery/katalogi/kuchnia/stylowi_pl_wnetrza_kamien--pracochlonne-ale-jakie-piekne_751124.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitka89 10.01.2013 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 [ATTACH=CONFIG]158354[/ATTACH] Anitko, spóźnione życzenia udanych wyborów i życzliwych aniołów nad głową. Witaj pesteczko po dłuuugiej nieobecności. Szkoda że taka cisza od Ciebie, czyżbyś powoli wymiękała ze mną? U nas prace ida do przodu. korytarz przy wejsciu powiekszony w całym domu regipsy sa i jutro szlifowanie bedzie. Kuchnia zamówiona w kształcie L. Nie wiem czy słusznie ale cóż.... Jeszcze pozostaje sciana z okapem bo coraz bardzoiej zastanawiamy sie zamiast cegły dać mozaike metaliczną w cegiełkę co ty na to? ta cegła do czyszczenia wydaje mi sie samobójstwem. Kominek juz stoi obudowany płytami szamotowymi ale szczerze mówiac szaleństwa nie ma jesli chodzi o trzymanie ciepła przez te scianki. Tak max do 3 godzin. W sumie to nie wiem czego ja oczekiwałąm po płytach grubosci 2,5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitka89 10.01.2013 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Witam Cię serdecznie AnikoPL, dziekuję za inspiracje. Kuchnia już amówieona. Będzie w tzw. L ale teraz stoje przed dylematem co na ścianę z okapem. Szukam czegoś orginalnego w zamian za starą cegłę. twoje inspiracje sa ciekawe. Ja myślałam nad jakąs mozaiką metalizowaną. Moze jakies pomysły ci sie nasuną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.01.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Witaj, Anitko. No, prawdę mówiąc to miałaś takie tempo, że poległam, szczególnie, że u mnie z czasem bywa bardzo źle. Z cegłą w kuchni może być problem. Ostatnio tę kwestię rozważa Julianna. Można cała cegłę przykryć szybą, albo zaufać impregnatowi. Dam Ci kilka pomysłów do rozważenia, bo szczerze mówiąc niezbyt lubię metaliczne mozaiki. Są drogie, a efekt zależy w dużej mierze od całego stylu wnętrza. 1. Pociągnęłabym granit z blatów, aż do wysokości okapu. Wyżej odcięłabym od reszty ściany półką. 2. Granit jak na tej fotce Na reszcie ściany lacobel w kolorze frontów. Mógłby też być lacobel w kolorze podłogi lub ze dwa tony jaśniejszy. 3. Cegiełki, ale ceramiczne glazurowane. Są dostępne w różnych kolorach od białych po czarne. Pięknie wyglądałyby szare w nawiązaniu do podłogi. Te tutaj to Cevica Artico Antracita 4. Mozaika, ale nie metalizowana. Najlepsza oczywiscie byłaby szara. Można gdzieniegdzie wstawić kosteczkę czarną. Cd. w następnym poście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.01.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Można kupić białą mozaikę ceramiczną oraz kilka arkusików czarnych i powymieniać niektóre kosteczki z białych na czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.01.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Anitka, wiesz, że Kratki mają w ofercie obudów, ramy stalowe na zamówienie?http://www.kratki.pl/pl/produkt/rama-portalowa-stalowa-na-zamowienie_ Z szamotem na obudowie jest tak, że jakbyś go nie miała to kominek przestawałby oddawać ciepło natychmiast po wygaśnięciu. Prawdziwe ciepłe kominki mają kanały dymowe prowadzone zakrętasami. Kanały te są wykonane z betono-szamotu (np. akubet) i nagrzewają się. Taki pieco-kominek potrafi ciepło trzymać nawet 12 godzin. Ale to jest strasznie drogie. Marzę o czymś takim, ale finansowo mnie przerasta kilka razy. Poza tym taka konstrukcja może ważyć i 2,5 tony, więc wymaga decyzji jeszcze na etapie budowy fundamentu pod dom. I jak z tym powiększonym korytarzem ??? Edytowane 10 Stycznia 2013 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitka89 11.01.2013 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 [ATTACH=CONFIG]160089[/ATTACH] Można kupić białą mozaikę ceramiczną oraz kilka arkusików czarnych i powymieniać niektóre kosteczki z białych na czarne. Dziękuję Kasiu że znów mam cie obok, jakoś spokojniej i pewniej się czuje;) co do ściany okapowej to jestem za pomysłem kosteczki szarej albo cegielek glazurowanych szarych. Szukam właśnie czegoś w dobrej cenie. Te szare cegiełki co mi wysłałaś są teraz w tańszych pieniążkach ale kolor inny i muszę to gdzieś obcaić jak wygląda. Powolutku poprzesyłam zdjęcia z aktualnego etapu prac. Co do wiatrołapu jest SUPER.-duży przestronny a garderoba po powiększeniu tak jak mówiłas wystarczająca;* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts