Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

100 pomysłów na minutę na przebudowe domu;)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Cię Sharlotko u mnie, bardzo mi miło bo ja u Cibie jestem bardzo czestym gościem

Co do okna to jeszcze dało by sie cos wykombinować jesli chodzi o wysokośc. To 1,2 cm tyczy sie wysokości fliz w kuchni aby zachowac jeden poziom ale z tego co wiem sa listwy które daje sie na łączeniach poziomów nawet do 1cm. wiec to nie problem tylko czy z takim uskokiem nie bedzie to zle wyglądac?

A ty jaką masz podłogę? daj jakies namiary.

Anitka, ja z własnego doświadczenia powiem, bo sama własnymi ręcami kładłam trawertyn i bambus na podłodze w łazience.

1 mm czy nawet 2 są prawie nie dostrzegalne.

A podłogę przy płytkach kuchennych można leciutko podkuć. To precyzyjna robota, ale możliwa do wykonania.

Ja swojemu J. zadałam taką pracę ze skuwaniem do zrobienia na łączeniu bambusa z deską sosnową w progu do łazienki. Bo wiesz deska na legarkach, a w łazience wylewka i podłogówka i wyszło ciut za wysoko – nie spasowało się. Łatwiej było podkuć od strony łazienki, niż całą deskową podłogę pdnosić.

Zwyczajnie zeszlifował szlifierką kątową :yes: Więcej przy drzwiach, a coraz mniej do zgubienia w kierunku łazienki.

Mam hopla na temat progów. Nie znoszę ich i nawet przy oknach tarasowych mam tylko centymetrowy. Wychodzi się na taras prawie nie podnosząc nogi do góry.

Łączenia płytek z deską lepiej jest wypełniać korkiem na równo jak fugą. Listwy łączeniowe wyglądają tandetnie i wystają ponad poziom podłogi. Mnie się to kojarzy z linoleum w socjalistycznej przychodni.

http://www.leroymerlin.pl/szukaj.html?q=Deska+pod%C5%82ogowa+lita+BAMBUS

Mają w tej chwili takie.

Pierwszy, ktory kupiliśmy miał 12 mm grubości. Potem już go nie było i kupiliśmy innej firmy ten sam kolor o 2 mm grubszy i ciut szerszy, ale dużo ładniejszy. Nawet tego nie zauważyliśmy. Dopiero jak zaczęłam układać. Na szczęście poszedł pełnym pasem i swietnie się dopasował. W ogóle nie widać, że leżą dwa różne.

Uwielbiam go. Sprzątanie to bajka. Nic się go nie ima, a zachlapania wokół umywalki zmywa się jednym ruchem.

Wcale nie jest zimny pod stopami. mam porównanie, bo zaraz obok kamień. Jak podłogówka nie działa, to duża różnica przy stąpaniu po bambusie i po trawertynie.

Wszystko zapisuje w pamięci. a teraz pytanie. szukac deski wysokien na max 1,5 czy kłasc te płytki czy o co chodzi bo za duzo tego.

konkrety dziewczynki, konkrety i działamy:yes:

No masz Babo jedna, przed chwila Ci sam konkret bambusowy posłałam :lol2:

Wyłączam sie na trochę:(

Super dziekuję pesteczko popatrze, bo to konkret:lol2:

znalazłm przed chwilą deskę bambusowa grubości 10mm czy to możliwe ze tak mało?

http://www.podloga24.pl/bambusowa-podloga-drewniana-exclusive-design-click-brandy.html

Edytowane przez anitka89

Super dziekuję pesteczko popatrze, bo to konkret:lol2:

znalazłm przed chwilą deskę bambusowa grubości 10mm czy to możliwe ze tak mało?

http://www.podloga24.pl/bambusowa-podloga-drewniana-exclusive-design-click-brandy.html

Możliwe. Ale ładniejsze sa te grubsze. Nie wiem czemu, ale tak

Pestka dobrze mówi ,że może być grubsza,natomiast przy łączeniu z kaflami możesz nawet podszliwować deskę od dołu ,albo podłogę,kup pasek korka w sklepie i połącz,zrobię fotkę jak to u mnie zrobili.Dzisiaj nie zrobiłam zdjęć cegiełek ,bo nie byłam na budowie,miałam dzień luzu,bez niczego,

Osobiście bambusa nie lubię,bo nie podobają mi się te charakterystyczne dla bamusa szlaczki na drewnie.Ale jak nie masz podłogówki ,to rzeczywiście pełno różnorodnego drewna możesz znależć

Pestka dobrze mówi ,że może być grubsza,natomiast przy łączeniu z kaflami możesz nawet podszliwować deskę od dołu ,albo podłogę,kup pasek korka w sklepie i połącz,zrobię fotkę jak to u mnie zrobili.Dzisiaj nie zrobiłam zdjęć cegiełek ,bo nie byłam na budowie,miałam dzień luzu,bez niczego,

Osobiście bambusa nie lubię,bo nie podobają mi się te charakterystyczne dla bamusa szlaczki na drewnie.Ale jak nie masz podłogówki ,to rzeczywiście pełno różnorodnego drewna możesz znależć

Super Basiu że zrobisz zdjecia, dziekuję, bo wiesz ja musze łopatologicznie pokazywac o co mi chodzi bo obawiam sie ze nikt nie zakuma moich wizji niestety na takich fachowców trafiłam:lol2:

A jakie inne drewno masz na mysli dla mnie mniej wiecej o grubosci 14mm?

Znalazłam taki parkiet dość ciekawy grubości 10mm wydaje mi sie ze to tzw lamelowy bo one maja taką grubość. http://www.leroymerlin.pl/podlogi-drewniane-boazerie/panele-deski-parkiety/parkiety/parkiet-europejski-dab,p185417,l190.html#opis

W castoramie jest troche podłóg wysokich na 14mm

Edytowane przez anitka89

Z tych 10 mm wybrałabym raczej taki. Po pierwsze to deska nie parkiet. Po drugie tamten jest jakiś czerwony

http://www.leroymerlin.pl/podlogi-drewniane-boazerie/panele-deski-parkiety/deski-podlogowe/deska-podlogowa-lita-dab,p147523,l189.html

A ten podoba mi się z parkietów:

http://www.leroymerlin.pl/podlogi-drewniane-boazerie/panele-deski-parkiety/parkiety/parkiet-europejski-dab-szczotkowany,p185442,l190.html

Chociaż ja nie przepadam za parkietami, to przemawia do mnie, że jest szczotkowany

Super, jak ja patrze że nie widze. ty jestes zmeczona a taka spostrzegawcza i zaraz wrzucasz dobre rady. a z castoramy widzisz cos fajnego? tam duzo 10mm. Wolalabym chyba olejowana niz lakierowaną, dlatego do pierwszej nie mam przekonania choc to decha bo parkiet to lubie tak jak ty z braku laku.

a co masz blisko castoramę,fajnie ,że jest taki wybór,na pewno coś znajdziesz,ja też wolę olejowane,łatwiej zrobić poprawki.

Anita musisz jechać i pooglądać,ale wydaje mi się,że jednak w LM większy wybór, i w dodatku widziałąm tam traweryn taki jak lubię surowy z dziurkami,czyli nie polerowany