Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

100 pomysłów na minutę na przebudowe domu;)

Recommended Posts

UPS, ja nawet nie pomyślałam, że ekran ma być na innej ścianie :lol2::lol2::lol2::lol2::lol2: niż kominkowa. no, myślałam o okiennej. Ale nie postało mi w głowie, że ekran nie na kominkowej, bo to zamyka możliwości.

Ja już taka jestem, że rozważam różne pomysły przyszłościowo, nawet jeśli miałyby być nie zrealizowane. Tak na wszelki wypadek.

widzisz a ja zgodzila sie ekran na kominkowej zrobic bo na przeciwnej idealnie komponowała mi sie sofa ( tam jest sciana 3,8 na 2, 2 od strony przedpokoju idlatego tak to ułozylismy skoro pokój miał byc zmkniety ale teraz żałuje ze przyszłosciowo tego nie rozgryzłam.

Czyli myslisz ze jeszcze wchodzi w gre ekran na przeciwnej niz kominkowa , zamiast okna? czy upierac sie przy oknie?

a wujka jeszcze nie owijałam wokól palca. Jak przyjda próbki to go zaprosze na pertaktacje, nie bedzie miał wyjscia;p

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Anita zastanawiaj sie nad rozmieszczeniem wszystkiego i się nie bój ,bo oni do zmiany planów przyzwyczajeni:lol2:

Mój schodziaż ostatnio spytał się czy to naprawdę moja ostateczna wersja...

A co do reflektorków,napisałam ,że wyglądają paskudnie ,ale z uwagi,że za wysoko i w dodatku niesymetrycznie.

mój mąz zawsze wiesza wszystko za wysoko,obrazki itp.Zapomniałam o tym ,no i wpadka ,musi przewiesiś.

Anita zastanawiaj sie nad rozmieszczeniem wszystkiego i się nie bój ,bo oni do zmiany planów przyzwyczajeni:lol2:

Mój schodziaż ostatnio spytał się czy to naprawdę moja ostateczna wersja...

A co do reflektorków,napisałam ,że wyglądają paskudnie ,ale z uwagi,że za wysoko i w dodatku niesymetrycznie.

mój mąz zawsze wiesza wszystko za wysoko,obrazki itp.Zapomniałam o tym ,no i wpadka ,musi przewiesiś.

Własnie to wszystko obmyślam, bo na oknie ekran niezabardzo poniewaz sofa powinna byc naprzeciviwko centralnie przed ekranem zeby dzwiek wkasciwie sie roznosil. Mi to wogole roznicy nie robi ale mezowi owszem:-)

A kiedy dam sofe po lewej od wejscia to bedzie wystawac na drzwi bo tam mala wneka jest. Sama nie wiem co rovic. Nie mam takich konkretnych inspiracji zeby sie czyms posilkowac;(

Co do oswietlenia jestem bardziej za

tymi wbudowanymi i krysztalowym plafonem

Edytowane przez anitka89

Chyba jednak z tymi zamianami projektora polegnę, bo cała instalacja jest zrobiona a dzis jak dokladnie obliczyłam to maksymalnie moglabym zrobic podwójne drzwi przesuwne na 160 cm bo po lewej stronie bardzo duzo zajmuje kominek a tam sciane trzeba zostawić;(

Dziś przyszły próbki desek podłogowych. Oczywiście na moje nieszczęscie wiekszośc w klasie natur a tylko 2 w klasie rustic ale chodzi w tym momencie bardziej o kolor. jesli którys bedzie najbardziej zblizony do tego co chce to podam odcień i znów dostane kilka wybarwień w podobnej kolorystyce i wtedy juz w klasie rustic.

Co do grubości. przyłozyłam do fliz 11mm i jak na moje oko bez wielkiego szlifowania wejdzie idealnie na styk;)

Za chwilkę wrzuce zdjęcia, które pokazą wybarwienie i porównanie do koloru okien.

a teraz porównania faworytów przy oknie bo do nich chciałabym dopasować podłogę:

http://img542.imageshack.us/img542/8965/p1010750t.jpg cappuccino klasa rustic

http://img689.imageshack.us/img689/2728/p1010751o.jpg antyk klasa natur

http://img255.imageshack.us/img255/5222/p1010752k.jpg porównanie odcieni

zdjęcia kominka: jak wygląda bok kominka dobrze?

Nie iwem czy dobrze ze te płytki sa ułożone na zakładkę a nie ciente na rogach ok katek 4 stopni jak uwazacie? Niby z przodu dzieki temu idzie cała płytka.

http://img194.imageshack.us/edit_preview.php?l=img194/944/p1010759ms.jpg&action=rotate&degree=90&r=0.20305838871914583

http://img542.imageshack.us/edit_preview.php?l=img542/7025/p1010758w.jpg&action=rotate&degree=90&r=0.5702673952653166

Czemu nie mowisz, że potrzebujesz okucia meblowe? !!! Ja się z wątku Basi dowiaduję:(

http://www.cylex.pl/reviews/viewcompanywebsite.aspx?firmaName=arte-metal-style-polska--sp--z-o-o-&companyId=10332812

Sklep ARTE METAL jest w Warszawie na ul. Długiej vis a vis kościoła Garnizonowego na Nowym Mieście. Ale prowadzą też sprzedaż przez internet

Reszta później, bo właśnie z „pola” przyszłam i muszę odsapnąć, zjeść, i jakaś kąpiel.

Pesteczko czekam na opinie, podłoga, kominek i pokój salonowy jak to przerobic zeby potem otworzyc? ale ekran nie na oknie tylko na scinie naprzeciwko kominkowej. masz jakies inspiracje? aha na kominkowej od kominka nie bede mogła wyburzyc 140 cm bo tyle od strony jadalni zajmuje kominek. wiec nie wiem jak te drzwi przyszłosciowo wykombinowac bo nie wyjda na srodku sciany tylko tak kijowo asymetrycznie:(

co do podłogi myslę o poproszenie zrobienia nowych próbek w kolorze mahon ale klasa rustic jakby to wygladało i 2 w kolorze troche ciemniejszym od tego antycznego, bo wydaje mi sie ze to idealna tonacja do okien.

Zauwazyłaś że te deski szczotkowane maja takie ciemne strasznie te słoje.Jak myslisz na duzej powierzni ta klasa rustic z tak mocno podkreslonymi słojami bedzie ladnie wygladac? a może brać rustic ale bez szczotki?

Czekałam aż się pojawisz.

Podoba mi się najbardziej Brown Rustic i drugi w kolejce Capuccino Rustic. To jeśli chodzi o wzór usłojenia i kolory takie jak są teraz. Rozumiem, że wszystko mogą przebarwić, żeby pasowało do okien. Mają charakter, a jednocześnie są delikatne, nie grozi, że się podłoga zrobi ciapciata.

Reszta jest albo taka zwyczajna, albo te szczotkowane mają zbyt mocne różnice koloru. Też to widzisz.

Poprosiłabym o podbarwienie Capuccino Rustic, Mahoń Natur szczotkowany, ten Mahoń Rustic i... ten Brown Rustic, bo on może po podbarwieniu zaskoczyć, chociaż teraz jest szarawy w odcieniu.

Kominek wygląda z przodu OK. Mam tylko taką wątpliwość – na styku ze ścianą boczną (narożnik) czemu plyty są ze sobą zetknięte na płasko, a nie zeszlifowane pod kątem? Jak to wygląda? Chodzi mi o to, czy gres ma inną fakturę na licu i inną na bocznej krawędzi. Na zdjęciu nie za bardzo widzę.

Inspiracji muszę poszukać. Tamta fotka wpadła mi przypadkiem.

Jeśli chodzi o rozsuwaną ścianę to ta część, której nie możesz ruszyć bardzo się przyda. Gdzieś przecież trzeba te panele zsunąć.

Jeszcze mi powiedz – drzwi z hallu do pokoju kinowego masz w jakiej odległości od komina? I... one muszą tu być, nawet jeśli kiedyś zdecydujecie się na tę przesuwną ścianę?

EDIT:

A gdzie są kratki dla wylotu powietrza z obudowy kominka?

Edytowane przez pestka56

Pestczko o deski poproszę tak jak mówisz. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam że bez szczotkowania?wtedy nie sa takie ciapate tak?

Co do kominka to boki nie sa scite własnie, nie dopilnowałam i tak mi zrobili, owszem na bokach jest róznica faktur, kolor prawie nie rzuca sie w oczy. Zdjęię oddaje dobrze jak to wyglada a skoro nie widzisz to nie jest to taka tragedia. teraz to juz po ptakach. Ale jak przyjdzie gruba rama wystająca to mysle ze to zginie tak naprade i nie bedzie widoczne.

co do drzwi to mam je od strony przedpokoju chyba w odległosci max 30 cm od komina i ic juz bym nie ruszał, bo to znów sciana nośna.

Wylot od kominka jest jakbys patrzyła od drzwi do salonu zaraz po lewej stronie. Na zdjeciach pokoju które ci wysłam widac taka rure wystajaca.

Dobrze zrozumiałaś. Napiszę jeszcze raz dla pewności:

1. Capuccino Rustic
  2. Mahoń Natur szczotkowany
  3. Mahoń Rustic (bez szczotkowania)
  4. Brown Rustic

Fachowców jak nie trzymasz twardą ręką, to zawsze coś uproszczą. Tu na szczęście jak widać nie zaszkodziło. A wokół otworu paleniska będzie rama.

Pamiętaj tylko jakbyś coś kiedyś z kamienia chciała robić – musi byś cięte na narożnikach pod kątem, bo źle wygląda inaczej. No i w łazience takie wystające narożniki, też zawsze lepiej wyglądają – jak to się nazywa – sfazowane (?).

w lazience robił mi kafle teśc i pieknie sfazował:yes:

Mahoń Natur podrasowany szczotkowany ma byc?spróbuje poprosic tez bez szczotki? wszystkie te kolory podrasowane pod kolor okna tak?

Pesteczko słuchaj uważnie co mój mąż wymyslił.

Na częsci stałej sciany ok 150 cm zrobi wszystkie gniazda i zamontuje kompa i inne pierdolety. na tej scianie tez bedzie podwieszony ekran, bedzie to wygladało jak zabudowana belka. Kiedy bedziemy chcieli ogladac to zasuniemy panel i opuscimy ekran a potem zwiniemy ekran i rozuniemy panel. przy takim układzie elkrtyka zostanie i sofa zostanie w idealnym miejscu.co ty na to?

Wysokosc pomieszczenia to teraz 250, gry podwiesimy ekran i zabudujemy to wyjdzie w swietle przejscia około 230 wystraczy?