Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

100 pomysłów na minutę na przebudowe domu;)

Recommended Posts

Słabo coś funkcjonuję bo tych wygibasach ogrodowych.

Zobacz takie znalazłam

http://www.dorma.pl/prod/content/view/full/24641/%28code%29/product_detail/%28parent%29/24633

[ATTACH=CONFIG]175044[/ATTACH]

Nie głupie to:) w sumie nie brałam takich pod uwage bo chciałam unikknąć harmonijkowych ale widze ze mozna to fajni podzielic na małe kawałki. Wtedy 6 szt po 30cm, po złozeniu zabudowa na grubość mogłaby miec niewiele ponad 30 cm. tylko czy takie cienkie panle beda fajnie wygladac?

Kochana wypocznij, bo ja bym ci życ nie dała tymi pytaniami;) jak bedziesz miec siłe to poczytaj co ja tam naskrobałam

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Anitka, jakoś dotarlo do mnie, że te przesuwne, jakby zrobić na dwie strony, to faktycznie zrobi śię wąsko, a jak obie połówki zsuwane na jedną stronę, to ani szczeknie nie będzie, ani ładnie, bo zostanie uskok. Przypomniałam sobie, że widziałam w hotelach sale dzielone takimi składanymi ściankami. Myślę, że to jest lepsze, bo pozwala zrobić równą ścianę i daje się też uszczelnić.

no własnie tak samo pomyslałam jak Ty. Te składane ścianki tylko trzeba tak pomysleć żeby po złożeniu jak z boku sie patrzy nie były za grube. Gdzies wycztałam ze najmniejsze robia 80 cm to za dużo. musze pomyslec ile najwiecej wygladałoby dobrze. Poza tym musza byc równe. Więc 180 na 3 to 60cm albo odwrotnie 6 razy po 30 tylko to juz głupio może wygladać i nie byc tak szczelne.

ciesze sie ze zaczęłam rozbierac na czesci piersze niektóre problemy i szukac rozwiazan;):rolleyes::wiggle:

http://www.hettich.com/pl_PL/produkty/systemy-do-drzwi-skladanych-i-przesuwnych/system-do-drzwi-skladanych.html

to jest podobno bardzo fajny system drzwi składanych,nie wiem ile może mieć max, kg skrzydło. Ja je planuję jako wejścia do garderoby moich chłopców

Dzieki Basiu, spróbuje sie zorientować jak to zdobyć i wykonac. Toie kto to bedzie robił?

Mi zależy na tym żeby pojedyncze panele były jak najmniejsze oczywiscie w granicach przywzwoitosci żeby o miało wygląd i po złozeniu było dosc waskie.

Wydaje mi się że 5 panali po ok 43 cm kazdy bedzie wygladać wporzadku. Jak sadzisz?

Anita, jeszcze weź pod uwagę, że jak podzielisz na 6 części to po złożeniu – myślę, że składać trzeba na scianę okienną – zrobi się gruby odstający na przejście „murek-słupek”. Może więc lepiej 3 albo 4 części, to po złożeniu będzie bardziej przylegać do ściany.

Z tą szczelnością tez coś jest na rzeczy.

Poza Hettichem, którego wybrała Basia jest jeszcze co najmniej kilka innych firm, które mają w ofercie takie drzwi i ściany przesuwne, czy przesuwno-składane.

Szafę Komandora szafę (240 szer. x 275 wys.) z 3-ma połaciami drzwi przesuwnych ma od kilkunastu lat moja mama. Montowali ją ludzie z Komandora. Ciągle działa bez problemowo. Natomiast pół metra niższą szafę z drzwiami przesuwno-składanymi (2 skrzydła składane na pół, każda połowka 45 cm szer.) montował sam tato. I tu są pewne problemy – trzeba skrzydła otwierać z pewnym wyczuciem, bo lekko się czasem zacinają. Tu na pewno ma znaczenie niefachowa ręka mojego taty.

Komandor pokazuje u siebie w galerii szafy w salonie http://www.komandor.pl/

Tak wyglądająca ściana byłaby już całkiem niezła

KOMANDTOR-01.jpgKOMANDOR-02.jpg

A gdyby jeszcze zastosować odpowiednią aranżację ściany mogłyby się stać takie drzwi efektownym elementem wnętrza. Na dodatek zamknięte miałyby prawie niewidoczne podziały

KOMANDOR-aranzacja_sciany.jpg Te akurat są przesuwne, ale wkleiłam ku pamięci, bo nasunęły mi pewien pomysł. O tym później.

http://www.dacter.pl/salice.htm

http://senator.com.pl/?page_id=11 np. w systemie profili aluminiowych oferują wypełnienie płytą o gr. 18 mm

http://www.valcomp.pl/?set=meblowe&id=hplus elementy Herkulesa sprzedaje Praktiker (może taniej) U nas czeka na zamontowanie do drzwi przesównych do garderoby taka szyna. Podobała nam się i wykonanie bardzo solidne, i cenowo. Jak zda egzamin, to zastosujemy (czytaj: wymienimy) drzwi na takie jeszcze w 3 miejscach.

http://www.pol-skone.pl/product/drzwi-wewnetrzne-skladane ale nie wiem czy całe ściany robią

http://www.marecki.com.pl/?pl_smart-laguna,1900

Pesteczko teraz wrócilam i "trawie" temat i pomysły jakie poddałas o niektórych tez miałam Ci pisać;)

Co do sprawnosci systemów składanych słyszalam podzielone zdania, niektóre takie że drzwi sie zacinają i nie nadaja sie do częstego uzytko- to cos podobnego co jest u twoich rodziców.

O Tym że 6 podziałów to za duzo też myslałam, najlepiej to 3 w tym systemie składanym komandora który pokazałas. Ale ja wogóle wykminiłam:) że na strone salonu zadnej odstajacej zabudowy nie zrobie bo raz że to beznadziejnie bedzie wygladac( dzis byłam w domu żeby sobie to uzmysłowić) dwa że niedokońca jestem pewna czy nie bedzie to przeszkadzac w zabudowie ekranu.) No nieważne w zamian wymyśliłam że taką wnękę mozna zrobić od strony jadalni na kawałku ściany( po prawej patrząc od kuchni) do okna. tam chyba jest 100 cm czy cos takiego. W tym miejscu taka szersza i dośc cienka zabudowa można spawiać wrażenie pogrubienia muru jako słupa konstrukcyjnego. Tylko drzwi muszą byc " ciagniete" do strony jadalni.

Co o tym wszsytkim sadzisz?

Rozumiem że rozwazamy system skladany w 3, 4 czesciach nie przesuwny?

Bardzo mi sie podoba aranzacja z tego ostatniego zdjecia co wkleiłas:wiggle: Zdradź jaki masz pomysł PROSZĘ:rolleyes:

Z tym używaniem częstym to raczej u Ciebie nie będzie miało specjalnie znaczenia, bo jest Was dwoje, więc pewnie będziecie otwierać ścianę tylko wtedy, gdy większa liczba gości się pojawi.

Z drugiej strony myślę, że trzeba ten system zawieszania i przesuwania dobrze dopasować do wagi paneli, a nawet powinien być przystosowany do większego ciężaru, z zapasem. No i musi być bardzo dokładnie zrobione. Musi trzymać wszystkie piony i poziomy dokładnie.

Skoro od strony sali kinowej będzie ekran, to ściana musi być składana na stronę salonu-jadalni na tę ściankę przy oknie. Nie da się w drugą stronę, bo kominek.

Czy możesz zrobić zdjęcie tak, żeby pokazywało max ściany od kominka do narożnika przy oknie?

Można by jeszcze rozważyć połączenie systemu przesuwnego i systemu składanego.

Nie wiem czy nie przekombinowuję, ale popatrz:

Anitka89-rzutdomu-sciana_panelowa.jpg Wtedy większość ściany byłaby w jednym kawałku.

Tak podrzucam, żebyś miała więcej możliwości do rozważenia.

Od strony pokoju kominkowego tak czy siak powstanie wnęka i na tą wnękę właśnie mam pomysł, żeby wykorzystać ideę z tej fotki, która Ci się też podobała

Anitka-wneka-panelowa.jpg Chodzi mi o to, żeby podziały paneli zginęły we wzorze. Ramę można zrobić z Oraca i pomalować na kolor płytek na kominku.

Anita nie robisz sobie przy oknach w suficie takich luk na schowany karnisz?to fajne roozwiązanie.

Co do składanych systemów,to podobno włąsnie Hettich jest niezawodny,ale też nie tani.Ma go u siebie Hazelka .Robił jej nasz wspólny kuchenny.Poza tym co do składanych systemów trzeba wziąć pod uwagem sposób montażu,bo one są pomiędzy dwoma pokojami ,a nie do szafy,czyli trzeba zwrócić uwagę ,gdzie jakieś listwy czy zawiasy są

Pesteczko jesli chodzi o system składano- przesuwny to problem jest patrzac na Twój rysunek na prawa cześć która jest składan bo tak musze min 30cm sciany zostawic i po złożeniu nie " położy" mi się ten panel na ścianie.

Poza tym znów wchodzi w gre wneka na szyne przesuwna od strony salonu.Więc chyba odpada.

Ale druga foci CUDNA!!!!!!! Wtedy 3 panle po 70 cm i jest git.

Zdjęcia szukam...

Anita nie robisz sobie przy oknach w suficie takich luk na schowany karnisz?to fajne roozwiązanie.

Co do składanych systemów,to podobno włąsnie Hettich jest niezawodny,ale też nie tani.Ma go u siebie Hazelka .Robił jej nasz wspólny kuchenny.Poza tym co do składanych systemów trzeba wziąć pod uwagem sposób montażu,bo one są pomiędzy dwoma pokojami ,a nie do szafy,czyli trzeba zwrócić uwagę ,gdzie jakieś listwy czy zawiasy są

o witam kolezankę!;) Basiu masz racje trzeba zwrócic uwage na zawiasy bez watpienia;)

Co do luk na karnisz to w sypialni ma byc taki panel tzw nawis. Natomiast w jadalni chyba nie wyjdzie bo na prawą cześc przy oknie bedzie sie skladał panel drzwiowy wiec odpada. Albo najwyzej dorobie potem jak bede robiła zabudowe na panel to jakos to polacze wtedy.

Anita a mnie się wydaje ,że te drzwi powinny być podzielone najwyżej na 4 części,ile tam masz szerokości to przejście.Dwa skrzydła na jedną stronę,dwa na drugą.Poza tym nie wiem czy da się podzielić na 5 ,czy 6 ,może się da ,ale za jakie pieniądze.Przy podziale na 4 ,masz i tak dwa razy jeden system.Podzwoń i dowiedz się jak można.Tylko wyjaśnij ,że nie jest to wejście do szafy tylko między pokojami.Bo niektóre systemy składane mają system jezdny na dole,ale nie w podłodze tylko ,jakby na dole szafy,

Basia ma rację z tym systemem jezdnym. Warto to wziąć pod uwagę zanim położysz podłogę. Może da się go – jeśli trzeba będzie taki system zastosować – wyrównać z poziomem podłogi.

Albo zrobić tak, jak ja wykombinowałam do naszej garderoby. Drzwi są na szynie zawieszone i nie mają rolek na dole. W podłodze zostawiliśmy rowek i dolna krawędź chowa się w nim na jakieś 1,5 cm. Zbiera się tam kurz oczywiście, ale nie ma szpary jak są zamknięte.

Basiu, Kasiu, wszystko fajnie tylko jak ja to zaplanuje przed podłoga jak ja w miejscu systemu mama teraz sciane/

Basiu a co do ilosci skladan to bedzie na 3 ale wszystko bedzie sie skladac na sciane w pokoju kominkowym bo od salonu niewiele powalcze ze wzgledu na ekran

Pani Anito,

Przykro mi, że otrzymana przez Panią lampa nie spełniła Pani oczekiwań. Staramy się, aby sprzedawane przez nas produkty były zawsze najwyższej jakości, tym bardziej mi przykro, że w tym przypadku ma Pani zupełnie inne odczucia.

Jeśli chciałaby Pani zwrócić towar wystarczy do nas napisać na adres [email protected], a nasz dział obsługi klienta zorganizuje kuriera po odbiór towaru i sprawnie przeprowadzi Panią przez całą procedurę zwrotu.

Jeżeli nadal szuka Pani lampy, serdecznie zapraszamy na Westwing. Już 14.03.2013 r kampania z hiszpańskim oświetleniem marki – Carpyen, a 15.03.2013 r. startuje kampania z równie pięknymi lampami marki Sotto Luce.

Oczywiście, w razie jakichkolwiek pytań czy wątpliwości zachęcam do kontaktu z nami pod numerem telefonu (22) 290 3000, zawsze chętnie udzielimy niezbędnych informacji i poznamy Pani opinię!

Pozdrawiam

Ewa

Westwing.pl