Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

100 pomysłów na minutę na przebudowe domu;)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Basiu, jak już tu jestem to napiszę. Może Anicie też się do czegoś przyda.

Wpisz w google „Presotto” – to włoska firma meblarska wyspecjalizowana w zabudowach ścian. Wyskoczy masę zdjęć. Mają galerię na Flickr. Widziałam tam kilka świetnych pomysłów na zagospodarowanie ściany i od razu pomyślałam o Twoim przedpokoju z szafą.

Cegłę trzeba impregnować koniecznie po pierwsze żeby zabezpieczyć przed brudzeniem i żeby się nie pyliło. Są zasadniczo dwa preparaty. Jeden daje efekt tzw. mokrej cegły, więc kolor jest intensywniejszy.

U Anity jest chyba jeszcze coś poza impregnatem. I to zmieniło kolor na, moim zdaniem, znacznie korzystniejszy.

Zegar chcesz taki ażur jak ten na ostatniej wizualce ode mnie? Będzie pięknie.

A taki kiedyś, jak dotrę do okolicznego kowala artysty, 2 wsie ode mnie, to sobie taki zrobię – wywalę obudowę tego co mam.

ZEGAR_miedziany.jpg

Anita, a mnie się podoba, nawet bardzo. Na tym ostatnim zdjęciu wygląda rasowo, jak cegła powinna wyglądać. :yes: Była zbyt pomaranczowa. Teraz jest SUPER :D

:D hmmm a ja nadal sie do jej nowego koloru nie moge przyzwyczaic choc tamta tez wydawała i sie zbyt pomarańczowa wiec może juz nie bede nic kombinowac, bo myslałam ze pociągne ja olejem wydobywając kolor

a myślisz,że cegłę trzeba impregnować?zstanawia mnie jednak tak duża zmiana koloru,chyba że zdjęcia trochę przekłamują

Basiu ja mam starą cegłę naturalną, po zafugowaniu była wytrawiana kwasem i może to spowodowało zmiane kolorku;) impregnowana była impregnatem silikonowym do takich wyrobów ktory mial nie powodować błyszczenia-tego nie chcialam. Nowy kolorek jest fajny ale nie spodziwalam ze az tak sie zmieni.Myslę ze bez zastosowania kwasów tak by sie nie stało. Co do fugi to nie wiem. Wujek kupował w casto 7kg ze stegu bo zapomniałam zmówic na elkamino ale wygląda bardzo naturalnie jak zaprawa cementowa;)

Zegar zakupie niebawem, jakos mi sie nie pali, mam tyle załatwien i wydatków ze narazie nie mysle ale moze dla pewnosci zrobie to niebawem;)

Basiu Ty każesz kopać sie po tyłku a ja Tobie zazdroszcze kuchni i tego ze to z nia jest mnustwo decyzji zwiazanych. ja nad piekarnikiem i mikrfala widzialas ile debatowałam a gdzie reszta sprzetu, uchwyty i dodatki....

Dziś mój mąz ma zmieniac elektrykę w pokoju kinowym żeby w przyszłości mozna bylo zrobic przejscie i w zwiazku z tym zastanawiam sie czy warto.

Kurde narazie bedzie to smiesznie wygladac taka asymetria a w sumie to nadal nie wiem z czego to zrobic i jak te panele maja sie skladac i przede wszystkim kto i za ile mi to zrobic....

POMOCY może zostawic jak jest?

Anita, to ja tak ściągam. Sorry. Nie chce Ci proponować czegoś co nie będzie fajne. Ale już tuż tuż wrzuce Ci co wymyśliłam.

Kasiu co sciagasz?, nie rozumiem:D Nic nie mówie ze to nie fajne tylko boje sie ze koszty i jak nie bede wiedzila do kogo sie z tym udac i jak wytłumaczyc to bedzie babol i gozej niz gdyby zostały dwa osobne pokoje a nie chce chłopkom dokladac bez sensu roboty. Ratuj mam 30 min na decyzje;)

Czas Anitko - przeciągam z czasem :(

Chcesz już wiedzieć ? Musisz ?

Wg. mnie to jest tak:

1. trzeba wykuć odpowiednią dziurę w ścianie i ją wykończyć jak tę między kuchnią i salonikiem-jadalnią;

2. różnicę poziomów można zrobić robiąc ładny nawet bardzo niziutki stopień. To może być tak jak tu

Wykonczenie otworu na drzwi.jpg Przy okazji – ładnie wygląda taka drewniana oprawa otworu.

3. płaszczyzny drzwi montuje się tym samym systemem jak w szafach więc to nie jest jakiś problem;

drwi-sciana_skladane.jpg

Anita, to są właściwie jedyne rozsądne fotki jakie znalazłam. Czy to wystarczy Ci na razie żebyś sobie wyobraziła co i jak?

Kasiu wiem tyle ze

próg spokojnie moge zrobic delikatny wukonczyc przejscie tak jak mówisz tez choc pomiedzy kuchnia a jadalnia to juz ciezka bo po jednej stronie cegła po drugiej witryna od kuchni wiec moze pokusze sie kiedys tylko belke u sufity obudowana drewnem ale to mniej wazne.

a ten sysyem składany może sie schowac po stronie pokoju kominkowego na scianie koło okna tarasowego? da sie tak bo p tym zdjeciu wnioskuje ze po złożeniu on zajmie miejsce w przejsciu

Z tym składanie jest oczywiście tak jak mówisz. musi trochę zająć. Ale pamiętam, że rozważałaś 3 czy 4 płaszczyzny składane na ścianę okienną w stronę kominkowego. To znaczy, że grubość będą miały niezbyt dużą, bo przecież nie mogą być grubsze od normalnych drzwi. A szerokość po złożeniu też się częściowo schowa w grubości ściany. Bo ja bym je zamontowała tak, żeby licowały się z ścianami po bokach od strony kinowego. Wtedy od kominkowego byłaby po ich zamknięciu fajna wnęka.

NA tych fotkach z cegłami widać kawałek belki i aż się prosi o obłożenie dechami.

A podglądałaś domek Agi75

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212694-niedoko%C5%84czone-wn%C4%99trza-agi75

Ona ma cały sufit zrobiony z sosny. Domek ma też bardzo fajną elewację. Pomyślałam, że Ty mogłabyś podobnie wykończyć.

Basiu, jak już tu jestem to napiszę. Może Anicie też się do czegoś przyda.

Wpisz w google „Presotto” – to włoska firma meblarska wyspecjalizowana w zabudowach ścian. Wyskoczy masę zdjęć. Mają galerię na Flickr. Widziałam tam kilka świetnych pomysłów na zagospodarowanie ściany i od razu pomyślałam o Twoim przedpokoju z szafą.

Cegłę trzeba impregnować koniecznie po pierwsze żeby zabezpieczyć przed brudzeniem i żeby się nie pyliło. Są zasadniczo dwa preparaty. Jeden daje efekt tzw. mokrej cegły, więc kolor jest intensywniejszy.

U Anity jest chyba jeszcze coś poza impregnatem. I to zmieniło kolor na, moim zdaniem, znacznie korzystniejszy.

Zegar chcesz taki ażur jak ten na ostatniej wizualce ode mnie? Będzie pięknie.

A taki kiedyś, jak dotrę do okolicznego kowala artysty, 2 wsie ode mnie, to sobie taki zrobię – wywalę obudowę tego co mam.

[ATTACH=CONFIG]183167[/ATTACH]

Pestko podaj link,bo ani na ich stronie nie umiem doszukać sięzdjęć,a na tym flickr to już wogóle nie wiem o co chodzi

Z tym składanie jest oczywiście tak jak mówisz. musi trochę zająć. Ale pamiętam, że rozważałaś 3 czy 4 płaszczyzny składane na ścianę okienną w stronę kominkowego. To znaczy, że grubość będą miały niezbyt dużą, bo przecież nie mogą być grubsze od normalnych drzwi. A szerokość po złożeniu też się częściowo schowa w grubości ściany. Bo ja bym je zamontowała tak, żeby licowały się z ścianami po bokach od strony kinowego. Wtedy od kominkowego byłaby po ich zamknięciu fajna wnęka.

Kasiu jeśli chodzi o grubość to rozumiem ale nie wiem o co ci chodzi z tą wnęką i gdzie to ma sie skłądać na kinowy jak od strony kinowego po bokach mają być głośniki.

A tak wogóle to myślimy z mężem wywalić tą scianę jednak teraz bo potem to chyba nikomu bałąganu nie bedzie sie chciało tego potem zrobic . Co sądziśz?

Z drugiej strony jak zrobimy teraz te panele to mamy niewykorzystane dwie sciany od strny kominka i sypialni.

Błagam Cię jeśli masz czas srób jakis rysunek z tymi panelami i wykonczeniem bo wszystko wiem tak mniej wiecej a nic dokłądnie

Kasiu ja chciałabym żeby ściana z paneli po rozłożeniu była w miejsce starej ale panele po złożeniu były tylko po stronie kominkowego ale o ile dobrze widze to szyny przy suficie musiałyby isc w podwójnej lini tak jak tu: http://www.viele.pl/sciany_mobilne_images/realizacje_usm_viele/przesuwne_sciany_mobilne_real31_03.jpg a to niezbyt ładnie wyglada.

Ja myslałam raczej o czyms takim http://www.lssystems.pl/cms/pub/uploadimages/popup/thumbs/landbrugscenter_fyn_312_164.jpg ale wtedy o ile dobrze myslę pół panelu jest po stronie kinowego i pół po stronie kominkowego pokoju a cel jest taki zeby panele po złożeniu chowały sie calkowicie we wnece0 czy da to sie osiagnac?

Bo jesli nie to może chrzanić to:D zostawic jak jest bo mozna gorzej zrobic

Edytowane przez anitka89