Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

100 pomysłów na minutę na przebudowe domu;)

Recommended Posts

Płytki-cegielki w kuchni połóż na jeden z tych dwóch sposobów

KITCHEN-01.jpg KITCHEN-02.jpg

Ledy pod półkami, rozumiem? To dobry pomysł. U mnie długo były ledy pod samym sufitem nad blatem przy oknie i było bardzo dobrze jeśli chodzi o ilość światła.

Poza tym nie musiałam gasić, bo one prądu biorą tyle co nic.

Edytowane przez pestka56

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Basiu, ja dziś znów w ogrodzie. wycinam dzikie pędy i bawie się w formowanie krzewów.

co do oswietlenia: ja tez nie lubie plaonów i własnie chyba dlatego tak kombinuje;)

Nie moge niestety decyzji odwlec bo w sobotę bedą robić sufit podwieszany i trzeba wiedziec co i jak. A co do funkcji to kinowy bedzie teraz teraz sypialnią. I co teraz?

Jak sufit podwieszany, to chowaj w nim te punkty świetlne.

Jak sufit podwieszany, to chowaj w nim te punkty świetlne.

Sufit jest podwieszany a dodatkowo myslałam jakby jeszcze raz go podwiesic w formie takiej podkowy: cos jak na tym zdjęciu:

http://i.deccoria.strefa.com.pl/files/60059/96484/6d4e176d7f2a5627f0af5367db5660a1.jpg tylko nie zostawiac tego miejsca pod supitem na led bo podobno kurz tam okropnie sie zbiera ale całkowicie to zamknac i utworzy sie taki schowek. Ja pod projektorem jeszcze bede miala dodatkow 2 kinkiety

Podoba mi się ten podwójny sufit.

Na tym zdjęciu tam widać tylko płytką wnękę pomiędzy sufitami. pomalowano tam na ciemny szary, żeby wydawało sie się, że jest głębiej.

Zdecydowałaś już jakiego koloru półki zrobisz w kuchni? Może białe i ciemniejszą ścianę?

Szare cegiełki są jaśniejsze od płytek podłogowych. Blat dobrałabym do tych cegiełek. Ścianę dobrałabym kolorem do podłogi.

Na takim tle białe szafki, półki, srebrny-stalowy okap i lodówka byłoby stylowo.

Kasiu mnie tez bardzo podoba sie ten sufit i chyba taki bedzie;) Czyli kształt U, delikatna wneka w ciemniejszym kolorze a i spróbuje poprosic tak żeby ta zabudowa od strony okna odrazu chowała karnisz bo inaczej nie bedzie nad oknem juz na niego miejsca. A jak myślisz ile wzdłuz kazdej sciany takich oczek ledowych dac?

Półki w kuchni beda białe a cegiełka nie wiem czy jest jasniejsza czy ciemniejsza od podłogi. A ty ja widzialas?

Farbe mam kupiona na sciane. To becers light grey i on powinien byc taki cos jak płytki albo delikatnie jasniejsza. bedzie stylowo postaramy się o to:D

Rozmawiałam ze stolarzem: prawie wszystko dograne prócz frontów. Dla niego żaden problem wylakierowac taki czy inny front. Wiec mogę miec podobny do tego Basi czy Beaty tez z przecieciami na szufladach jak u niej:D lub ten : dscf3816.jpg

potrzeba głosowania, pomóżcie :cool:

Bardzo sie ciesze ze wróciam do pana Pawła. Dla tego goscia nie ma rzeczy niemozliwych:D

Edytowane przez anitka89

Beata też ma takie ukośne zacięcia o ile pamiętam. Mnie się u niej podoba, że fronty z szufladami nie mają poziomych podziałów robionych ramkami. Wyglądają jak całe drzwiczki przecięte na pół.

Głos na fronty Beaty :yes:

W kuchni mam teraz malutkie ledowe zwisy co 70 cm – 3 sztuki nad blatem podokiennym. One są w tych samych miejscach, gdzie początkowo żarówki ledowe były pod samym sufitem (wys. ścian w kuchni 265 cm). Było wystarczająco oświetlone nawet przy wygaszonych innych światłach, ale ledy były silniejsze niż te obecne.

Płytki szare - usiłuję sobie przypomnieć ich kolor. Szukałam też w necie, ale jakoś nie znalazłam. Po prostu już nie pamiętam. Wydaje mi sie, że one były sporo jaśniejsze od Twojej podłogi.

Ja bym celowała kolorami tak:

1. podłoga + ściana – szary podłogi to kolor bazowy i do niego dopasowujemy kolor ściany, żeby były jak najbliżej;
  2. płytki i blat – druga para jak najbardziej zbliżona do siebie kolorem.

Kasiu wszystko na tak jesli chodzi o kolory-zgadzam sie z toba.

Co do frontów to przeciecia na kazdym wzorze fronta moze zrobic zarówno na Beaty jak i na tym jego prostym. wiec tu jest kwestia do zastanowienia. A jesli front Beaty wziasc to jaka witryna do tego? te szprosiki pasuja?

Szprosiki też musiałyby mieć takie ukośne zacięcia i tylko poziomy podział drzwiczek najlepiej równo z poziomem półek w środku. Bo jak zrobisz szkło bez podziałów to i tak będą widoczne półki poprzecznie. Nawet jeśli dasz też półki szklane.

Dobrze myślisz, bez pionowych podziałów.

Gzyms może być prosty, albo lekko ukośny, żeby nawiązywał do tych zacięć na frontach. Nie wiem. Trzeba przemyśleć.

A może jeszcze inaczej. Zajrzyj do ORACa. Oni mają takie łukowate. Coś mi się wydaje, że takie kształty byłyby najlepsze. Tylko wtedy musiałabyś kupić u ORACa i dogadać ze stolarzem odległość szafek od sufitu, żeby ładnie zagrało.

listwa_gzymsowa_gladka_sztukateria_orac_decor_kolekcja_orac_luxxus_c990.jpg220_220_productGfx_6f7201b77dae54c65aa9c6e1d762f4f1.jpg220_220_productGfx_6aa04ae329ca24fc51ca640184038df2.jpg

listwa_gzymsowa_gladka_sztukateria_orac_decor_kolekcja_orac_luxxus_c990.jpg

220_220_productGfx_6f7201b77dae54c65aa9c6e1d762f4f1.jpg

220_220_productGfx_6aa04ae329ca24fc51ca640184038df2.jpg

Anita,

świetne są te reflektory - nowoczesne i uniwersalne, wg mnie ponadczasowe!

Sharlotko, ostatecznie okazało sie ze nie moge dac tych reflektorków bo sufitu az tak nisko nie da sie podwiesic nad całościa pokoju bo to stranie go przytłoczy i ostecznie bedzie taka podkowa obnizona o 7 cm z KG wkoło pokoju która ukryje oczka ledowe i ekran projekcyjny;)

Jakość reflektora do końca nie powala ale plekse włożona pomiędzy tą ramke aluminiowa można by zastapić szkłem to już by lepiej wyglądało,

i ta ramke pasowałby tez udoskonalić bo to taka " karteczką wsuwana z cienkiego aluminium czy czegos.

Za ta cenę moze być. a i łańcuszki przy nóżkach mogłyby byc dłuższe wtedy jakby szerzej można było ja rozstawic to byłaby stabilniejsza zdecydowanie ale to też sama przedłuże.