Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

100 pomysłów na minutę na przebudowe domu;)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Witam po długiej przerwie.

Jestem winna wyjasnienie ze tu nie zagladałm chodz mieszkam i mam dokończona kuchnie.

1) pierwszym z pasma ostatnich nieszcześc to ochydnie wyfugowane płytki mugaty. Fuga rozrobiona była w zbyt małej ilości wody wiec terz cały czas po przetarciu szmatą wymywa sie. Jednym słowem trzeba wszystko wyciąć i wyfugować po bożemu. mój mąż obiecał że to zrobi tylko nie ma czasu. powiedziłą że napewno w tym roku kalenarzowym to bedzie. Na dodatek zamiast zwieczenie płytek od góry wykończyć silikonem to zrobil to ta własnie pól sucha fuga a ja przy sprzątaniu najnormalniej rozmażgałam ja na ścianie. BRAK SŁÓW popostu:bash:

2) Po drugie od dłuższego czasu obserwowałam niepokojace podnoszenie ie korka na styku płytek kuchennych i podłogi w salonie. Kiedy wysadziło go dość mocno wezwałam Pana majstra który wyciął parkiet na szerkość fundamentu który był pod parkietem . Najprawdopodobniej przez to ze nie był on zaizolowany wciągnał wilgoć i zaczeło wyginac parkiet. W miejscu wycięcia beda płytki z kuchni ale wczesniej musimy jeszcze "odciąć fundament " od wylewki na reszczie salonu zeby nie wywaliło do góry całości razem z betonem.

3) kupiłam najnowszy numer Muratora i co widze: wywalony artykuł na temat montazu okien i na co zwrócic uwage przy ich wymianie. ja oczywiscie przeoczylam fakt ze na całej elewacji ma byc dokładany styropian bo jest tylko 5 cm i w związku z tym wychodzi ze okna sa zamontowane we wnece bagatela 21cm :bash: oczywiście na poddaszu jest opcja zeby je przsunac i w sumie daloby sie to tez zrobć z oknem przesuwnym w salonie ale juz w kuchni wiaze sie to ze sztukowaniem blatu a w sypialni z wymiana parapetu drewnianego.

Zatem ma pytanie. Czy przeswać tylko okna na górze( nie bedzie to wygladac dziwnie?) przesuwac wszystkie oprócz kuchni czy ja radzicie? Prosze o pomoc bo to kolejny temat który nie daje mi spać.

Z osobisych tematów to dziś zwolniłam sie z pracy wieć pewnie teraz bedę częściej zagladac na fm.

Ścisma mocno :hug: wszystkich którzy czasem do mnie wpadają

Hej Kasiu. Jak żyjesz? Gazetke pusciłaś już do druku? jutro zrobie wszystkie zdjecia. płytek podłogi i okien. Sama zobaczysz. Przeszkadzać moze i nie ale z zewnatrz wygląda troche jakby oczy sie komus zapadły;p pewnei bedziesz moja wyrocznia w tym temacie wiec predko to jutro obfoce. :lol2:

I ostatnia bolączka CZY PRZESUWAĆ OKNA bliżej zewnętrznej krawedzi sciany?

pokazane okna na górze sa juz docelowo ocieplone tyle ile ma być. Nieduzo bo 10 cm ale mur ma ponad 50 cm wiec wiecej chyba niepotrzeba.Czy Waszym zdaniem Te okna wygladajabardzo zle tak zapadnięte do środka?czy ma to duzy wpływ na dostep swiatła do pomieszczen?

http://imageshack.com/a/img834/5589/utvu.jpg

http://imageshack.com/a/img703/7089/rn1y.jpg

http://imageshack.com/a/img703/4946/sbkf.jpg

http://imageshack.com/a/img37/5504/cyqa.jpg

http://imageshack.com/a/img585/8961/afzy.jpg

Edytowane przez anitka89

Na tej wolnej scianie: http://imageshack.com/a/img543/3331/l2hf.jpg planuję tą półkę na talerze z Ikei: http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/stenstorp-poka-na-talerze__0137983_PE296876_S4.JPG

ale to dopiero po wymianie mikrofalówki na samsunga. Wtedy okaże sie jak otwwiera sie mikrofalówka i czy zbytnio nie będzie oijac o ta półke bo ona ma 12 cm grubosci. Po bokach byłoby po 20 cm wolnego miejsca. Jeśli nie wejzie to alternatywnie myslałąm o poiweszeniu np tej blachy z poster plate:

http://posterplate.pl/gfx/thumbs/1375370989.51.jpg

lub zrobieniu w ramie tablicy magnetycznej

Edytowane przez anitka89

Anita,ja bym okna zostawiła,może i teoretycznie było by więcej światła ,ale czy aż tak zauważalnie.Źle to dla mnie wogóle nie wygląda.

Kochana płytki w kuchni co rewelacyjne!!!!!!co to za kolor?mat? czarny? Jezu jak pięknie te kafelki wyglądają na ścianie i podłoga szara też.

Z drewnianą sobie na pewno poradzisz,tak niestety bywa.Gratuluję kuchni

Mówiłam, że zdolna bestia z Ciebie Anita :yes:

Jak Basia chwali, to znaczy, że tak jest :D

Mnie się też podoba.

Męczyłaś i męczyłaś, ale wszystko pasuje i jest nietuzinkowo. Tylko tak dalej :)

A okien nie ruszaj. Wyślę Ci na maila fotkę elewacji i coś co kiedyś możesz wewnątrz zrobić z oknami. Jeśli Ci się oczywiście spodoba .

Półkę na talerze - jeśli się zmieści – daj raczej tu b0sv.jpg Na ścianie przy oknie.

Tam nie pasuje mi jakoś. Przy wejściu i koło lodówki. Może przeszkadzać, a poza tym nie ma uzasadnienia.

Pasowałyby u Ciebie w oknie kuchennym shuttersy. Nie rolety, czy zasłonki i pierdółki. Shuttersy niestety drogie. Magda34 wie coś o tym.

Anita,ja bym okna zostawiła,może i teoretycznie było by więcej światła ,ale czy aż tak zauważalnie.Źle to dla mnie wogóle nie wygląda.

Kochana płytki w kuchni co rewelacyjne!!!!!!co to za kolor?mat? czarny? Jezu jak pięknie te kafelki wyglądają na ścianie i podłoga szara też.

Z drewnianą sobie na pewno poradzisz,tak niestety bywa.Gratuluję kuchni

Basiu pochwała z ust kobiety która storzyła tak piekny dom to naprawdę zaszczyt, dziekuję:wiggle:

co do płytek to wiem ze w nazwie miłay metal mania ale dokładnie nie wiem musze znajść fakturę

Mówiłam, że zdolna bestia z Ciebie Anita :yes:

Jak Basia chwali, to znaczy, że tak jest :D

Mnie się też podoba.

Męczyłaś i męczyłaś, ale wszystko pasuje i jest nietuzinkowo. Tylko tak dalej :)

A okien nie ruszaj. Wyślę Ci na maila fotkę elewacji i coś co kiedyś możesz wewnątrz zrobić z oknami. Jeśli Ci się oczywiście spodoba .

Kasiu bardzo dziekuję za miłe słowo, nawet niewiecie ak jest mi ono ostatnio potrzebne, dziękuje. Co do ikien to juz nie mogę się doczekać, że można z tego robic atut, czekam niecierpliwie:hug:

Półkę na talerze - jeśli się zmieści – daj raczej tu [ATTACH=CONFIG]243858[/ATTACH] Na ścianie przy oknie.

Tam nie pasuje mi jakoś. Przy wejściu i koło lodówki. Może przeszkadzać, a poza tym nie ma uzasadnienia.

Pasowałyby u Ciebie w oknie kuchennym shuttersy. Nie rolety, czy zasłonki i pierdółki. Shuttersy niestety drogie. Magda34 wie coś o tym.

Co do pólki to jakoś na tej scianie wydawało mi sie byc pusto i pomyslałam ze tam polka mogłaby np na winka słuzyc. na scianie obok pólek to raczej zagraci po za tym tam jest na styk 70 cm od polek do okna. a shutersy to chyba potrzebują miejsca bo obu stronach okna a ja po prawej mam witrynke i po ichotwarciu nie mamiejsca na blacie a zamkniete niestety zabieraja dośc sporo switła czego nie chcę. chyba jednak na rolecie rzymskiej musi stanać ale najwyżej na takiej bez wzorów tylko gładkiej białej.

Czy zatem na tej scinie kolo piekarnika dać tablice czy blachę to najwiekszą?

Edytowane przez anitka89

Anito, ale przepięknie wyszła kuchnia :yes:

Czarne cegiełki dodały jej niesamowitego efektu - kompletnie inna kuchnia niż sobie wyobrażałam. Jest ŚLICZNA.

Ładne frezy na frontach, świetny gres na podłodze, ale czarne cegiełki po prostu zapierają dech w piersiach. Nie dziwię się Basi, że chce targać swoje cegiełki :lol2:

I super wyglądają podwójne póki obok okapu. Pestka kiedyś u mnie o tym wspominała. U Ciebie to wyszło pięknie :yes:

Tej białej półeczki nie dawałabym nigdzie :no: Chyba, że masz jakiś fajny pomysł na to co w niej umieścisz?

A nie myślałaś o pomalowaniu tej ścianki obok wysokiej zabudowy farbą tablicową? Nawet nie całą, ale np. spory prostokąt tablicowy. Jeśli dorzucisz farbę magnetyczną to będziesz mogła z niej korzystać na dwa sposoby. Będziesz mogła zmieniać napisy zgodnie z nastrojem, porami roku, stanem uczuć :).

Życzę by były tam same uśmiechy i życzliwości.

Byłaś u mnie więc wiesz, że ja też mam doła zonkowego, ale mam też świadomość, że w życiu są poważniejsze problemy niż nierówna płytka :). Masz piękną kuchnię. Podłogę da się naprawić, fugi wymienić, a okna zostaw gdzie są :). My też tak mamy, bo kiedy montowaliśmy 4 lata temu, to o montowaniu w ociepleniu dopiero ćwierkały ptaszki, a firmy śmiały się z "muratorowych" mądrości :).