Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

100 pomysłów na minutę na przebudowe domu;)

Recommended Posts

Anita, jak chcesz mieć podłogę wypieszczoną do granic, to powinnaś zrobić tzw. odświeżanie po roku. Ja swojej już 3 lata nie maziałam olejem i tylko mi się bardziej podoba. Wygląda naturalniej i to zarówno jasna sosna w garderobie, jak bejcowana na orzech w salonie.

Myślę, że po roku dobrze jest położyć warstwę odświeżającą, dla wzmocnienia, bo olej (olejowosk jeszcze bardziej) twardnieje. Potem jednak sprawa jest do uznania, wedle własnego widzi mi się.

Na schodowym i u Julianny było ostatnio dużo o olejach i olejowoskach.

Twoja podłoga wyszła świetnie i jeśli chodzi o kolor i dzięki tym różnym deskom. Jak rozmawiałyśmy o tym, bardzo mi się od razu podobał ten wybór mieszania wielkości.

Link w stopce - wejdż w edycję sygnatury. wyselekcjonuj dokładnie tekst linku i napisz co chcesz, i zadaj wielkość kolor itp liter.

Lecę do ogrodu. reszta wieczorem.

Wiesz, że masz fajne pomysły :)

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć Anitko!

Masz bardzo przytulne wnętrza! Bardzo ładnie udało Ci się wszystko dopasować :) Elewacją domu się nie przejmuj, wg mnie można ją bardzo ładnie zaaranżować i zmienić optykę domu. Np. możesz zrobić z kamienia wyższą podmurówkę i optycznie go w ten sposób obniżysz.

My tak właśnie zrobiliśmy przy przebudowie naszego domku. Próbuję znaleźć jakieś zdjęcie, żeby to dobrze pokazać. Muszę aktualne zrobić ;)

http://img683.imageshack.us/img683/4695/dsc05664u.jpg

Tu trochę widać za ogrodzeniem o co chodzi ;)

http://4.bp.blogspot.com/-vl-Wv-i6GCg/U4SmxcKfuAI/AAAAAAAAAhs/7xlCIfmt-IM/s1600/IMG_0959.JPG

Czy jesteś w pełni zadowolona z podłogi olejowanej?Nie niszczy się, nie rysuje, nie plami???

Wszystko OK?

Sharlotka, ja też mam podłogę olejowaną, nawet w kuchni i uważam, że jest super. Nie jest porysowana i nie jest poplamiona. Wystarczy tylko zakonserwować olejem. A mój mąż to strasznie plami w kuchni :p

Basiu, dziekuję:hug: z Twoich ust to naprawdę pochwała. Pamiętam jak zaczynaliście przebudowe a ja wciąz podglądałam i marzyłam o takiej demolce ale w zadnym wypadku nie było to w zasiegu naszych mozliości finansowych. Masz piekny domek, tylko pozazdrościć. a co do elewacji musimy przemysleć do wiosny jak wyjsc z niektórych baboli. Jeśli możesz prześlij mi na prov cene waszego kaienia na elewacji i ewentualnie zdjęcia wstaw na watku

Basiu, a możesz mi napisać co to za drewno za elewacji? Ja odświeżam swoją elewacje na kupionym domu. Będzie trochę cegły, ale drewno bardzo mi się podoba.

Witam Cię jjana. Właśnie skonczyłam czytać cały Twój wątek. Naprawde pieknie mieszkasz.jestem ciekawa twojego domku z zewnątrz i elewacji czy możesz mi wysłać na priv?

Basia z tego co pamiętam ma na elewacji modrzew. wyszukaj w jeje wątku bo jak ja go czytałam to napewno było dokładnie podane. pozdrawiam

Basiu, a możesz mi napisać co to za drewno za elewacji? Ja odświeżam swoją elewacje na kupionym domu. Będzie trochę cegły, ale drewno bardzo mi się podoba.

Basia z tego co pamiętam ma na elewacji modrzew. wyszukaj w jeje wątku bo jak ja go czytałam to napewno było dokładnie podane. pozdrawiam

Tak tak, to modrzew - grube deski. Malowane impregnatem Tikkurila Valtti Expert (matowy impregnat do drewna wzbogacony woskiem). Pięknie się trzymają :)

• 2 weeks później...

Anitko, dotarłam w końcu, stopka pod postem niestety linkuje donikąd - zerkniesz, o co chodzi? I co? Byłam tu już - jestem tajniakiem;)

Cofam się w postach, coby być na bieżąco - widzę, że będziesz obijać krzesełka - czeka mnie najpewniej to samo. Bardzo ładna tkanina - wklej proszę efekt finalny:)

Edytowane przez _Chloe_

• 4 weeks później...

Wpadam zakomunikowac że nareszcie podłoga pomiędzy kominkowym a kuchnią została naprawiona. Było Cięzko bo poziomy sie nie zgadzały i wylewka na której lezy parkiet tez jest krzywa ale podnieslismy ostatni doklejany pas płytek minimalnie tak zeby mniej wiecej zrównac poziom, wkleilismy korek a różnice zostały zfrezowane. Jak sie przyjrzec miejscami korek wystaje minimalnie ponad poziom bo i płytki bananowate i podłoga krzywa ale grunt że nie ma listwy łaczeniowej!!!!:wiggle::wiggle::wiggle: całośc prezentuje się tak:

R93YHa.jpg

Xffq2A.jpg

9gOlY0.jpg

Edytowane przez anitka89

Listwy przypodłogowe ostały kupione i własnie sa malowane na biało razem z opaskami wkoło drzwi. ciekawe jak to bedzie grało z moimi kolorymi drzwiami i ościeznica;)

Listwy takie:http://www.drew-lux.pl/uploads/cacheimg/ed9f02a1a4b6640ac3158645572fb752.jpg Ja chciałam bardziej proste ale mój mąż o dzwo stwierdził ze te fajniejsze wiec nie miałam nic przeciw:)

Korci mnie,żeby zrobić wysę w kuchni ale potrzebuje miejsca na stół dla gości i biurko dla męża. O ile na stół w kominkowym mam pomysł o tyle na biurko już wogóle chyba ze jakoś miejsce przy wyspie fajnie zagospodarowac. Nie chce męza tak pozbawiać swojego konta ale obawiam sie z jak z wyspą bede czekać az bede w kominkowym miała jadalne a w obecnej sypialni salon co równa sie z wykończeniem góry;) to juz kuchnie sie zniszczy i tyle z tego bedzie dlatego może macie jakies pomysły? Wrzucam jeszcze troche zdjęc jak nam sie obecnei mieszka i to moze pokaze gdzie co jest teraz. Aha nie upieram sie ze musi byc bourko to co teraz moze byc cos mniejszego plus jakiś regał mały nadrukarke i pare szpejów:rolleyes: