Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

100 pomysłów na minutę na przebudowe domu;)

Recommended Posts

Ostatnia fotka, to odpowiedź na nieustawne :rotfl:

A na przed ostatniej wspaniała rozsuwana ściana. Podłoga ma genialne połączenie materiałów i ładna wyspa.

No, no :yes:

Na 2 pierwszych jest piękny kolor podłogi, a na 3-cim boski stół.

Anitka :wiggle:

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dokładnie tak Kasiu na przedostatnim urzekło mnie połącznie podłogi, wyspa i ta ściana. Drzwi ma obłędne, ale z realizacja to już gorzej. A co do " nieustawne" to wcale bym nie przypuszczała że to takie nieustawne. ja nie widze u siebie sofy na środku w tak wąskim salonie i jeszcze obok kominka. na przejście juz miejsca nie zostanie. Tym bardziej śni mi się taki ogroooomny naroznik przed projektorem. Podłoga na 1 zdjęciu cudna prawda? to chyba łupek ale do mojego domku mam wrażenie że za ciemna bo zrobie norkę. Kasiu a może podpowiesz mi jakiś program, prosty w obsłudze do robienia wizualek? Bo przez to nic nie działam.

Anitka, wujek google ma taki bezpłatny program - Google Sketchup. Jest w wersji bezpłatnej i płatnej. Zdaje się, że Julianna się nim posługuje. Jest intuicyjny i szybko się nauczysz. Poza tym są do niego świetne tutoriale video do nauki.

Generalnie działa tak, że importujesz do programu plan i na nim budujesz ściany, sufitu, piętra, wstawiasz okna itd. Taki rysunek jest trójwymiarowy. Możesz go obracać, zmieniać światło i co tylko chcesz. Wszystko w skali oczywiście

Właśnie w Sketchupie zamierzam rozpracować Twój domek.

Tu zdaje sie jest wersja na Windowsy do pobrania bezpłatna

http://www.dobreprogramy.pl/Google-SketchUp,Program,Windows,12612.html

albo tu

http://www.sketchup.com/intl/en/download/index2.html

Edytowane przez pestka56

Prześliczne te fotki :yes: Gdzie je znalazłaś?

Anitka, a może schody na górę jak na tej 2-giej od końca.

Ja w Sketchupie też nie orlica. Jak mam większe kłopoty to moja Kaśka mi pomaga. A tak to robię sobie ściany, rozmieszczenie elementów architektonicznych i potem przerzucam do Photoshopa i mebluję, maluję i dekoruję. Dlatego zawsze pokazuję rysunki z widokiem tylko z jednej perspektywy.

Twój domek będę robić inaczej. Posłużę się elementami meblarskimi ze sketchupa. Pooglądamy jak to się układa przestrzennie i potem zrobię meblowanie jak zawsze.

Anitka popatrz na to wnętrze

Wnetrze_w_trzech_czesciach-01.jpg Wnetrze_w_trzech_czesciach-02.jpg Wnetrze_w_trzech_czesciach-03.jpg

Trochę trzeba ruszyć wyobraźnią, ale system jest podobny – wszystko kręci sie wokół słupa, jak u Ciebie wokół komina.

To jest układ na 3 części. Tam gdzie jest tu kuchnia, u Ciebie jest przedpokój. miejsce jadalni jest to samo. Na środkowej fotce po prawej u Ciebie byłaby kuchnia. Nie chodzi mi o to co jest na ścianach, ale o ustawienie kanapy. Ona prawie wypełnia całe pomieszczenie salonu.

Edytowane przez pestka56

Kasiu zazwyczaj inspiracje mam z tej stronki http://www.sadecor.co.za/. Wcześniej chyba Basiu pisałam kilka stronek z których zazwyczaj czerpie pomysły.a czasem to przypadek że cos kliknę:D Co do schodów to ten pomysł podsuwałam mężowi już dawno ale dla niego to ostateczność bo niewygodne, nie da sie nic wynieść no i dzieci jak będą po tym chodzić?;p a ja w sketchUpie ścianki i takie tam to już opanowałam ale Photoshopa nie ma i nie umiem;) a to w nim takie fajne rzeczy zapewne czarujesz. Już dreszczyk mam czekając na mój domek "zrobiony" twoimi rączkami.

Inspiracje super pasują do Nas. A powiedz mi czy kanapy od kominka bardzo daleko musi być?

Wtedy zamiast sciany byłaby kanapa albo krótszy bok naroznika a dłuższy pod oknem. Z boku kominek a naprzeciwko projektor. Niby to widze oczami wyobraźni ale wydaje mi się że jak odsunę narożnik od grzejnika to odejme głebokość kominka i odstęp od niego do kanapy to miejsca do siedzenia naprzeciwko projektora zostanie bardzo niewiele. Czy może sie mylę?

Fakt takie okrągłe schody w Waszym układzie nie sprawdzą się. I tak będą musiały być z dwoma spocznikami, jeśli mają być wygodne pozwalać swobodnie schodzić pod nimi do piwnicy.

Odległość jakiegokolwiek mebla od kominka zależy przede wszystkim od jego wielkości i siły z jaką grzeje, gdy szyba otwarta. U nas tapicerowany puf stoi nawet pół metra od kominka, gdy szyba zamknięta. Gdy ją otwieramy puf odjeżdża na metr od kominka.

Trzeba wszystko rozrysować i potem zrobić w trójwymiarze – wszystko będzie jasne.

.

Anitka o jakim projektorze piszesz? Wg. mnie powinien być za plecami. Może być pod samym sufitem. Ważne ile będzie od siedziska do ekranu. No chyba, że chcecie ekran z tylną projekcją.

hehheeheh chodziło mi o ekran,ale ciamajda ze mnie. a co "nieustawnych" to właśnie ten kominek troche burzy tu wizje wnętrza otwartego bo odleglość mebli od niego musi być jak będę w nim palić a sofy tak łatwo nie przestawie jak pufki;) chyba że ustawienie kominka zrobi się jakoś sprytnie że nie będzie tak wystawał na salon albo nie będzie tak blisko sofki.

Anitko,

Przepiękne inspiracje pokazujesz :yes: Pozwolisz, że niektóre zapiszę w swoich katalogach? Są bardzo bliskie moim ideałom :).

Widzę, że młot poszedł w ruch na dobre :D. Cieszę się bardzo i jestem spokojna o efekty, bo jesteś w fachowych, troskliwych rękach Pesteczki :yes:.

Ja niestety nie znam SketchUp'a :(. Działam w planerze Ikea :D

A o to Efekty wczorajszej pracy. w drugim pokoju tzn." tymczasowym salonie" została usunięta stara podłoga i legary. http://imageshack.us/a/img11/720/p1010320lr.jpghttp://imageshack.us/a/img600/1321/p1010319t.jpghttp://imageshack.us/a/img856/6601/p1010321k.jpg

Dziś muszę domknąć parę spraw: zamówić blachę na "podbitkę", wyjaśnić sprawę z naszym zamówieniem co do okien. Bo Pan który nam robił pomiar i wycene w firmie juz nie racuje i nie wiem czy przekazał nasze dane czy od nowa robota. I co najważniejsze wybór wkładu kominkowego. Bardzo zaintrygowały mnie wkłady PAMA polecone przez mądrą Kasię. Dziś poczytałam i chyba zdecydujemy się na DIABLO III http://pama-kominki.com/index.php/vmchk/Wk%C5%82ady-kominkowe-suche/DIABLO-III.html . ma bardzo dobre parametry, nieduzy wymiar co przy moim wielkim salonie ma znacznie;) i srednice wylotu spalin 18mm. A i to trzeba sprawdzić jakie przekrój komina jest w naszym staruszku. Czytałam też o dodatkowym wyposarzeniu jakim jest deflektor ( wydaje mi sie fajnym i przydatnym dodatkiem, ale podwójna szyba to juz duzy koszt więc chyba tylko deflektor weźmiemy.

Dziś przyjedzie mój znajomy żeby zobaczyć jak zrobić dolot powietrza z zewnątrz i może powie jaka średnica może być wylotu spalin.

Kasiu teraz przyszło mi na myśl że spytam czy można by było wstawić kominek zamiast sciany obok komina( zobacz na plan) rzut z kominem naroznym w scianie.jpg63443069.jpg tylko obawiam się że tego wkładu nie da sie tak przytulić z boku do komina bo to ściana nośna i trzeba będzie zostawić kawałek ściany do wstawienia szyny podtrzymujacej;( co o tym myslisz? boczna szyba nie będzie przeszkadzać tak w przejsciu? może to niedobry pomysł, ale szukałam jakiegoś wyjscia żeby kominek nie wystawał bardzo na pokoj i nie zabierał z jego szerokości.

Dziś muszę domknąć parę spraw: zamówić blachę na "podbitkę", wyjaśnić sprawę z naszym zamówieniem co do okien. Bo Pan który nam robił pomiar i wycene w firmie juz nie racuje i nie wiem czy przekazał nasze dane czy od nowa robota. I co najważniejsze wybór wkładu kominkowego. Bardzo zaintrygowały mnie wkłady PAMA polecone przez mądrą Kasię. Dziś poczytałam i chyba zdecydujemy się na DIABLO III http://pama-kominki.com/index.php/vmchk/Wkłady-kominkowe-suche/DIABLO-III.html . ma bardzo dobre parametry, nieduzy wymiar co przy moim wielkim salonie ma znacznie;) i srednice wylotu spalin 18mm. A i to trzeba sprawdzić jakie przekrój komina jest w naszym staruszku. Czytałam też o dodatkowym wyposarzeniu jakim jest deflektor ( wydaje mi sie fajnym i przydatnym dodatkiem, ale podwójna szyba to juz duzy koszt więc chyba tylko deflektor weźmiemy.

Dziś przyjedzie mój znajomy żeby zobaczyć jak zrobić dolot powietrza z zewnątrz i może powie jaka średnica może być wylotu spalin.

W miarę jak pisze, mnie przypominają się różne rzeczy. Twój dom ma już ileś tam lat. Trzeba poprosić kominiarza, żeby sprawdził komin. Jego stan wewnątrz może być taki, że trzeba będzie wstawić specjalny wkład – rura metalowa – żeby uszczelnić http://www.slupinski.pl/o_kominach.php .

Kasiu teraz przyszło mi na myśl że spytam czy można by było wstawić kominek zamiast sciany obok komina( zobacz na plan) [ATTACH=CONFIG]139559[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]139560[/ATTACH] tylko obawiam się że tego wkładu nie da sie tak przytulić z boku do komina bo to ściana nośna i trzeba będzie zostawić kawałek ściany do wstawienia szyny podtrzymujacej;( co o tym myslisz? boczna szyba nie będzie przeszkadzać tak w przejsciu? może to niedobry pomysł, ale szukałam jakiegoś wyjscia żeby kominek nie wystawał bardzo na pokoj i nie zabierał z jego szerokości.

Myślę, że takie ustawienie jest równie dobre, jak inne. Boczna szyba w niczym nie peszkadza.

Zamiast całego kawała ściany, można postawić słup.

Na tym planie zaznaczyłaś komin i lepiej widać o co chodzi. Czy ten biały kawałek – jakby wnęka od strony kuchni – to wlaśnie to co musi zostać ze ściany?

Teraz muszę już jechać do W-wy, ale jak wrócę naszkicuje na planie kilka pomysłów ustawienia tego Diablo III z boczną szybą. Porównasz z Twoim widzeniem

Kominek na zdjęciu bardzo ładny – Twój mógłby tak wyglądać :D

Kasiu jaki słup zamiast ściany? jesli chodzi o ścia

ne pomiędzy kuchnią to od strony okna zostanie ok 80 cm żeby przykryło szafki kuchenne od strony salonu a od komin który jest zaznaczony jeszcze min pewnie z 20 cm żeby wpuscic szyne. Teraz nie licząc komina sciana ma 100 cm długości i 36 szerokości ( zburzyc mogę ok 80)i zamiast niej wstawić wkład zyskując na szerokości pokoju. ( na planie to białe to kominek wstawiony w miejsce sciany) rzut z kominem w ścianie.jpg

jedyna rzecz jaka mnie niepokoi to fakt że Diablo z szybą boczną ma gorsze parametry niż Diablo III dlaczego?

Edytowane przez anitka89

Kasiu jaki słup zamiast ściany? jesli chodzi o ścia

ne pomiędzy kuchnią to od strony okna zostanie ok 80 cm żeby przykryło szafki kuchenne od strony salonu a od komin który jest zaznaczony jeszcze min pewnie z 20 cm żeby wpuscic szyne. Teraz nie licząc komina sciana ma 100 cm długości i 36 szerokości ( zburzyc mogę ok 80)i zamiast niej wstawić wkład zyskując na szerokości pokoju. ( na planie to białe to kominek wstawiony w miejsce sciany) [ATTACH=CONFIG]139591[/ATTACH]

jedyna rzecz jaka mnie niepokoi to fakt że Diablo z szybą boczną ma gorsze parametry niż Diablo III dlaczego?

Poczytam jak wrócę, z tym kominem i ścianą też :)