maksigi 28.07.2012 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 Prosze o poradę bardziej doświadczonych budowniczych bo może ja błądzę Buduję dom o powierzchni całkowitej ok 200 m włącznie z garażem w bryle domu. Zaplanowałem dla domu ogrzewanie podłogowe na całości. Plan ogrzania garażu (40 m2) jest założenie 2 metrowego grzejnika zasilanego tą samą temperaturą co reszta domu - tak tylko dla złamania temperatury Zacząłem sobie tak kombinować - a może ułożyć trochę rurek w garażu pod wylewką zamiast grzejnika ? Instalacja dosyć rzadko bo np co 35-40 cm. Może efektywniej i taniej ogrzeję garaż niż grzejnikiem ? W budowie na pewno bedzie taniej, a może w eksploatacji wbrew pozorom też co myślicie o takim ogrzewaniu garażu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 28.07.2012 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 Podłogówka ma pewną wadę - nigdy nie może zostać przemrożona. Czyli decydując się na nią już zawsze będziesz musiał ogrzewać garaż. Wszystko zależy według mnie od tego jaką chcesz mieć tam temperaturę w sezonie zimowym i czy ocieplasz garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 29.07.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Na pewno jak ocieplasz garaż, to go ogrzewaj. Moim zdaniem lepsze będą grzejniki, bo po co ogrzewać samochód od spodu. W ocieplanych garażach głównym problemem jest wilgoć, którą przywozi mokry samochód. Grzejniki dobrze sobie radzą z wilgotnym powietrzem, do tego możesz założyć głowice termostatyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 29.07.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Grzejniki dobrze sobie radzą z wilgotnym powietrzem, Raczej wentylacja a nie grzejniki. Zrób tam dobrą wentylację i daruj sobie grzejniki czy podłogówkę. Nie izoluj garażu od strony domu oraz podłogi. To w zupełności wystarczy do utrzymania dodatnich temperatur w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 29.07.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Raczej wentylacja a nie grzejniki. Zrób tam dobrą wentylację i daruj sobie grzejniki czy podłogówkę. Nie izoluj garażu od strony domu oraz podłogi. To w zupełności wystarczy do utrzymania dodatnich temperatur w garażu. Przy ocieplonym i nieogrzewanym garażu wentylacja nie poradzi sobie z wilgocią. Wiem coś o tym, bo właśnie z tym walczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 08.08.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Przy ocieplonym i nieogrzewanym garażu wentylacja nie poradzi sobie z wilgocią. Wiem coś o tym, bo właśnie z tym walczę. Coś mi się zdaje, że masz tam kiepską wentylację i stąd problemy z wilgocią. Grzejnik jaki byś nie wstawił może jedynie wspomóc wentylację i tyle. Sam w sobie wilgoci nie usunie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts