Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

woda z własnego ujęcia dla lajkonika

Yorey

Recommended Posts

Narodzie, mam wywierconą studnię, jakieś 10m od domu. Teraz tą studnię stanowi rurka jakieś 110mm średnicy, w niej siedzi taka ruska pompa zgrubsza przypominająca pocisk, ale rozumiem, że docelową w tą rurę (studnię) powinienem wrazić mniejszą rurkę (jakiej średnicy?), do tej rurki dołączyć jakąś pompę (hydrofor?) z jakimś zasobnikiem(?), za tym ew. filtr mechaniczny, ew. jakiś zmiękczacz (wyniki badania wody będę miał lada dzień) i dalej już woda pięknie popłynie rurami fi 25 i fi 20 do łazienek tudzież kuchni, dobrze kompinuję?

Debilem jestem totalnym w tych kwestiach, rury po domu mam już w znakomitej większości rozprowadzone, ale muszę teraz się przygotować do tego hydroforu - jaki model kupić, czym się kierować, czy i jaki zasobnik do tego powinien być? Jakiej średnicy dać tą rurę do studni?

Ten hydrofor wymyśliłem umieścić w piwnicy, a rurę ze studni poprowadzić pod strefą przemarzania - ma to sens? Poradźcie coś, Znawcy!

Edytowane przez Yorey

Narodzie, mam wywierconą studnię, jakieś 10m od domu. Teraz tą studnię stanowi rurka jakieś 110mm średnicy, w niej siedzi taka ruska pompa zgrubsza przypominająca pocisk, ale rozumiem, że docelową w tą rurę (studnię) powinienem wrazić mniejszą rurkę (jakiej średnicy?), do tej rurki dołączyć jakąś pompę (hydrofor?) z jakimś zasobnikiem(?), za tym ew. filtr mechaniczny, ew. jakiś zmiękczacz (wyniki badania wody będę miał lada dzień) i dalej już woda pięknie popłynie rurami fi 25 i fi 20 do łazienek tudzież kuchni, dobrze kompinuję?

Debilem jestem totalnym w tych kwestiach, rury po domu mam już w znakomitej większości rozprowadzone, ale muszę teraz się przygotować do tego hydroforu - jaki model kupić, czym się kierować, czy i jaki zasobnik do tego powinien być? Jakiej średnicy dać tą rurę do studni?

Ten hydrofor wymyśliłem umieścić w piwnicy, a rurę ze studni poprowadzić pod strefą przemarzania - ma to sens? Poradźcie coś, Znawcy!

Masz tzw. tudnie glebinowa. Do tej rury fi 110mm mozesz wlozyc pompe glebinowa (zatopiona w wodzie) ktora bedzie pchala wode do gory ciensza rura (w praktyce dla domu 1" lub 1 1/4") do zbiornika hydroforowego w rzeczonej piwnicy.

Druga mozliwosc to pompa zasysajaca stojaca w piwnicy kolo zbiornika hydroforowego.

Pierwsza opcja pcha wode do gory, druga wode zasysa. W przypadku wody pchac do gory jest latwioej niz zasysac. Co wiecej jesli woda w studni bylaby nizej niz ~8m pod poziomem na ktorym jest pompa zasysajaca, to pobor wody wogole nie bylby mozliwy bo podstawowe prawa fizyki nie pozwalaja.

Wroc tu z wynikami badan wody. Ewentualny sposob uzdatnienia wody ma wplyw na rozmiar i typ zbiornika hydroforowego jak i dobor samej pompy pod wzgledem wydajnosci.

marcin

Mam wyniki analizy fizyko-chemicznej wody, wyglądają one następująco:

1. Utlenialność z KMnO4 - 2,27 +/- 0,23 mg/l

2. Twardość - 140 +/-3 mg/l

3. Amoniak - poniżej 0,10 mg/l

4. Azotyny - poniżej 0,006 mg/l

5. Azotany - 86 +/-9 mg/l

6. Chlorki - 41 +/- 2 mg/l

7. Żelazo - 24 +/- 2 µg/l

8. Mangan - 36,2 +/- 3,6 µg/l

9. Mętność - 1,3 +/- NTU

10. Barwa (Pt) - 5 +/-1

11. Zapach w temp. 23 +/-2st. C - akceptowalny

12. pH - 6,3 +/-0,2

O ile pamiętam to studnia była kopana do bodaj 8m, natomiast lustro wody jest chyba na 5m.

Mam wyniki analizy fizyko-chemicznej wody, wyglądają one następująco:

1. Utlenialność z KMnO4 - 2,27 +/- 0,23 mg/l

2. Twardość - 140 +/-3 mg/l

3. Amoniak - poniżej 0,10 mg/l

4. Azotyny - poniżej 0,006 mg/l

5. Azotany - 86 +/-9 mg/l

6. Chlorki - 41 +/- 2 mg/l

7. Żelazo - 24 +/- 2 µg/l

8. Mangan - 36,2 +/- 3,6 µg/l

9. Mętność - 1,3 +/- NTU

10. Barwa (Pt) - 5 +/-1

11. Zapach w temp. 23 +/-2st. C - akceptowalny

12. pH - 6,3 +/-0,2

O ile pamiętam to studnia była kopana do bodaj 8m, natomiast lustro wody jest chyba na 5m.

Farciarz. Z ta woda praktycznie nic nie trzeba robic. Filtr wstepny przed wejsciem do domu. Mozna postawic kolumne jonowymienna zeby pozbyc sie przekroczonych azotanow, ale to drogie. Jako ze studnia plytka, to na wszelki wypadek bym postawil ozmoze do wody do picia. Do zastosowan pozaspozywczych woda jest OK.

marcin

Wielkie i serdeczne dzięki! Tak właśnie kombinowałem by dać osmozę pod kuchnię. Ale powiedz mi, proszę, jak technicznie rozwiązać ciągnięcie tej wody? Czy hydrofor w piwnicy i rury pod powierzchnią ziemi, a potem w głąb studni będzie OK? I jaki hydrofor dać? Czy jakiś zasobnik do tego? Jak wyżej pisałem - nie mam o tym bladego pojęcia, a wolałbym się rozsądnie przygotować by kłopotów uniknąć.

Wielkie i serdeczne dzięki! Tak właśnie kombinowałem by dać osmozę pod kuchnię. Ale powiedz mi, proszę, jak technicznie rozwiązać ciągnięcie tej wody? Czy hydrofor w piwnicy i rury pod powierzchnią ziemi, a potem w głąb studni będzie OK? I jaki hydrofor dać? Czy jakiś zasobnik do tego? Jak wyżej pisałem - nie mam o tym bladego pojęcia, a wolałbym się rozsądnie przygotować by kłopotów uniknąć.

Masz plytka studnie z tego co napisales. 8m glebokosci a woda na 5 metrach. Czyli masz 3m wody w rurze fi110mm. Jest wiec tam 30litrow wody. Malo. Zeby nie bylo wtopy pompa powinna byc swoja wydajnoscia dostosowana do tego ile wody do studni naplywa. Zebys nie wypompowal do zera. Jak bedzie za mocna to cala wode wypompuje. Dobry studniarz powinien okreslic przez probne pompowanie jaka jest wydjanosc studni. Wtedy kupujesz pompe o takiej wydajnosci i po problemie.

Jako ze uzdatniac praktycznie nie masz co, wiec na te potrzeby jakiegos duzego struminia wody nie potrzebujesz, to ja bym zrobil tak, ze zastosowal pompe ssaca o nie za duzej wydajnosci plus wiekszy zbiornik tak ze 150L, zeby jej Ci nie zabraklo. Zbiornik z workiem bo mnie przy nim roboty. Ale to jest moje zdanie.

marcin

zmierzyłem poziomy - wyszło mi, że studnia ma 9,20 głębokości, a woda jest już na 3,80, czyli wody w studni jest troszkę ponad 50 litrów, jakkolwiek nie jest to zbyt dużo i faktycznie zbiornik jest niezbędny. Pytanie zatem czy są jakieś szczególnie polecane marki, czy modele urządzeń, które będą bezobsługowe i trwałe?