an_mat 28.07.2012 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 Witam.Zainstalowałem w łazience kocioł dwu funkcyjny z zamkniętą komorom spalania. Muszę zamontować w tejże łazience dodatkowy komin wentylacyjny dwuścienny ocieplony fi 150. Kominiarz który robił mi projekt mówi że trzeba go wykonać z blachy nierdzewki ,taki komin jest bardzoooo drogi .Znalazłem w sieci komin który zrobiony jest z blachy ocynkowanej (też dwuścienny -ocieplony) i jest znacznie tańszy. Czy komin z ocynku będzie spełniać wymogi prawne??? Zan może ktoś z zacnych Forowiczów przepis prawny który wyraźnie mówi z jakiej blachy musi być wykonany komin wentylacyjny (NIE SPALINOWY). Za wszelką pomoc z góry DZIĘKUJĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 30.07.2012 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 A po co Ci drugi komin wentylacyjny w łazience? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an_mat 30.07.2012 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 (edytowane) A po co Ci drugi komin wentylacyjny w łazience? W łazience mam tylko kratkę wentylacyjną wyprowadzoną rurą bezpośrednio na zewnątrz, za ścianę (komina wentylacyjnego nie mam) Mi osobiście nie jest on wcale potrzebny , tym bardziej że kocioł gazowy dwu funkcyjny z zamkniętą komorom spalania, który kupiłem podłączony jest do specjalnego systemu kominowego zalecanego przez producenta. Dlatego dziwię się że projektant budowy i kominiarz który wystawia opinię zalecają mi montaż dodatkowego komina wentylacyjnego. Nie miałbym zastrzeżeń gdyby był to zwykły kocioł który do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje dopływ świeżego powietrza pobieranego z pomieszczenie w którym się on znajduje. Edytowane 30 Lipca 2012 przez an_mat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 31.07.2012 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Ach, jasne. Czyli nie masz komina wentylacyjnego i dopiero będziesz go mieć. W łazience musisz mieć wentylację. Dziura w ścianie nie jest wentylacją, chyba żeby tam wstawić na stałe wentylator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts