Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oceńcie czy warto kupić taką działkę

Recommended Posts

• 3 months później...
Z tego co ja sie orientuje to wszytsko zalezy od tego jakie napięcie jest w tej linii. Od linii średniego napięcia też nalezy zachować pewne odległości, a jakie, to zalezy własnie od napięcia jakie tam płynie. To samo jest z wysokim napięciem.

Co do samego zakupu. to nie ma co straszyć autora, że to na pewno jakaś "pułapka". Oczywiście przed zakupem działki nalezy ja "prześwietlić" ale jak jest wszytsko OK to się kupuje. Czasem okazje się trafiają :)

Witam Cię Po przeczytaniu rad jakich Ci udzielono sam jestem cokolwiek przestraszony. Wizja kupienia działki pod budowę jawi się jako koszmar. NIE JEST W SUMIE TAK ŹLE. Jak trafnie już ktoś zwrócił uwagę ceny nieruchomości spadają i to że ktoś opuszcza znaczną kwotę nie jest wcale takie dziwne. A wracając do meritum. Odległość ( od skrajnej linii) od linii energetycznych zależy od napięcia jakie jest tam przesyłane. Jest to ściśle określone i nie stanowi żadnej tajemnicy. Kwestią pozostaje tylko to czy boisz się "jej oddziaływania" Niektóre powiaty mają wprowadzone zasobu geodezyjne na portalach internetowych. Tam zobaczysz poziomnice i rodzaje gruntów. Daje to pewną wiedzę a w połączeniu z wnikliwą wizją lokalną odpowiesz sobie na pytanie "zalewa czy nie zalewa" Wiele o terenie "mówi" roślinność. Tym sposobem unikniesz kosztów badań geo... ale jeżeli ktoś chce. O służebnościach przejścia, przechodu w tym dla zakładów energetycznych ( a ma ta również związek z planowanymi ich inwestycjami) znajdziesz w księdze wieczystej dla tej działki - wolny dostęp za darmochę przez internet. A na koniec powiem, że w odległości 30 km od W-wy to budowlaną z warunkami można nabyć już za 60tys. Zajmuję się tym trochę zawodową i życzę Ci powodzenia

• 1 month później...
Teraz jest dobry moment na kupno działki i pewnie można wynegocjować dobrą cenę. Zwróć uwagę na to od jak dawna ktoś chce sprzedać działkę, jeśli trwa to kilka miesięcy i dłużej to rosnie szansa na obniżkę. Im dłużej właściciel męczy się ze sprzedażą działki, tym lepiej dla ciebie.

Do tematu głównego dodam, że na IMGW można zobaczyć czy dany teren jest zagrożony powodziami, jakie powodzie go nawiedziły kiedyś, a na Google Earth wskaźnik myszki pokaże nam różnice wysokości między najbliższymi ciekami, górkami itp. Tak się dowiedziałem, że "moja pobliska rzeka" raczej nigdy nie zrobi mi kuku.

Inna dobra opcja jaką znalazłem - http://ofertygruntow.pl/ogloszenie/11743/Dzialka-550000-m2-w-Wilkanow Sprzedają ziemię w cenie 10 zł za metr.

W opisie "Obszar 55 ha , doskonale nadaje się do podziału na działki budowlane , pod zabudowe jednorodzinną , pensjonaty, hotele itp. " - to już działka dla poważnego inwestora, bo ostateczna wycena wysoka, ale przy dobrym gospodarowaniu terenem można zbić na tym niezły kapitał.

Inna dobra opcja jaką znalazłem - http://ofertygruntow.pl/ogloszenie/11743/Dzialka-550000-m2-w-Wilkanow Sprzedają ziemię w cenie 10 zł za metr.

W opisie "Obszar 55 ha , doskonale nadaje się do podziału na działki budowlane , pod zabudowe jednorodzinną , pensjonaty, hotele itp. " - to już działka dla poważnego inwestora, bo ostateczna wycena wysoka, ale przy dobrym gospodarowaniu terenem można zbić na tym niezły kapitał.

Kolego, skąd się urwałeś? Pierwsza działka jest ewidentnie rolna, druga na 99% też. Średnia cena ziemii rolnej w tym kraju to wciąż przedział 20-30 KPLN za hektar, czyli 2-3 zł / m2. Czyli masz opcje:

1. kupić kilka hektarów i wybudować siedlisko (jeśli się da),

2. kupić, odrolnić i podzielić, pod wieloma warunkami wstępnymi. Opcja wyłącznie dla cwaniaków ze znajomościami na dobrych kilka lat.

Naprawdę nie obiło Ci się kiedyś o uszy że działki są rolne i budowlane?

Obiło mi się i to nie raz, a tobie nie obiło się o uszy to, że w ostatnich latach największe pieniądze zarobili ci, którzy działki rolne przekształcali na budowlane?

I kolejna sprawa - jako że nie jest Coperfildem, to nie pisz, że coś na 99% jest.... Bo nie masz o tym pojęcia, nikt ci tego nie napisał.

• 2 weeks później...
faktycznie. Teraz to idealny moment na kupno. Najlepiej za gotówkę, bo kredyty mało korzystne - tylko mało kto ma tyle wolnych środków

Właśnie teraz należy się wstrzymac z kupnem, szczególnie jak ktoś ma gotówkę chyba że trafi na dobrą okazję czyli fajna lokalizacja za niską cenę. Polska wchodzi w faze kryzysu i szczególnei budownictwo odczuje to na sobie a zmniejszenie zainteresowania budową przełoży się na niższe ceny działek które będą stały niewykorzystane. Za działką można będzie się rozglądać w II połowie tego roku lub w przyszłym. Teraz czeka nas kilka lat spadków cen mieszkań i domów (poza wielkimi aglomeracjami jak Warszawa) więc nie ma co słuchac naganiaczy. Zobaczcie co się dzieje w Hiszpani, od kilku lat ceny w dół a bieda coraz większa, bardziej opłaca się tam kupić dom niż u nas mieszkanie.

Edytowane przez Truteń