Straus 28.07.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 (edytowane) Witam Mam pewien dość poważny problem. Wyjaśniam o co chodzi. Jestem właścicielem działki (1) i kochana enea postawiła mi skrzynkę elektryczną w punkcie (4). Jest to około 90 m od mojej działki. Działka nie ma póki co charakteru zabudowy mieszkalnej a chcę tam założyć szkółkę drzew i krzewów. Problem w tym, że nie wiem jak przeprowadzić taki kawał przewodu, gdyż pan (3) nie wyraził zgody na przeprowadzenie przewodu. Tym gorzej, że nie mogę przejść ta teren (5) gdyż jest to rów melioracyjny należący do gminy a zaraz za nim jest droga wojewódzka. Co najlepiej z tym tematem uczynić? Za wszelkie pomysły będę wdzięczny. Edytowane 29 Lipca 2012 przez Straus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Straus 28.07.2012 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 To może coś doprecyzować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 28.07.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 (edytowane) Jestem właścicielem działki (1) i kochana enea postawiła mi skrzynkę elektryczną w punkcie (4). Nie wiem czy Enea jest kochana czy nie, ale nie mieści mi się w głowie aby w celu zasilania działki [1] postawić złącze w przeciwległym rogu działki [3]. Jedyne sensowne rozwiązanie to dwulicznikowe złącze na granicy działek [1] i [2]. Ale może od wydania WTP do realizacji przyłączenia (a mogą to być nawet dwa lata) dużo się pozmieniało w kwestii własności działek??? Czy czasem te działki nie zostały podzielone później, po wydaniu WTP? Edytowane 28 Lipca 2012 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Straus 29.07.2012 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Nie wiem czy Enea jest kochana czy nie, ale nie mieści mi się w głowie aby w celu zasilania działki [1] postawić złącze w przeciwległym rogu działki [3]. Jedyne sensowne rozwiązanie to dwulicznikowe złącze na granicy działek [1] i [2]. Ale może od wydania WTP do realizacji przyłączenia (a mogą to być nawet dwa lata) dużo się pozmieniało w kwestii własności działek??? Czy czasem te działki nie zostały podzielone później, po wydaniu WTP? Własność działek została wcześniej już określona, czyli enea doskonale wiedziała, że może być problem z zasileniem mojej działki. Myślę teraz o przejściu za rów melioracyjny i przekopie przez pas przydrożny należący do dróg wojewódzkich. Nie wiem tylko jakie są procedury, ale pewnie trzeba wykonać projekt przyłącza, otrzymać pozwolenie na wykonanie wykopu. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że przyjąłem warunki przyłączenia. Z zrobiłem to dlatego, że określenie lokalizacji skrzynki terminem "przy stacji rozdzielczej" (4) jest terminem co by nie mówić bardzo niedokładnym. Dla jednego "przy" to 10 cm a dla innego 100 m. Orientujecie się ile może kosztować wykonanie projektu o takiej skali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 29.07.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 A nie możesz zacząć od oprotestowania tych warunków w samej Enei? Oczywiście nie u Pani Anetki z Obsługi Klienta, tylko oficjalną drogą? Po prostu napisać pismo, w którym przedstawisz sprawę, napiszesz, że tak wydane warunki uniemożliwiają ci w praktyce korzystanie z energii i że mają ci przedstawić warunki dostarczenia energii do granicy twojej posesji. Nie znam procedur panujących w enei, więc wypowiadam się w tym temacie jako laik, ale to, co ci zaproponowali trochę nie mieści mi się w głowie. Ja mam podobną sytuację, ale u mnie rzecz się tyczyła gruntu całkowicie prywatnego (łącznie z drogą) więc i oni mieli czystą sytuację i ja nie musiałem się martwić zgodami sąsiadów, po prostu wrąbałem kabel w drogę, nikogo (prócz ZUDu) nie pytając o zdanie. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 29.07.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 (edytowane) . Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Straus 29.07.2012 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Dziękuję Wam za rady. Jutro będę działał z tym tematem. Powiadomię co się wykluło;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 02.08.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Nie pchaj się w drogę, bo to wiąże się ze stałymi opłatami za korzystanie z pasa drogowego. Niemałymi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 17.08.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 I coś się już wyjaśniło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts