Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z przyłączem elektrycznym

Recommended Posts

Witam

Mam pewien dość poważny problem.

Wyjaśniam o co chodzi.

Jestem właścicielem działki (1) i kochana enea postawiła mi skrzynkę elektryczną w punkcie (4).

Jest to około 90 m od mojej działki.

Działka nie ma póki co charakteru zabudowy mieszkalnej a chcę tam założyć szkółkę drzew i krzewów.

Problem w tym, że nie wiem jak przeprowadzić taki kawał przewodu, gdyż pan (3) nie wyraził zgody na przeprowadzenie przewodu.

Tym gorzej, że nie mogę przejść ta teren (5) gdyż jest to rów melioracyjny należący do gminy a zaraz za nim jest droga wojewódzka.

Co najlepiej z tym tematem uczynić? Za wszelkie pomysły będę wdzięczny.

plan.jpg

Edytowane przez Straus

Jestem właścicielem działki (1) i kochana enea postawiła mi skrzynkę elektryczną w punkcie (4).

Nie wiem czy Enea jest kochana czy nie, ale nie mieści mi się w głowie aby w celu zasilania działki [1] postawić złącze w przeciwległym rogu działki [3]. Jedyne sensowne rozwiązanie to dwulicznikowe złącze na granicy działek [1] i [2].

Ale może od wydania WTP do realizacji przyłączenia (a mogą to być nawet dwa lata) dużo się pozmieniało w kwestii własności działek??? Czy czasem te działki nie zostały podzielone później, po wydaniu WTP?

Edytowane przez zbich70

Nie wiem czy Enea jest kochana czy nie, ale nie mieści mi się w głowie aby w celu zasilania działki [1] postawić złącze w przeciwległym rogu działki [3]. Jedyne sensowne rozwiązanie to dwulicznikowe złącze na granicy działek [1] i [2].

Ale może od wydania WTP do realizacji przyłączenia (a mogą to być nawet dwa lata) dużo się pozmieniało w kwestii własności działek??? Czy czasem te działki nie zostały podzielone później, po wydaniu WTP?

Własność działek została wcześniej już określona, czyli enea doskonale wiedziała, że może być problem z zasileniem mojej działki.

Myślę teraz o przejściu za rów melioracyjny i przekopie przez pas przydrożny należący do dróg wojewódzkich.

Nie wiem tylko jakie są procedury, ale pewnie trzeba wykonać projekt przyłącza, otrzymać pozwolenie na wykonanie wykopu.

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że przyjąłem warunki przyłączenia. Z zrobiłem to dlatego, że określenie lokalizacji skrzynki terminem "przy stacji rozdzielczej" (4) jest terminem co by nie mówić bardzo niedokładnym. Dla jednego "przy" to 10 cm a dla innego 100 m.

Orientujecie się ile może kosztować wykonanie projektu o takiej skali?

A nie możesz zacząć od oprotestowania tych warunków w samej Enei? Oczywiście nie u Pani Anetki z Obsługi Klienta, tylko oficjalną drogą? Po prostu napisać pismo, w którym przedstawisz sprawę, napiszesz, że tak wydane warunki uniemożliwiają ci w praktyce korzystanie z energii i że mają ci przedstawić warunki dostarczenia energii do granicy twojej posesji.

Nie znam procedur panujących w enei, więc wypowiadam się w tym temacie jako laik, ale to, co ci zaproponowali trochę nie mieści mi się w głowie.

Ja mam podobną sytuację, ale u mnie rzecz się tyczyła gruntu całkowicie prywatnego (łącznie z drogą) więc i oni mieli czystą sytuację i ja nie musiałem się martwić zgodami sąsiadów, po prostu wrąbałem kabel w drogę, nikogo (prócz ZUDu) nie pytając o zdanie.

J.

• 2 weeks później...