darek505 29.07.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 (edytowane) Witam wszystkich zamierzam wykonać ogrodzenie ok 180mb na całej działce z klinkieru (podmurówka 3 warstwy i wałek + słupki z przodu i słupki narożne) słupki po bokach działki jak i tyłu z profila 50x50x3. I tutaj do was pytanie czy mogę zrobić tak (to znacznie by obniżyło by koszty) fundament pod słupkami z klinkieru i profila wykopać na 120x24 a fundament pod podmurówkę 30x24 z tym że zazbroić zbrojeniem 4 x pręt fi12 strzemiona co 30cm następnie podkopać wylany w ten sposób fundament ok 10 cm i z jednej o drugiej strony dołożyć i wkopać staro-użyteczną gumę grubości ok 1cm bo obu stronach a pod takim fundamentem pozostawić pustkę by w zimie w przypadku przemarzania mi tego nie podniosło. Pytanie czy coś takiego jest dobrym rozwiązaniem czy nie załamię się pod ciężarem podmurówki 2,5 m przypominam 3 warstwy klinkieru + rolka. I drugie pytanie czy na tak wykonany fundament mogę położyć najpierw 2 warstwy bloczka betonowego i następnie 3 warstwy cegły + wałek (działka jest po upadzie bloczkiem wyrównał bym ogrodzenie do jednego poziomu). Czy zbrojenie fundamentu podmurówki może być związane ze zbrojeniem słupków czy mam dawać dylatację od fundamentu słupków. Czy o czymś jeszcze muszę pamiętać ???. Dziękuję za wasze odpowiedzi. Edytowane 29 Lipca 2012 przez darek505 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek505 14.05.2016 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 może komuś pomogę zrobiłem tak jak wcześniej opisałem ogrodzenie jest już 2 lata nic się nie dzieje nie pęka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts